L&D Amsterdam won zondag zijn vijfde wedstrijd op rij.

HB Hoofdklasse

Neptunus en Amsterdam lopen verder uit

Neptunus en Amsterdam lopen verder uit

L&D Amsterdam won zondag zijn vijfde wedstrijd op rij.
L&D Amsterdam won zondag zijn vijfde wedstrijd op rij.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met een dubbele overwinning dit weekeinde zijn koplopers Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam nog verder uitgelopen op de concurrentie. De twee finalisten van vorig jaar waren zowel zaterdag als zondag te sterk voor respectievelijk HCAW en Hoofddorp Pioniers, die de vierde speelronde als nummers drie en vier begonnen.

Waar Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam het verschil met de overige teams vergrootten, werden de verschillen tussen de overige ploegen kleiner. Het verschil tussen de nummer drie HCAW en nummer zeven Quick Amersfoort is nu nog slechts vier punten. Grootste stijger werd DSS/Kinheim, dat de vierde speelronde nog begon als hekkensluiter. Na twee overwinningen heeft de Haarlemse ploeg deze week in het klassement zowel Silicon Storks als Quick Amersfoort ingehaald.

Dinsdag wordt de competitie hervat. Dan staan de verregende wedstrijden van donderdagavond op het programma. De wedstrijden zijn live te volgen op de website honkbal.nu.

Curaçao Neptunus – HCAW

Diegomar Markwell (6 innings) en Aaron de Groot (3 innings) gooiden zaterdag voor Curaçao Neptunus een gezamenlijke shut-out. De slagploeg van HCAW kwam alleen tot vijf hits op het pitchen van Markwell, de eerste pas in de vierde inning van de knuppel van Jeandro Tromp. De Bussumse ploeg kreeg dit duel slechts eenmaal een loper op het derde honk. Na drie keer vier wijd op rij van pitcher Luuk ter Beek opende Dudley Leonora voor Curaçao Neptunus in de tweede inning de score toen Jarreau Martina de bal in een dubbelspel sloeg. Die tussenstand bleef staan tot de zesde inning. In de laatste vier slagbeurten scoorden de Rotterdammers, mede door twee veldfouten van HCAW nog eens vijf punten voor de 0-6 winst.

Zondag keerde pitcher Misja Harcksen voor Curaçao Neptunus op de heuvel. De international, die afgelopen winter honkbalde in Australië, miste door een blessure de start van het seizoen. Hij volgde in de achtste inning Orlando Yntema op, die persoonlijk de slagploeg van HCAW aan banden had gelegd. Het duel bleef vijf innings puntloos totdat Darryl Collins (3 uit 4) en Gregory Muller met tweehonkslagen op rij door de Bussumse defensie braken en voor de eerste drie punten van de wedstrijd zorgden. In diezelfde slagbeurt liep Neptunus via een veldfout ook uit naar 5-0. Beide ploegen scoorden in het slot nog eenmaal, maar de winst voor de Rotterdamse koploper kwam niet meer in gevaar.

HCAW – Curaçao Neptunus: 0-6 | boxscore
Curaçao Neptunus – HCAW: 6-1 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam

Hoofdcoach Michael Duursma zag zijn team dit weekeinde tweemaal winnen.
Hoofdcoach Michael Duursma zag zijn team dit weekeinde tweemaal winnen.
Foto: © Robert Bos

De honkballers van Hoofddorp Pioniers slaagden er niet in om punten te pakken tegen landskampioen L&D Amsterdam. Met homeruns van Kalian Sams en Sharlon Schoop sloeg de Amsterdamse ploeg zich zaterdag langs zijn tegenstander. Aanvallend ontliepen de twee teams elkaar weinig, maar de ploeg van manager Michael Duursma bleek een stuk effectiever. De 3-0 voorsprong die in de tweede inning op hets scorebord kwam, gaf L&D Amsterdam niet meer uit handen. Voor de Hoofddorpse ploeg sloegen Victor Draijer (3 uit 4) en Duco Nuijten (3 uit 4) drie hits. Ook L&D Amsterdam eerste honkman Kenny Berkenbosch (3 uit 3) was aanvallend op dreef. Hij sloeg zaterdag drie punten binnen.

Zondag was Hoofddorp Pioniers dichter bij de winst. Op eigen veld werkte Pioniers in de achtste inning een 0-3 achterstand weg toen de Hoofddorpse ploeg profiteerde van twee kostbare veldfouten. De thuisploeg gaf hierna in de negende inning alsnog zelf de winst uit handen. Mede door een veldfout en een opzettelijke vier wijd voor Gilmer Lampe (3 uit 3) kreeg L&D Amsterdam lopers op alle honken. Dat bracht Sharlon Schoop aan slag, die in de vijfde inning al de eerste twee punten voor zijn ploeg had binnengeslagen. De voormalig profhonkballer kreeg slechts één slagbal en zag niet veel later na zijn vier wijd pinch-runner Raydley Legito het uiteindelijk winnende punt scoren. Pioniers kwam zondag niet verder dan vier hits, waaronder twee van aangewezen slagman Victor Draijer (.514). Hij sloeg dit weekeinde vijf hits om zijn eerste plaats in het slagklassement te verstevigen.

L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 9-4 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – L&D Amsterdam: 3-4 | boxscore

Quick Amersfoort – Twins Oosterhout

Rachid Engelhardt was zondag op dreef voor Quick Amersfoort.
Rachid Engelhardt was zondag op dreef voor Quick Amersfoort.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Tyriq Kemp zorgde zaterdag al in de tweede inning voor het hoogtepunt van de wedstrijd tussen Twins Oosterhout en Quick Amersfoort. In zijn tweede seizoen op het hoogste niveau sloeg de jongste van de drie Kemp-broers zijn eerste homerun in de hoofdklasse. Met zijn homerun nam hij Mick Vos (vier wijd) mee over de thuisplaat. In de eerste inning had Kemp ook al gescoord. In die slagbeurt hadden tweepitters van Jason Halman en Ruendrick Piternella voor een snelle 3-0 voorsprong gezorgd, die mede door de homerun van Kemp, na drie innings al was opgelopen tot 6-1. Dat werd na negen innings uiteindelijk 9-1 voor de thuisploeg uit Oosterhout. Piternella (3 uit 4), Halman (3 uit 5) en Shurman Marlin (3 uit 5) sloegen samen negen van de maar liefst zeventien honkslagen voor Twins dit duel. Halman was zelfs goed voor drie tweehonkslagen. Het enige punt voor Quick Amersfoort werd gescoord na een solohomerun van Tijmen Takke in de tweede inning.

De winst op zondag ging wel naar Quick Amersfoort. Een hoofdrol was weggelegd voor Rachid Engelhard (4 uit 5). Hij sloeg tweehonkslagen in de eerste, derde en achtste inning. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in de vroege 5-1 voorsprong die voor Quick Amersfoort al na drie innings op het scorebord stond. In de eerste inning had Ademar Rifaela (2 uit 3) met een homerun, zijn eerste honkslag in de hoofdklasse, de score voor zijn ploeg geopend. In hun laatste slagbeurt scoorden beide ploegen nog tweemaal, waarmee de eindstand op 7-3 kwam.

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort: 9-1 | boxscore
Quick Amersfoort – Twins Oosterhout: 7-3 | boxscore

DSS/Kinheim – Silicon Storks

Pitcher Glenn Wassink,
Pitcher Glenn Wassink,
Foto: © Robert Bos

Pitcher Glenn Wassink (DSS/Kinheim) won zaterdag zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse sinds 2017, toen hij nog speelde voor Hoofddorp Pioniers. Tegen hekkensluiter Silicon Storks stond hij in zes innnings drie punten toe. Hij werd geholpen door zijn ploeggenoten, die al in de eerste slagbeurt zesmaal hadden gescoord. Kevin Nieveld en Bram Blokker sloegen met een tweehonkslag elk twee ploeggenoten over de thuisplaat. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Silicon Storks kwam via punten in de vierde en zesde inning nog wel terug tot 3-6, maar met nog eens vijf runs in de negende inning velde DSS/Kinheim definitief het oordeel: 3-11. Aiden Finnegan (1 uit 4) en Bram Blokker (3 uit 4) sloegen elk drie punten binnen.

Pitcher Jayden Gonesh gooide zes sterke innings voor Silicon Storks op zondag. Vanaf de vierde inning kwam de Haagse ploeg op voorsprong en wist DSS/Kinheim niet meer op gelijke hoogte te komen. Gonesh gooide negen strikeouts en stond alleen in de eerste inning een punt toe. Brian Raap (3 uit 4) en Ibrahin Redan (3 uit 5) sloegen samen de helft van de hits voor hun ploeg. Tegenover zes honkslagen voor DSS/Kinheim. Toch bleef de wedstrijd spannend tot de laatste uit. In de tweede helft van de negende inning verkleinde Bram Blokker (vier wijd) de achterstand tot 5-6 na een grondbal van Jeldwin Orman. Met de gelijkmaker op het eerste honk en twee man uit sneuvelde Kevin Nieveld tegen zijn oud-ploeggenoten met drie slag om een einde aan de wedstrijd te maken.

Silicon Storks – DSS/Kinheim: 3-11 | boxscore
DSS/Kinheim – Silicon Storks: 5-6 | boxscore

Klassement na 4 speelrondes:

  1. Curaçao Neptunus
  2. L&D Amsterdam
  3. HCAW
  4. Hoofddorp Pioniers
  5. Twins Oosterhout
  6. DSS/Kinheim
  7. Quick Amersfoort
  8. Silicon Storks

11-20
11-16
11-11
09-08
10-10
12-08
10-07
10-06

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse