In 2019 veroverde het Nederlands Koninkrijk in het Duitse Bonn zijn 23e Europese titel.

EK 2021

Europees kampioenschap volgend jaar in Italië

Foto: © FIBS/EzR/NADOC

Europees kampioenschap volgend jaar in Italië

Voor het eerst sinds 1999 keert het Europees kampioenschap volgend jaar terug in Italië. De WBSC Europe heeft vandaag de organisatie van de 36e editie toegewezen aan de Italiaanse steden Turijn, Avigliana en Settimo Torinese. In de Italiaanse provincie Turijn verdedigt het Nederlands Koninkrijk in september de Europese titel die het vorig jaar in Bonn prolongeerde. In de finale werd toen met 1-5 afgerekend met Italië.

De laatste keer dat een Europees kampioenschap honkbal in Italië werd gespeeld, was in 1999. In dat jaar werd het Europese toernooi gehouden in de steden Bologna, Parma en Rimini en gold het bovendien als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van 2000.

Het Nederlands honkbalteam bleef in acht wedstrijden ongeslagen en kreeg zelfs in zijn laatste drie wedstrijden geen enkel punt meer tegen. Op weg naar de titel werd eerst in de halve finales afgerekend met Rusland (7-0) en in de finale met de gastheer Italië (3-0). Evert-Jan ’t Hoen kreeg na de gewonnen finale de prijs voor de meeste homeruns en werd bovendien opgenomen in het All Star Team.

Kandidaat

Twaalf jaar later keert hij met de nationale ploeg terug naar Italië voor het EK. Maar ditmaal als bondscoach. Met het kampioenschap in 1999 heroverde Nederland de Europese titel, die in 1997 in Italiaanse handen was gekomen. Hierna volgden nog eens zes Europese titels in acht edities. Alleen in 2010 en 2012 was tienvoudig Europees kampioen Italië in de finale te sterk voor Nederland.

Aanvankelijk was de organisatie van het EK door de WBSC Europe al toegewezen aan Spanje. Maar nadat de Spaanse bond vanwege de coronapandemie de organisatie had teruggegeven, had Italië zich direct kandidaat gesteld. Ook Rusland en Tsjechië hadden zich als kandidaat voor de organisatie gemeld. De keuze is uiteindelijk gegaan naar de Italiaanse kandidatuur. Vorig jaar werd ook het Europees/Afrikaans Olympisch kwalificatietoernooi in Italië gehouden.

Speelsteden

De wedstrijden van het Europees kampioenschap worden in het aankomende Olympische jaar in september gehouden in de Italiaanse provincie Turijn (in de regio Piëmont in het noordwesten van Italië). De belangrijkste speellocatie wordt het Stadio Passo Buole in Turijn, de thuisbasis van ASD Grizzlies Torino 48. Deze club speelde vorig jaar in de Italiaanse Serie A2. Behalve in de hoofdstad Turijn wordt er ook gespeeld in Avigliana en Settimo Torinese. Deze twee Italiaanse speelsteden liggen op respectievelijk zo’n dertig en zo’n dertien kilometer afstand van de hoofdstad.

Daarmee wordt Italië volgend jaar de honkbal- en softbalhoofdstad van Europa. Het land is namelijk in juni 2021 ook al de gastheer voor het Europees kampioenschap softbal. Later in het seizoen is het Italiaanse Macerata het decor voor het U18 Europees kampioenschap.

Deelnemers

Aan het Europees kampioenschap honkbal doen in september volgend jaar een recordaantal deelnemers mee. Voor het eerst krijgt het toernooi zestien deelnemers. Dit betekent dat er een nieuwe opzet voor het EK komt. En dat extra landen zich in het komende jaar kunnen kwalificeren. Hoe dit vorm krijgt, wordt op een later moment besloten.

De laatste keer dat Turijn gastheer was van een groot internationaal honkbaltoernooi, was in 2009. De hoofdstad was toen één van de speelsteden van het wereldkampioenschap dat door heel Europa werd gespeeld. De afgelopen maanden was de Italiaanse regio Piëmont, waar de provincie Turijn onderdeel van uitmaakt, één van de zwaarst getroffen Italiaanse gebieden door het coronavirus. In totaal werden in deze regio ruim 32.000 coronagevallen gemeld.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2021