Golden League

Kirsten Scheele bijna ‘perfect’; Olympia koploper

Foto: © Fred Versluis

Kirsten Scheele bijna ‘perfect’; Olympia koploper

Olympia Haarlem is de nieuwe koploper in de Golden League. De ploeg van Gregory Grampon, die dit seizoen als hoofdcoach debuteert, kwam in het weekeinde driemaal tot winst en klom daarmee naar de eerste plek. Op zaterdag won de ploeg het eerste duel tegen en bij Terrasvogels met 4-14, maar moest vervolgens zelf een ruime 15-0 shutout-nederlaag slikken in de tweede ontmoeting. Op zondag was Olympia Haarlem tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates en won met 7-3 an 16-6. Zaterdag ging Amsterdam Pirates in beide thuiswedstrijden tegen Tex Town Tigers ruim onderuit, 3-14 en 2-10. Ook titelverdediger Roef! kwam tot een puntendeling op zaterdag. Bij Quick Amersfoort werd eerst met 1-8 gewonnen, maar daarna volgde een 6-1 nederlaag. Sparks Haarlem bleef Hoofddorp Pioniers tweemaal de baas en won met 0-5 en 1-8. Voor Sparks-werpster Kirsten Scheele was er bijna het ultieme hoogtepunt voor elke pitcher. In het openingsduel gooide ze zes innings lang een Perfect Game, maar daar kwam in de zevende inning een einde aan.

Quick Amersfoort vs. Roef!

Regerend landskampioen begon de dag in Amersfoort prima met een 1-8 overwinning in zes innings. De ploeg kwam tot dertien honkslagen, waaronder drie van Wies Ligtvoet, die ook driemaal scoorde. Roef! opende de score met drie punten in de eerste inning, maar drukte definitief door met een rally van vier punten in de vierde slagbeurt. Dat gebeurde op zes honkslagen, waarvan er vier op rij werden geslagen met één uit. In deze inning voerden de runscoring singles van Chiara Enrione-Thorrand, Kim Donkers en Noa Armirotto plus een puntscorende grounder van Cindy van der Zanden de stand op naar 1-7. Quick kwam alleen in de tweede inning tot scoren na een fout.

In de tweede ontmoeting waren de rollen omgedraaid. Quick Amersfoort kwam al snel tot scoren op werpster Marjolein Merkx en stond na twee innings al met 5-0 voor. De promovendus liet deze voorsprong niet meer in gevaar komen en voegde in de vijfde inning nog een insurance run toe. Roef! kwam in dit duel niet verder dan vijf honkslagen op Richelle van Gennip, die het hele duel gooide en negenmaal drie slag gooide. Een honkslag van Lizzy Uytendaal en een wilde worp zorgden voor een snelle Amersfoortse voorsprong in de eerste inning. In de volgende slagbeurt werd de stand opgevoerd met nog eens drie punten met als hoogtepunt een 2-run triple van Laura Wissink. Roef! wist alleen in de derde inning iets terug te doen na een tweehonkslag van Kim Donkers, maar daar bleef het bij.

Terrasvogels vs. Olympia Haarlem

Het was een puntrijke zaterdagmiddag op het Haarlemse Van der Aart Sportpark, waar Terrasvogels dit seizoen de thuiswedstrijden speelt op het veld van Onze Gezellen. In de eerste wedstrijd domineerde Olympia Haarlem, in de tweede ontmoeting was het Terrasvogels dat de scepter zwaaide.

In de openingswedstrijd was Olympia Haarlem met dertien honkslagen op dreef. Jessie van Aalst had met drie gescoorde en drie binnengeslagen punten een flink aandeel in de winst. Lisa Hop sloeg eveneens drie punten binnen. Brenda Beers kwam liefst viermaal tot scoren en dat komt niet vaak voor in de hoogste softbalafdeling. In de laatste vier seizoenen lukte het maar vijf speelsters, inclusief Beers. Opmerkelijk is wel dat drie daarvan uitkwamen voor Olympia Haarlem: Emma Wojcik (2017), Eva Voortman (2019) en nu Brenda Beers.

Olympia scoorde gelijk vijf punten in de eerste inning op vier honkslagen, waarvan een hit van Chelsie Robinson goed was voor twee punten. In zowel de tweede als de derde inning scoorde Olympia beide keren drie punten. Dit keer vormden een 2-run double van Lisa Hop (tweede inning) en een 2-run single van Jessie van Aalst (derde inning) de hoogtepunten. In de vijfde inning tekende ook Anna Prins nog voor een aanvallend hoogtepunt met een 2-run double die de stand opvoerde naar 4-14. Karin Tuk was de succesvolste slagvrouw bij Terrasvogels. Tuk, die meer dan 100 interlands achter haar naam heeft staan, sloeg 3-uit-3, scoorde een punt en sloeg er ook één binnen. Met een 2-11 achterstand bracht Terrasvogels de stand terug naar 4-11 dankzij een honkslag van Kelsy Pieneman, maar verder wist de ploeg niet tot scoren te komen.

In de tweede wedstrijd sloeg Terrasvogels er stevig op los en had genoeg aan slechts drie innings om het duel met 15-0 af te sluiten. De laatste keer dat Terrasvogels tot een 15-0 shutout-winst kwam was op 17 mei 2015 toen met die stand werd gewonnen van het Talent Team Holland. In het seizoen 2014 kwam Terrasvogels driemaal tot een shutout van vijftien of meer punten.

Terrasvogels scoorde zevenmaal in de eerste inning toen de ploeg tegenover de debuterende werpster Daphne Onderwater stond. De rally begon met vier wijd voor Katharina Szalay, waarna ze even later het eerste punt scoorde. De productieve slagbeurt eindigde met een 2-run double van Szalay. De Duitse international sloeg in dit duel vijf punten binnen. Zes punten werden toegevoegd in de tweede slagbeurt op vijf honkslagen en drie veldfouten. Een tweehonkslag van Jessica Waasdorp en een honkslag van Katharina Szalay leverden in de derde inning nog eens twee punten op. Dat voerde de stand op naar 15-0 om het duel voortijdig en in slechts drie innings af te kunnen sluiten. En dat bezorgde Olympia Haarlem de grootste shutout-nederlaag sinds 20 juli 2013. Op die dag werd met 0-23 verloren van Sparks Haarlem.

Hoofddorp Pioniers vs. Sparks Haarlem

Voor een pitcher vormt het gooien van een Perfect Game één van de ultieme hoogtepunten in haar (of zijn) loopbaan. Voormalig international Kirsten Scheele kwam in het eerste duel van Sparks Haarlem tegen Hoofddorp Pioniers heel dichtbij. De rechtshander schakelde 18 slagvrouwen op rij uit, waarvan tien met drie slag (zeven achtereenvolgend) en stond zodoende zes innings langs een Perfect Game te gooien. Maar daar kwam in de zevende inning een einde aan. Toen was het Amy-Lynn Felix die de slagbeurt opende met een infield-hit. De verdediging van Sparks Haarlem kon niet voorkomen dat de slagvrouw het honk bereikte en zo kwam er niet alleen een einde aan de Perfect Game, maar ook aan de No-Hitter. De shutout bleef wel intact, want Kirsten Scheele bleef er kalm onder en schakelde de volgende drie slagvrouwen weer met drie slag uit. Hoe dan ook een prestatie om trots op te zijn. Sparks Haarlem opende de score met twee punten in de eerste inning. Dervisa Mutic begon met een honkslag en scoorde met twee uit op een driehonkslag van Maxime van Dalen. Die scoorde even later zelf na een honkslag van Lorraine Kieft. Twee runs werden toegevoegd in de tweede slagbeurt. Jacky Huijben begon met vier wijd, Tammie Lijbers volgde met een tweehonkslag en met één uit werd gescoord dankzij een opofferingsslag van Dervisa Mutic en een honkslag van Kimberly Jones. Een klapje van Tammie Lijbers leverde daarna nog een punt op in de zesde inning. Daar werd op gescoord door Lorraine Kieft, die de inning was begonnen met een honkslag. Ondertussen domineerde Kirsten Scheele als pitcher. Nadat de eerste inning was begonnen met een vangbal, schakelde de ervaren speelster zeven slagvrouwen op rij uit met drie slag. Met twee uit in de vijfde inning probeerde Pioniers via een stootslag op de honken te komen. Susannah Groen plaatste de stootslag, maar het was Kirsten Scheele zelf die de bal goed verwerkte en de slagvrouw uitschakelde. Drie grounders zorgden voor drie nullen in de zesde inning. En toen opende Amy-Lynn Felix de zevende inning met een infield-hit.

In de tweede wedstrijd sloeg Sparks Haarlem ook al snel toe en sloot het duel in zes innings af vanwege een verschil van zeven punten. Sparks opende met drie punten in de eerste inning, waarin Maxime van Dalen opnieuw een driehonkslag sloeg, nu goed voor twee punten. Sparks zette de puntenproductie in de volgende inning voort en kwam dit keer tweemaal tot scoren na een driehonkslag van Dervisa Mutic en een honkslag van Tenley Boersma. Een tweehonkslag van Nina Oomes (derde inning), tweehonkslag van Dervisa Mutic (vijfde inning) en vier wijd met volle honken voor Tammie Lijbers (zesde inning) zorgden voor de overige punten. In dit duel kwam Pioniers niet verder dan twee honkslagen op pitchers Quincey Catsburg en Rachel Henks. Het enige Hoofddorpse punt werd in de tweede inning gescoord. Riangela Flanegin begon toen met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Susannah Groen.

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers kwam in Amsterdam tweemaal tot een mercy-rule overwinning. In de eerste ontmoeting ging het heel snel, want toen scoorde de Enschedese ploeg vijf punten in zowel de eerste als de tweede inning. Het duel was daarmee al snel gespeeld. De eerste rally kwam tot stand op zes honkslagen. Vijf daarvan werden geslagen door de eerste vijf slagvrouwen. Nadine Marinus en Aafje van Baal zorgden met driehonkslagen voor de aanvallende hoogtepunten.

In de tweede inning werden vijf honkslagen genoteerd voor TTT. Dit keer begon de inning met back-to-back triples van Britt Vonk en Annemiek Jansen. Later in deze slagbeurt werd tweemaal gescoord op een honkslag van Aafje van Baal. Ook in de vierde inning was de ploeg productief, want toen werd viermaal gescoord. Dit keer was er een RBI-double van Aafje van Baal, die alleen de homerun miste om ‘for-the-cycle’ te slaan. TTT kwam in het eerste duel tot 14 honkslagen, waaronder drie van Britt Vonk, Annemiek Jansen en Aafje van Baal. Onder de 14 hits waren vier driehonkslagen en sinds 2014 is het pas de vijfde keer dat een team tot vier triples in één wedstrijd komt.

In de tweede wedstrijd had Tex Town Tigers genoeg aan vijf innings. Dit keer opende de ploeg de score met vier punten in de derde inning. Dat gebeurde met twee opeenvolgende daverende klappen. Eerst was er een 2-run triple van Aafje van Baal en daarna volgde Lindsey Meadows met een 2-run homerun. In de vierde inning wist Pirates de achterstand te halveren dankzij een honkslag van Chermaine Valk. Maar hier stonden weer zes TTT-punten tegenover in de vijfde slagbeurt. Dit keer op vijf honkslagen, waaronder een 3-run double van Lindsey Meadows, die totaal vijf punten binnensloeg.

Olympia Haarlem vs. Amsterdam Pirates

Op zondag was het Olympia Haarlem dat het gepromoveerde Amsterdam Pirates tweemaal de baas bleef. In het eerste duel was de eindstand met 7-3 nog zeer acceptabel, maar in de tweede ontmoeting werd het 16-6 en daarmee leed Pirates voor de zevende keer dit seizoen een mercy-rule nederlaag.

Olympia Haarlem werd in de eerste wedstrijd twee innings puntloos gehouden, maar opende de score vervolgens met drie punten in de derde inning. Het eerste punt kwam tot stand na een honkslag van Anna Prins, waarna ook werd gescoord op grounders van Rosanne de Vries en Corinne Ammerlaan. Pirates wist hier in de vierde inning een punt tegenover te zetten op een honkslag van Iris Hooijer, maar liet ook drie loopsters achter. Hiermee verzuimde het team de achterstand terug te brengen en die werd door Olympia Haarlem even later opgevoerd met nog eens drie punten. Een fout op een opofferingsstootslag van Anna Prins leverde toen twee punten op. Een honkslag van Rachel van Veen verhoogde de stand naar 6-1, maar eindigde ook met een fraaie verdedigende actie van Pirates, dat een loopster op de plaat uitschakelde. Ook dit keer kreeg Pirates de kans wat terug te doen in de vijfde inning. Een wilde worp en een honkslag van Sietske Drijvers leverden twee punten op, maar de Amsterdamse ploeg liet voor de tweede keer op rij drie loopsters achter. Olympia Haarlem kwam tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Lisa Hop en Brenda Beers, die ook driemaal scoorde. Rosanne de Vries, die haar rentree maakte in de Olympia-ploeg, gooide de laatste drie innings en kreeg een save op haar naam.

In de tweede wedstrijd ging het een stuk makkelijker voor Olympia Haarlem, dat dit keer aan vier innings genoeg had. Opmerkelijk is dat de thuisploeg in elk van deze innings viermaal tot scoren kwam. Overigens wist ook Amsterdam Pirates in elk van hun vier slagbeurten te scoren, maar dat totaal bleef op zes steken. Olympia Haarlem kwam tot twaalf honkslagen in dit tweede duel. Ook dit keer was Anna Prins op dreef. Ze sloeg 3-uit-3, scoorde tweemaal en sloeg net als in het eerste duel drie punten binnen. Brenda Beers kwam wederom driemaal tot scoren, net als Jessie van Aalst, terwijl Corinne Ammerlaan drie RBI’s had en ook Rachel van Veen drie honkslagen liet noteren.

Amsterdam Pirates opende de score met één punt in de eerste inning na een opofferingsslag van Jeske Meewisse. Maar hier stonden vier Olympia-punten tegenover, die met twee uit werden gescoord. De gelijkmaker kwam tot stand na een tweehonkslag van Anna Prins, die haar ploeg even later op voorsprong zette door te scoren op een driehonkslag van Corinne Ammerlaan. In de hiernavolgende slagbeurten breidde Olympia Haarlem de voorsprong gestaag uit. Op weg naar een ruime overwinning en de eerste plaats in de Golden League.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League