Curaçao Neptunus won vandaag zijn dertiende wedstrijd op rij.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus als eerste zeker van Play-Offs

Foto: © Robert Bos

Curaçao Neptunus als eerste zeker van Play-Offs

Met nog twee volledige speelrondes in de reguliere competitie te gaan, heeft Curaçao Neptunus zich vanmiddag als eerste ploeg geplaatst voor de Play-Offs. De Rotterdamse koploper versloeg in eigen huis Quick Amersfoort met 7-1. Morgen kan L&D Amsterdam als tweede ploeg zich verzekeren van een plaats in de Play-Offs.

Met zijn dertiende opeenvolgende overwinning is koploper Curaçao Neptunus nu al zeker van een plaats bij de beste vier. Nummer twee L&D Amsterdam won tot dusver elf wedstrijden en heeft morgen een overwinning nodig om ook al de Play-Offs te bereiken. Vooralsnog hebben HCAW en Hoofddorp Pioniers de beste papieren om het deelnemersveld voor de Play-Offs te completeren.

Kalian Sams sloeg vanmiddag zijn zesde homerun van dit verkorte seizoen. Daarmee evenaarde de speler van L&D Amsterdam nu al het totale aantal van Bryan Engelhardt (2019) en Sam Kennely (2018). Maar waar zij dit deden in respectievelijk 126 en 165 slagbeurten, had Sams daar slechts 44 slagbeurten voor nodig. De meeste homeruns in één seizoen in de afgelopen tien jaar werden in 2011 door Bryan Engelhardt geslagen. Hij kwam toen tot tien homeruns.

Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort

Dwayne Kemp (Neptunus) probeert het derde honk te bereiken. Emeron Lourens wacht hem op.
Dwayne Kemp (Neptunus) probeert het derde honk te bereiken. Emeron Lourens wacht hem op.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Pitchers Orlando Yntema en Aaron de Groot leidden Curaçao Neptunus vanmiddag met twaalf strikeouts in het Neptunus Familiestadion naar de dertiende overwinning op rij. Alleen de openingswedstrijd van het seizoen tegen L&D Amsterdam werd verloren. Yntema stond in het duel tegen Quick Amersfoort de enige hit pas toe in de vijfde inning aan Emeron Lourens. In die slagbeurt kreeg de Amersfoortse ploeg voor de eerste keer een loper in scoringspositie. Op het pitchen van Aaron de Groot sloeg Quick Amersfoort in het restant van de wedstrijd nog vier hits. In de negende inning was het diezelfde Lourens die met een tweehonkslag het eerste en enige punt voor zijn ploeg binnen sloeg.

Op dat moment had de slagploeg van Curaçao Neptunus met zes tweehonkslagen al de basis gelegd voor de winst. De tweepitters van Quintin de Cuba (tweede en derde inning), Darryl Collins (vierde en achtste inning), Stijn van der Meer (vierde inning) en Willie Johnson (achtste inning) leverden zeven runs op voor de 7-1 winst. Daarmee is Curaçao Neptunus de eerste ploeg dit seizoen die al zeker is van een plaats in de Play-Offs.

Curaçao Neptunus – Quick Amersfoort: 7-1 | boxscore

L&D Amsterdam – DSS/Kinheim

L&D Amsterdam kan bij winst morgen tegen DSS/Kinheim ook de laatste vier bereiken. Vandaag zette de ploeg met winst al een grote stap richting de Play-Offs. De Amsterdammers waren in slechts zeven innings klaar met DSS/Kinheim. De Haarlemse ploeg begon dapper aan het tweede duel tegen landskampioen L&D Amsterdam. Door tweehonkslagen van Thomas Bos (2 uit 4) en Jeldwin Orman (2 uit 3) opende DSS/Kinheim in de eerste slagbeurt de score. Na zijn tweehonkslag bracht Gilmer Lampe (3 uit 4) in de gelijkmakende eerste slagbeurt de stand al in evenwicht. De international produceerde twee tweehonkslagen en sloeg punten binnen in de tweede, vierde en zesde inning.

Kalian Sams sloeg zijn zesde homerun.
Kalian Sams sloeg zijn zesde homerun.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Zo werd het alsnog een ongelijke strijd. In de zesde inning liep L&D Amsterdam snel weg bij zijn tegenstander. Bij een 5-3 voorsprong scoorde de titelverdediger maar liefst achtmaal. Jaïr van Borkulo sloeg in deze slagbeurt twee hits, Kalian Sams sloeg zijn zesde homerun van het seizoen en Denzel Richardson stuurde met een tweehonkslag drie ploeggenoten over de thuisplaat.

L&D Amsterdam – DSS/Kinheim: 13-3 (7 innings) | boxscore

HCAW – Silicon Storks

Voor de derde keer dit seizoen heeft HCAW twee wedstrijden op rij gewonnen. In de Rob Hoffman Vallei scoorde de Bussumse ploeg vijfmaal in zowel de derde als zesde inning. Daarmee nam de thuisploeg een 11-0 voorsprong en kon het duel na 6 1/2 innings vroegtijdig worden beëindigd.

Bij een 1-0 voorsprong sloegen Patrick Bok en Kevin Dirksen in de derde inning met hun tweehonkslag elk twee ploeggenoten over de thuisplaat. Drie innings later sloeg ook Rodney Daal met een tweepitter twee punten binnen. Bob van der Meer volgde met een driehonkslag. Verdedigend stond pitcher Dennis Burgersdijk (6-0-7-0) met behulp van zijn foutloos spelende veld geen enkel punt toe voor de derde shut-out van HCAW van dit seizoen.

Bij HCAW maakte vandaag Christopher Gé zijn debuut. Hij was voor de start van de tweede wedstrijd tegen Silicon Storks aan de selectie toegevoegd. Hij speelde de afgelopen vier seizoenen voor Twins Oosterhout in de hoofdklasse. Als pinch-hitter scoorde hij in de zesde inning he zevende punt voor HCAW.

HCAW – Silicon Storks: 11-0 (7 innings) | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout

Na de overtuigende zege op donderdagavond verstevigde Hoofddorp Pioniers vanmiddag zijn vierde positie in het klassement. Voor de tweede keer in drie dagen tijd rekende de ploeg van hoofdcoach Mervin Gario in zeven innings af met Twins Oosterhout. Voor de Oosterhoutse ploeg had startend pitcher Stefan Iannelli een ongelukkige dag. Hij gooide in drie innings acht keer vier wijd, één keer geraakt werper en had twee wilde worpen. Zonder al teveel moeite konden de honkballers uit Hoofddorp op een 8-0 voorsprong komen.

Dat werd 10-0 na een rally in de zesde inning, waarbij Nolan Beugeling (2 uit 3) twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. In deze slagbeurt sloeg de thuisploeg vier van zijn negen honkslagen van de dag. Met één man uit maakte Max Draijer in de zevende inning een einde aan de wedstrijd. Met Victor Draijer (vier wijd) op de honken sloeg hij de bal over de omheining: 12-1. Het was zijn vierde homerun in de hoofdklasse en de eerste sinds 2017.

Victor Draijer (.532) kreeg drie keer vier wijd, maar wist in de tweede inning wel zijn indrukwekkende hitting-streak te verlengen tot twaalf wedstrijden. Winnend pitcher Lars Huijer (7-2-6-2) gooide voor Hoofddorp Pioniers het complete duel.

Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout: 12-1 (7 innings) | boxscore

Klassement:

1. Curaçao Neptunus14-26
2. L&D Amsterdam14-22
3. HCAW14-15
4. Hoofddorp Pioniers12-12
5. Twins Oosterhout14-10
6. Quick Amersfoort14-09
7. DSS/Kinheim14-08
8. Silicon Storks12-06

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse