Golden League

Quick verrast tegen Olympia; Roef! koploper

Foto: © Fred Versluis

Quick verrast tegen Olympia; Roef! koploper

Quick Amersfoort blijft verrassen. De ploeg promoveerde vorig seizoen uit de Silver League naar de Golden League, maar speelt dit jaar beslist geen ondergeschikte rol. Quick doet het zelfs uitstekend en deelde na de wedstrijden van zaterdag de leiderspositie met titelverdediger Roef! na een dubbele overwinning. Op eigen veld stuntte Quick tegen Olympia Haarlem en won met 5-4 en 11-1. De Amersfoortse ploeg kwam met nog een verrassing, want in het tweede duel was Saskia Kosterink de onverwachte lead-off hitter in het team van Quick. De voormalige international en huidige assistent coach van de nationale softbalploeg maakte daarmee haar rentree in de hoogste afdeling als speelster. Roef! kwam zaterdag tweemaal tot winst tegen Hoofddorp Pioniers (9-4, 12-5) en Terrasvogels was te sterk voor Amsterdam Pirates (4-9, 1-9). Pioniers en Pirates (dat vorig seizoen eveneens promoveerde) zijn na twaalf wedstrijden allebei nog steeds zonder winst. Sparks Haarlem had op zaterdag voor het eerst sinds 18 juli weer een double-header op eigen veld gepland staan. Maar regen maakte het veld op het Noordersportpark onbespeelbaar en dus werden de wedstrijden tegen Tex Town Tigers afgelast. Het is nog niet bekend wanneer die worden ingehaald. Zondag kwam Sparks Haarlem wel in actie en speelde tweemaal tegen en bij Roef!, maar stond met lege handen (6-2, 8-3). En dat leverde Roef! de eerste plek in de ranglijst van de Golden League op.

Quick Amersfoort vs. Olympia Haarlem

In het openingsduel leek Olympia Haarlem op weg naar de winst te zijn, want halverwege de derde inning was er een 0-3 voorsprong. Maar Quick Amersfoort dacht daar duidelijk anders over, want de ploeg kwam tot een rally van drie punten in de tweede helft van de derde inning. Daar bleef het niet bij. In de vijfde inning hernam Olympia even de leiding (3-4), maar ook nu reageerde Quick onmiddelijk, scoorde tweemaal en gaf de voorsprong niet meer uit handen. In de tweede ontmoeting had Quick aan vier innings genoeg en kwam tot een ruime overwinning met als hoogtepunt een 6-run rally in de tweede inning.

Quick Amersfoort had zaterdag dus een prima middag op het XL Lease Park ‘Dorrestein’, maar het onderstreepte ook de kwetsbaarheid van Olympia Haarlem, dat duidelijk met een pitchingprobleem zit. De in Engeland werkende Amerikaanse werpster Alyson Spinas is momenteel niet inzetbaar. Vanwege de geldende regels in verband met het coronavirus moeten reizigers in Engeland twee weken in quarantaine na terugkeer en dus kan Spinas niet afreizen naar Haarlem. Daarnaast kampt Mariëlle Vleugels met een armblessure. Een week geleden kwam Olympia zonder dit duo niet in de problemen tegen Amsterdam Pirates (zondag) en deelde de punten met Terrasvogels (zaterdag). Maar nu trof de vice-kampioen een sterk spelend Quick Amersfoort.

In het eerste duel kwam Olympia Haarlem in elk van de eerste drie innings tot scoren. Honkslagen van Anna Prins (eerste inning), Chelsie Robison (tweede inning) en Corinne Ammerlaan (derde inning) zorgden voor een 0-3 voorsprong. Olympia-werpster Lisa Hop deed het in de eerste twee innings prima (nul punten, één honkslag, drie strikeouts), maar kwam in de derde inning (met twee uit) in de problemen. Quick had ineens goed contact en bracht de stand in evenwicht. Honkslagen van Franka van Dijk en Angelica Bomba openden de rally. Een wilde worp zorgde voor het eerste punt, een foute aangooi voor het tweede. Na een vrije loop voor Laura Wissink haalde Nicky Uytendaal uit en bracht met haar honkslag het gelijkmakende punt over de plaat. Het was een new ballgame! Quick kreeg zelfs de kans de leiding over te nemen, want na vier wijd voor Puck van der Kolk en een honkslag van Lizzy Uytendaal kwamen de honken nog vol te staan. Daar bleef het bij, want Lisa Hop sloot af met een strikeout.

Olympia Haarlem hernam de leiding in de vijfde inning. Jessie van Aalst opende met een honkslag, waarna Richelle van Gennip bij Quick de pitching overnam. Die moest met twee uit een puntscorende honkslag toestaan van Lisa Hop. Maar hierna hield Van Gennip Olympia puntloos en werd de winnende werpster, want even later kwam Quick in de eigen vijfde slagbeurt tweemaal tot scoren. Angelica Bomba begon met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Laura Wissink. Die wist door te dringen naar het derde honk na een fout en scoorde vervolgens na een wilde worp. En dat bleek het winnende punt te zijn.

In het tweede duel opende Quick de score gelijk in de eerste inning en dat gebeurde door een verrassende speelster. Saskia Kosterink (uiteraard spelend met haar vertrouwde rugnummer 16) was namelijk de lead-off hitter voor de Amersfoortse ploeg. De voormalige international toonde aan het slaan nog niet te zijn verleerd, want ze sloeg een daverende driehonkslag en scoorde even later op een opofferingsslag van Laura Wissink. ,,Dit was echt een vriendendienst”, aldus Saskia Kosterink, die op 13 september 2014 haar laatste hoofdklasse-duel speelde in het team van Sparks Haarlem en ook toen een driehonkslag sloeg in de wedstrijd tegen Centrals. Quick heeft momenteel te maken met een aantal blessures. Hoofdcoach Sanne Bolhuis is ook de team manager van het Nederlands softbalteam en het Under18-team en vroeg Saskia Kosterink of ze zin had om bij te springen. ,,Ik twijfelde echt hoor, maar heb haar uit de brand geholpen. En het is in deze competitie zonder promotie en degradatie nu ook even mogelijk, anders had ik het zeker niet gedaan”, zegt Kosterink, die alleen maar aan de wedstrijd deelnam na een nieuwe blessure in de eerste wedstrijd. ,,Volgend jaar speelt ik weer gewoon in het derde team van Amsterdam Pirates hoor”. Dat doet ze dit seizoen ook, maar vanwege de Oranje-trainingen komt ze niet altijd aan spelen toe.

In de tweede inning besliste Quick het duel met een rally van zes punten op zes honkslagen. De ploeg kreeg snel de honken vol en Richelle van Gennip zorgde voor het aanvallende hoogtepunt met een baseclearing, 3-run double. In de derde inning werd de stand opgevoerd naar 8-0 op een klap van Saskia Kosterink. Pas hierna wist Olympia in de vierde inning eenmaal tot scoren te komen na een tweehonkslag van Lisa Hop, maar daar bleef het bij. In de tweede helft van de vierde inning had Quick nog drie punten in petto en die kwamen op spectaculaire wijze tot stand. Quick kreeg de honken vol via Laura Wissink (honkslag), Nicky Uytendaal (honkslag, 3-uit-3) en Puck van der Kolk (fout). Vervolgens sloeg Lizzy Uytendaal (2-uit-2, 4 RBI’s) een walk-off, baseclearing, 3-run triple!

Roef! vs. Hoofddorp Pioniers

Heel even was er in het eerste duel in Moergestel een verrassing, want Hoofddorp Pioniers nam brutaal de leiding in de eerste inning tegen de landskampioen. Een vangfout op een klap van Franchesca Diaz en vier wijd voor Amy-Lynn Felix leverden twee punten op, maar de Hoofddorpse ploeg liet ook drie loopsters achter.

Roef! antwoordde met vier punten in de tweede inning op slechts twee honkslagen. Alle punten waren onverdiend, omdat er ook twee fouten werden gemaakt. Met twee loopsters op de honken en twee uit zorgde een fout voor het eerste punt. Een honkslag van Kim Donkers leverde vervolgens twee punten op en een volgende fout bracht de stand op 4-2. Een driehonkslag van Isa Los en een opofferingsslag van Sophie Verdaasdonk voerden de stand in de hiernavolgende slagbeurt met nog eens twee punten op.

Pioniers wist in het restant van de wedstrijd nog tweemaal te scoren. Dat gebeurde op de Duitse international Claudia Volkman, die sinds die weekeinde het shirt van Roef! draagt. Een paar seizoenen geleden kwam ze in de Golden League uit voor Terrasvogels, waarna ze in de Silver League nog actief is geweest voor Euro Stars. Pioniers scoorde in de vierde inning op een stootslag-honkslag van Femke Nuijten en in de zevende na een honkslag van Riangela Flanegin. Het bracht de voorsprong van Roef! niet in gevaar, want de ploeg was zelf ook alweer tot scoren gekomen in de vierde (één punt) en zesde inning (twee punten). In de zesde beurt was het Cindy van der Zanden die met een driehonkslag voor een punt zorgde en daarna zelf scoorde na een wilde worp.

In de tweede wedstrijd had Roef! drie productieve innings, waarin telkens viermaal werd gescoord. Het aantal honkslagen was vrijwel in balans. Roef! liet er twaalf noteren, Pioniers elf, maar maakte ook drie veldfouten.

Maar ook dit keerde was het Pioniers dat de score opende in de eerste inning. Dat gebeurde na een fout, maar er bleven toch weer drie loopsters achter. Roef! kwam tot de eerste 4-run rally in de tweede inning op vier honkslagen, waaronder een 2-run double van Kim Donkers. De volgende rally kwam in de derde slagbeurt. Dit keer kwam de thuisploeg tot drie hits, waaronder opnieuw een puntscorende tweehonkslag van Donkers. Eerder in de inning werd tweemaal gescoord op een tweehonkslag van de Française Chiara Enrione-Thorrand.

Met een 8-1 achterstand bracht Pioniers de spanning weer wat terug door tweemaal te scoren in zowel de vierde als vijfde inning. In de vierde slagbeurt gebeurde dat via een homerun van Riangela Flanegin, in de vijfde inning zorgden Femke Nuijten (tweehonkslag) en Shareday Castillo (honkslag, 3-uit-4) voor de punten. Maar daar stonden in de tweede helft van de vijfde inning weer vier Roef!-punten tegenover. Een tweehonkslag van Eva Versloot, een fout en een honkslag van de Franse speelster Rosalie Coste (4-uit-4) leverden drie punten op. Met de honken vol bracht een vrije loop voor Chiara Enrione-Thorrand het verschil op zeven punten en dat maakte tevens een einde aan de wedstrijd.

Amsterdam Pirates vs. Terrasvogels

In de double-header tegen Terrasvogels moest Amsterdam Pirates voor de achtste keer in twaalf wedstrijden een mercy-rule nederlaag slikken. Opmerkelijk is ook dat de Pirates-pitching in elf van de twaalf wedstrijden minimaal tien honkslagen heeft moeten verwerken. Terrasvogels kwam zaterdag tot respectievelijk vijftien en twaalf hits. De honkslagen-productie bij Pirates kwam dit seizoen nog niet boven de negen uit. Toch is er een aanvallende stijgende lijn te zien bij de Amsterdamse ploeg. In de eerste acht wedstrijden varieerde het aantal honkslagen tussen de vier en zes honkslagen. Een week geleden werden tegen Olympia Haarlem negen en acht hits genoteerd. In de dubbel tegen Terrasvogels waren dat er zeven en acht.

In het eerste duel kwam Terrasvogels in elk van de eerste vier innings eenmaal tot scoren. Een fout (eerste inning) en een opofferingsslag van Gabi Obia (tweede inning) zorgden voor de eerste punten. In de derde inning was er een aanvallend hoogtepunt toen Lizzie Clarijs een homerun sloeg. Ook een persoonlijk hoogtepunt, want het was de eerste ‘echte’ homerun in de hoofdklasse-loopbaan van de infieldster. Op 26 mei 2013 sloeg Lizzie Clarijs haar eerste homerun in de hoogste afdeling als speelster van Jong Oranje, maar dat was toen een inside-the-park-homerun. Het vierde punt kwam in de vierde inning tot stand na een honkslag van Ella Krommendijk.

Pirates wist de achterstand terug te brengen via punten in de derde en vijfde inning, maar daar stonden in de zesde inning weer drie punten van Terrasvogels tegenover. Dit keer kwamen de punten bij de meervoudig landskampioen tot stand op klappen van Karin Tuk (honkslag), Babs de Jonge (honkslag) en Sarah Evers (grounder). Pirates bood in dit duel goed tegenstand. Een tweehonkslag van Rhowan Stuart en een fout na een honkslag van Jeske Meewisse zorgden voor de Piratespunten in respectievelijk de derde en vijfde inning. Met Terrasvogels op een 2-7 voorsprong kwam Pirates in de zesde inning tweemaal tot scoren na een fout en vier wijd met volle honken voor Meewisse. Maar het lukte de hoofdstedelijke ploeg niet het puntentotaal op te voeren, want er bleven drie loopsters achter. Terrasvogels besliste het duel daarna definitief met nog eens twee punten in de zevende inning, die beide werden gescoord op een tweehonkslag van Bobbi Scheurkogel.

In de tweede wedstrijd beperkte Terrasvogels de strijd tot zes innings en kwam in elke slagbeurt tot scoren. Pirates wist alleen in de eerste inning de thuisplaat te passeren. De beste aanvallende prestatie in dit duel kwam op naam van Pirates-speelster Jeske Meewisse, die drie honkslagen sloeg. Bij Terrasvogels kwamen alle negen speelsters tot minimaal één honkslag en acht van hen wisten ook minstens eenmaal te scoren.

Roef! vs. Sparks Haarlem

Op zondag nam Roef! alleen bezit van de eerste plaats na een dubbele overwinning tegen Sparks Haarlem. In het eerste duel keek de landskampioen kort tegen een achterstand aan. Roef! opende de score in de eerste inning, maar Sparks Haarlem kwam in de tweede slagbeurt tweemaal tot scoren via honkslagen van Denice van Dijk (stootslag) en Tammie Lijbers. Maar de voorsprong was van korte duur. Na twee korte regenonderbrekingen nam Roef! in de derde inning bezit van de wedstrijd door driemaal te scoren, dankzij honkslagen van Kim Donkers en Isa Los en tussendoor een veldfoutje.

De thuisploeg voegde twee insurance runs toe in de vijfde inning en dat gebeurde dit keer op een pinch-hit single van Eva Versloot. Sparks Haarlem wist na de tweede inning niet meer tot scoren te komen op pitchers Marjolein Merkx en Kim Horsten. De ploeg kreeg nog wel een aantal honkloopsters, maar slechts één daarvan wist in scoringspositie te komen. Bij Roef! was Cindy van der Zanden aanvallend weer op dreef met drie honkslagen.

In de tweede ontmoeting nam Roef! aanvankelijk een snelle 4-0 voorsprong, maar Sparks Haarlem wist die in de vierde inning terug te brengen naar 4-3. Roef! reageerde met een 4-run rally om ook het tweede duel in eigen voordeel te beslissen.

Roef! opende de score met twee runs in de eerste beurt op een honkslag van Isa Los. De titelverdediger verdubbelde de voorsprong een inning later en dit keer werd gescoord na een wilde worp en in een double steal-situatie. Sparks Haarlem bracht de spanning helemaal terug in de eerste helft van de vierde inning. Nina Oomes opende met een honkslag, waarna een fout volgde op een klap van Ismay Poot. Vervolgens haalde Maxime van Dalen stevig uit en ranselde haar derde homerun van het seizoen over de omheining van het veld in Moergestel. Maar ook nu wist Sparks Haarlem in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer tot scoren te komen.

Roef! deed dat wel en antwoordde met vier punten in de tweede helft van de vierde inning. Dat gebeurde op back-to-back triples, een aanvallende prestatie die niet vaak voorkomt in een wedstrijd. Roef! kreeg de honken vol via Onaisha Franka (fout), Wies Ligtvoet (infield-hit, 3-uit-4, drie punten gescoord) en Cindy van der Zanden (stootslag-honkslag). Vervolgens dreunde Noa Armirotto de bal het links-midveld in voor een baseclearing, 3-run triple, waarna ze even later zelf het volgende punt scoorde op een driehonkslag van Isa Los. De strijd was gestreden. In de slot-inning kwam Sparks Haarlem nog in de buurt van een mogelijk punt. Denice van Dijk begon met een driehonkslag, maar de volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League