Dwayne Kemp sloeg twee homeruns voor Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Dwayne Kemp slaat Curaçao Neptunus naar winst

Foto: © Jan Kruijdenberg

Dwayne Kemp slaat Curaçao Neptunus naar winst

Niet voormalig Major Leaguer Roger Bernadina werd vanavond in Amersfoort de held van de dag, maar Curaçao Neptunus-speler Dwayne Kemp. De international sloeg vanavond voor het eerst in zijn carrière twee homeruns in één hoofdklassewedstrijd om zijn ploeg te helpen aan een 1-6 overwinning op Quick Amersfoort. In Haarlem kroop Hoofddorp Pioniers met een grote winst dichter naar de derde plaats.

De hoofdklasse had vanavond twee inhaalwedstrijden. Quick Amersfoort en Curaçao Neptunus speelde hun zondag verregende wedstrijd, terwijl voor Hoofddorp Pioniers en Silicon Storks hun uitgestelde wedstrijd op het programma stond.

De Amerikaan Willie Johnson was opnieuw aanvallend van grote waarde voor Curaçao Neptunus.
De Amerikaan Willie Johnson was opnieuw aanvallend van grote waarde voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Jan Kruijdenberg

De twee inhaalwedstrijden hadden vanavond drie debutanten in de hoofdklasse: een ex-Major Leaguer, een honkballer uit Litouwen en een zoon van een oud-international. Willie Johnson (Curaçao Neptunus) verhoogde met twee honkslagen zijn slaggemiddelde tot .692, terwijl voor Hoofddorp Pioniers Victor Draijer (.526) zijn hitting-streak met drie hits verlengde tot veertien wedstrijden.

Donderdag beginnen de acht teams uit de hoofdklasse aan de zesde en voorlaatste speelronde uit de reguliere competitie. Met de winst van vanavond is Hoofddorp Pioniers nummer drie HCAW genaderd tot één punt. Beide ploegen kunnen in de vijfde speelronde de laatste twee teams worden die zich plaatsen voor de Play-Offs.

Quick Amersfoort – Curaçao Neptunus

De komst van voormalig Major Leaguer Roger Bernadina leverde Quick Amersfoort vanavond geen winst op. Op het eigen XLLease Park Dorrestein kende de thuisploeg vanavond in de inhaalwedstrijd tegen koploper Curaçao Neptunus een valse start. Openingsslagman John Polonius kon na een veldfout meteen plaatsnemen op het eerste honk. Vier ballen later sloeg Dwayne Kemp (3 uit 5) een pitch van Jhan Rifaela over de omheining in het linksveld voor zijn derde homerun van dit verkorte seizoen.

Roger Bernadina keerde vanavond voor Quick Amersfoort terug in de hoofdklasse.
Roger Bernadina keerde vanavond voor Quick Amersfoort terug in de hoofdklasse.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Nummer vier volgde drie innings later, ditmaal met Benjamin Dille (vier wijd) op de honken. Daarmee heeft Kemp na vijftien wedstrijden al zijn persoonlijke record van vorig jaar geëvenaard, toen Kemp in de volledige competitie van 42 wedstrijden eveneens tot vier homeruns kwam. Het was nog maar de derde keer uit zijn carrière dat Kemp twee homeruns in één wedstrijd sloeg. Hij deed dat één keer eerder voor het Nederlands team en eenmaal als profhonkballer tijdens Spring Training met Chicago Cubs. Mede door een solohomerun van Gregory Muller in de achtste inning liep Curaçao Neptunus uit naar de 1-6 winst. Voor de Rotterdammers werd Kaj Timmermans (6-1-2-0) winnend pitcher. Hij stond in zeven innings slechts twee honkslagen toe en gooide zes keer drie slag. Timmermans hield Bernadina van de honken en schakelde hem bovendien in hun eerste onderlinge confrontatie uit met drie slag.

Met de tweede strikeout voor Bernadina, ditmaal door pitcher Kevin Kelly, kwam in de negende inning een einde aan de wedstrijd. Even daarvoor had Joran Berkhout het enige punt voor de Amersfoortse ploeg gescoord. Berkhout was juist vorige week overgekomen van Neptunus om meer speeltijd te krijgen. Voor Bernadina was dit zijn eerste wedstrijd in de Nederlandse competitie sinds hij op 12 en 16 september 2006 met het Rotterdamse Neptunus meespeelde in de Play-Offs. Van dat team was in de wedstrijd van vanavond na veertien seizoenen de Belg Benjamin Dille nog altijd actief voor de Rotterdammers.

Quick Amersfoort – Curaçao Neptunus: 1-6 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks

De honkballers van Hoofddorp Pioniers sloegen er vanavond op het Sportpark Van der Aart in Haarlem, de thuisbasis van Onze Gezellen, weer lustig op los. Tweehonkslagen op rij van Joey Eeman (2 uit 3) en Nathan Berkel (3 uit 4) waren in de eerste inning al goed voor twee runs in de wedstrijd tegen hekkensluiter Silicon Storks. De Hoofddorpse ploeg stopte hierna niet met scoren.

In drie innings tijd liep de ploeg van manager Mervin Gario uit naar een 13-3 voorsprong. In de vijfde inning sloeg rookie Nathan Berkel drie punten binnen met zijn eerste homerun in de hoofdklasse. De teller voor Hoofddorp Pioniers bleef uiteindelijk steken op zeventien honkslagen. Op de laatste, een driehonkslag van Reangelo Willems, brachten Victor en Max Draijer de stand op 16-3, voordat Willems zelf voor de 17-3 zorgde op een Haagse veldfout.

Invaller Kestas Vilimas, de nieuwe Litouwse speler in de selectie van Silicon Storks, bracht in de zevende inning de eindstand op 17-4. De catcher sloeg in zijn eerste slagbeurt in de hoofdklasse een tweehonkslag en kon scoren op een hit van Jurian Hansen (3 uit 4). Ook Victor en Max Draijer sloegen vanavond beiden drie hits. Victor Draijer (.526) verlengde daarmee zijn hitting-streak naar veertien wedstrijden. Berkel (5) en Max Draijer (4) sloegen samen negen van de zeventien punten voor Hoofddorp Pioniers binnen.

Voor Hoofddorp Pioniers maakte vanavond eveneens een speler zijn debuut in de hoofdklasse. Bram Stoovelaar, zoon van oud-international Ronald Stoovelaar die zelf in veertien seizoenen 500 wedstrijden speelde voor Amsterdam Pirates in de hoofdklasse, speelde vanaf de zesde inning als derde honkman.

Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks: 17-4 (6 1/2 innings) | boxscore

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse