Kestas Vilimas aan slag voor de Litouwse nationale ploeg.

HB Hoofdklasse

Litouwse international voor Silicon Storks

Litouwse international voor Silicon Storks

De Haagse hoofdklasser Silicon Storks heeft een honkballer uit Litouwen aan zijn selectie toegevoegd. Het gaat om de 25-jarige catcher Kestas Vilimas. Vilimas maakt vanavond in de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers zijn debuut. Vilimas maakt deel uit van de nationale ploeg van Litouwen.

Vilimas heeft in het internationale honkbal al veel ervaring opgedaan in verschillende Europese competities en Europese (club)toernooien. De afgelopen drie seizoenen speelde hij in de Zweedse competitie voor Sölvesborg Firehawks en Bromölla. Verdeeld over deze twee clubs kwam hij tot 84 hits (.347), waarvan er 25 goed waren voor extra honken. Vilimas sloeg 65 punten binnen. Met Sölvesborg Firehawks won hij vorig jaar de landstitel en nam hij in 2019 deel aan de Federations Cup Qualifier, waarin Kestas acht honkslagen (.400) sloeg. In het voorjaar verhuisde hij naar Nederland om hier te kunnen honkballen. Vanavond wordt hij de eerste Litouwse honkballer in de Nederlandse hoofdklasse.

In zijn geboorteland was de 25-jarige Kestas Vilimas lang de vaste catcher tijdens de wintertrainingen van Dovydas Neverauskas, de eerste Litouwse honkballer in de Major League. In de nationale ploeg speelt Vilimas met zijn tweelingbroer Robertas Vilimas, die in Europa onder meer uitkwam in de Duitse Bundesliga (Ulm Falcons) en de Italiaanse Serie B (Palfinger).

Europees kampioenschap

Vorig jaar nam Kestas Vilimas met Litouwen deel aan het Europees kampioenschap voor B-landen. In Slowaijke won Litouwen het toernooi na vier overwinningen in vijf wedstrijden. In de Play-Offs tegen Israël, de winnaar van het andere Europese toernooi voor B-landen verloor Litouwen de best-of-three met 2-0. Daarmee plaatste Israël zich direct voor het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Met de uitbreiding van het aantal deelnemers van twaalf naar zestien landen krijgt Litouwen een kans om volgend jaar zijn debuut op het EK voor A-landen te maken. Het voorstel voor uitbreiding van het aantal deelnemers werd begin dit jaar gedaan door de Litouwse honkbalbond.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse