Na Sparta/Feyenoord en Neptunus wordt Quick Amersfoort de derde club waarvoor Roger Bernadina op het hoogste niveau gaat spelen.

HB Hoofdklasse

Roger Bernadina naar Quick Amersfoort

Roger Bernadina naar Quick Amersfoort

Na veertien seizoenen keert Roger Bernadina terug in de Nederlandse competitie. De voormalig Major Leaguer voegt zich bij de selectie van hoofdklasser Quick Amersfoort. Na de komst van Ademar Rifaela twee weken geleden is de 36-jarige Bernadina de tweede international in korte tijd, die de nummer zes uit de hoofdklasse aan zijn selectie heeft toegevoegd.

Roger Bernadina, verhuisde op zijn achtste van Curaçao naar Nederland waar hij ging honkballen bij het Haagse ADO. In het seizoen 2001 maakte hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdklasse voor het Rotterdamse Sparta/Feyenoord. Een jaar later tekende hij een profcontract bij Montreal Expos en werd de Haagse buitenvelder één van de meest succesvolle honkballers uit Nederland. Voor Sparta/Feyenoord speelde de buitenvelder in de seizoenen 2001 en 2002 in totaal 33 wedstrijden in de hoofdklasse.

Bernadina keerde na zijn verblijf bij Sparta/Feyenoord nog één keer terug in de Nederlandse competitie. Hij voegde zich in 2006 halverwege de Play-Offs bij de selectie van het Rotterdamse Neptunus. De Rotterdamse titelverdediger stond toen in de best-of-five al met 2-0 achter tegen Hoofddorp Pioniers. Bij de rentree van Bernadina won Neptunus nog wel, maar de vierde wedstrijd uit de serie werd gewonnen door de ploeg uit Hoofddorp. Daarmee werd Neptunus, kampioen in de zeven voorgaande seizoenen, vroegtijdig uitgeschakeld en bleef het optreden van Bernadina beperkt tot twee wedstrijden.

Indrukwekkende profcarrière

Bernadina heeft een indrukwekkende profcarrière achter de rug, die tot dusver achttien seizoenen duurde. Voor Washington Nationals (2008-2013), Philadelphia Phillies (2013), Cincinnati Reds (2014) en Los Angeles Dodgers (2014) speelde Bernadina 548 wedstrijden in de Major League. Hij kwam tot 312 honkslagen (.236) en 28 homeruns. Ook stond hij onder contract bij Montreal Expos, Colorado Rockies en New York Mets.

Zijn carrrière bracht Bernadina verder in Venezuela, Mexico, Zuid-Korea en Taiwan. De laatste profclub waar Bernadina voor speelde, was Algodoneros de Guasave, waarvoor hij afgelopen winter 42 wedstrijden speelde in de Mexican Pacific Winter League.

Achterstand

In 2004 werd Bernadina voor de eerste keer geselecteerd voor een trainingskamp met het Nederlands team op Curaçao. Zijn officiële debuut volgde drie jaar later tijdens het Europees kampioenschap van 2007 in Spanje. Met de nationale ploeg nam hij hierna deel aan de World Baseball Classic van 2013, het Europees kampioenschap in 2016 in Hoofddorp en de Premier12 van vorig jaar.

Bij Quick Amersfoort wordt Bernadina de zesde voormalig profhonkballer. Met vier overwinningen en een gelijkspel in veertien wedstrijden staat Quick Amersfoort momenteel op een zesde plaats in de Nederlandse hoofdklasse. De ploeg heeft inmiddels zes punten achterstand op nummer vier Hoofddorp Pioniers. De komende week staan deze twee teams in drie wedstrijden tegenover elkaar. Daarmee krijgt Quick Amersfoort de kans om de achterstand in te lopen. Eerst staat vanavond een inhaalwedstrijd op het programma tegen Curaçao Neptunus, de oude ploeg van Bernadina.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse