Darryl Collins aan slag voor Curaçao Neptunus.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus zeker van eerste plaats

Foto: © Jan Kruijdenberg

Curaçao Neptunus zeker van eerste plaats

Curaçao Neptunus is zeker van de eerste plaats in de reguliere competitie. Vanmiddag won de Rotterdamse ploeg zijn zestiende wedstrijd op rij, waarmee de Rotterdammers in het klassement niet meer in te halen zijn. De koploper kreeg vandaag hulp van HCAW, dat voor de tweede keer in drie dagen tijd landskampioen L&D Amsterdam verschalkte.

Curaçao Neptunus is de te kloppen ploeg in dit verkorte seizoen. De Rotterdamse selectie van hoofdcoach Ronald Jaarsma opende het seizoen nog wel met verlies tegen L&D Amsterdam, maar maakte hierna geen enkele misstap meer. Met de eerste plaats in de reguliere competitie zou Curaçao Neptunus zich hebben verzekerd van deelname aan de European Champions Cup van volgend jaar. Voor de start van het seizoen werden de Europese startbewijzen door de honkbal- en softbalbond KNBSB al toegewezen aan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam, de twee Nederlandse clubs die afgelopen juni aan de start van het Europese clubtoernooi zouden staan.

Dat Curaçao Neptunus de eerste plaats vandaag al veilig kon stellen, was vooral te danken aan HCAW. De Bussumse ploeg schitterde opnieuw tegen L&D Amsterdam en kan morgen zijn plaats bij de beste vier teams veiligstellen. In Amersfoort was pitcher Chris Pfau (Hoofddorp Pioniers) op weg naar een no-hitter, totdat regen verder spelen onmogelijk maakte. Het restant van de wedstrijd wordt op een later moment afgemaakt. Victor Draijer pakte al wel zijn honkslag mee om zijn indrukwekkende hitting-streak te verlengen. Het was al de derde keer in drie dagen tijd dat regen de grote spelbreker werd voor het duel tussen Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort.

Curaçao Neptunus – Silicon Storks

Winnend pitcher Orlando Yntema.
Winnend pitcher Orlando Yntema.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Dwayne Kemp (4 uit 5), Dashenko Ricardo (3 uit 4) en Dudley Leonora (3 uit 4) namen zaterdag hun ploeg op sleeptouw in de wedstrijd tegen Silicon Storks. Het was geen enkel moment een gelijke strijd in Rotterdam. De thuisploeg scoorde al tweemaal in de eerste inning en liep via runs in de derde en vierde inning uit naar een 9-0 voorsprong. In de tweede helft van de zevende inning scoorde Neptunus na twee keer vier wijd en drie hits nog tweemaal om de wedstrijd vroegtijdig te kunnen beëindigen: 11-1.

Ricardo sloeg met onder meer een tweehonkslag en een driehonkslag vier punten binnen. Winnend pitcher Orlando Yntema (8-0-2-0) hield probleemloos vijf innings stand. Na de 3-8 nederlaag tegen L&D Amsterdam in de eerste wedstrijd heeft Curaçao Neptunus nu zestien wedstrijden op rij gewonnen. In acht van die wedstrijden scoorden de Rotterdammers minimaal tien punten.

Curaçao Neptunus – Silicon Storks: 11-1 (7 innings) | boxscore

L&D Amsterdam – HCAW

HCAW lijkt precies op het juiste moment zijn vorm te hebben teruggevonden. Nadat de Bussumse ploeg zes keer in acht wedstrijden had verloren, heeft HCAW nu al vijf wedstrijden op rij gewonnen. Vandaag boekte HCAW zijn tweede zege op rij tegen regerend kampioen L&D Amsterdam, dat voor de vijfde speelronde nog maar drie keer had verloren. Pitcher Dennis Burgersdijk (7-1-4-2) gooide zaterdag voor HCAW acht innings waarin hij maar vier honkslagen toestond. In de tweede inning moest hij een homerun incasseren van Kalian Sams, de zevende voor de international dit seizoen.

Na de vijfde inning had L&D Amsterdam nog altijd een 2-1 voorsprong. Maar terwijl de slagploeg van L&D Amsterdam vanaf de zesde inning niet meer tot een honkslag kwam, trok HCAW op het pitchen van de voormalige profs Juan Carlos Sulbaran en Shairon Martis de winst naar zich toe. Rodney Daal (tweehonkslag) scoorde in de zesde inning de gelijkmaker op een hit van Christopher Gé. In de achtste inning sloeg Daal de bal opnieuw voor twee honken weg. Daarmee bracht hij op zijn beurt pinch-runner Pascal Zegwaard over de thuisplaat. Nu zelfs goed voor de 2-3 winst. Bij winst morgen van HCAW, of bij verlies van Twins Oosterhout wordt HCAW de derde ploeg dit seizoen die zich verzekert van deelname aan de Play-Offs.

L&D Amsterdam – HCAW: 2-3 | boxscore

Twins Oosterhout – DSS/Kinheim

Sora Sakashita gooide zaterdag zijn eerste complete wedstrijd in de hoofdklasse voor Twins Oosterhout. In het duel tegen DSS/Kinheim stond de Japanse pitcher in negen innings vijf honkslagen toe. Door drie van die hits nam DSS/Kinheim in de eerste slagbeurt nog wel een 0-2 voorsprong. Maar die Haarlemse voorsprong hield geen stand. In de gelijkmakende eerste slagbeurt sloeg Jason Halman met een honkslag Tyriq Kemp binnen om de achterstand te halveren. Na vier puntloze innings sloeg Jason Halman opnieuw raak voor een honkslag. Via onder meer een hit van Ruendrick Piternella en een opofferingsslag van Diamond Silberie draaide Twins Oosterhout in de zesde inning de 1-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong. In de slotfase kreeg DSS/Kinheim nog wel lopers in scoringspositie, maar Sakashita stond geen punt meer toe.

De winst is hard nodig voor Twins Oosterhout. De nummer vijf uit het klassement heeft nog een kleine kans op de Play-Offs, maar kan zich in zijn laatste vier wedstrijden geen fouten meer permitteren.

Twins Oosterhout – DSS/Kinheim: 3-2 | boxscore

Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers

Het veld in Amersfoort werd in de vijfde inning onbespeelbaar.
Het veld in Amersfoort werd in de vijfde inning onbespeelbaar.

Zowel op donderdag als op vrijdag werd de wedstrijd tussen Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers afgelast, Vandaag konden de twee teams in Amersfoort nog wel starten, maar in de vijfde inning regende het inmiddels zo hard, dat verder spelen niet meer mogelijk was. Op dat moment was Chris Pfau (8-1-0-0) bezig aan een no-hitter. De pitcher van Hoofddorp Pioniers, die vier jaar geleden al de 48e no-hitter in de hoofdklasse had gegooid, stond in 4 1/3 inning geen enkele honkslag toe. Maar ook de Hoofddorpse slagploeg was weinig productief op het pitchen van international Wendell Floranus (7-3-2-2). Een uitzondering daarop vormde Victor Draijer, die zijn hitting-streak verlengde tot vijftien wedstrijden en aantekende voor de enige twee honkslagen van de wedstrijd.

Na twee vrije lopen profiteerde Hoofddorp Pioniers in de vierde inning van twee veldfouten van Quick Amersfoort om driemaal te scoren. Nadat Victor Draijer bij een dubbele steelpoging de thuisplaat had gestolen, werden in het restant van het duel veertien van de vijftien spelers op rij uitgeschakeld. Waarvan tien met drie slag. Alleen Victor Draijer (2 uit 2) ontsprong met een tweehonkslag de dans. Na de vijftiende strikeout van de wedstrijd maakte regen het veld in Amersfoort definitief onbespeelbaar en moest de wedstrijd worden gestaakt. Het duel wordt nu op een later moment hervat in de tweede helft van de vijfde inning met een 0-3 voorsprong voor Hoofddorp Pioniers en één man uit.

Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers: 0-3 (gestaakt in de 5e inning) | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus17-32
2. L&D Amsterdam17-24
3. HCAW17-21
4. Hoofddorp Pioniers14-16
5. Twins Oosterhout17-14
6. Quick Amersfoort15-09
7. DSS/Kinheim17-08
8. Silicon Storks16-06

Bekijk het resterende programma

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse