Het Koninkrijksteam bleef ook in de tweede serie tegen Duitsland ongeslagen.

Softbal

Twee shut-outs voor Koninkrijksteam

Foto: © Sascha Schneider

Twee shut-outs voor Koninkrijksteam

De softbalsters van het Nederlands Koninkrijksteam hebben ook de tweede serie tegen Duitsland gewonnen. De ploeg van manager Ferenc Jongejan was vandaag in Enschede onverbiddelijk: 7-0 en 10-0. Riangela Flanegin was vandaag bij haar officiële debuut in de nationale ploeg de grote uitblinkster. De speelster van Hoofddorp Pioniers sloeg vier hits in vijf slagbeurten, waaronder de enige homerun van de dag.

Nederland en Duitsland stonden voor vandaag elf keer eerder tegenover elkaar. De laatste keer was op zondag 12 juli toen Nederland en Duitsland de eerste internationale softbalwedstrijden speelden sinds de corona-uitbraak. In die twee wedstrijden in het Duitse Wesseling was het Nederlands Koninkrijksteam met 1-9 en 2-12 te sterk. In totaal staan het Nederlands Koninkrijksteam en Duitsland dit jaar in drie series tegenover elkaar. Om op die manier, ondanks de coronacrisis, dit seizoen toch nog een aantal wedstrijden te kunnen spelen. Ook met het oog op het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Cindy van der Zanden scoort na een doorgeschoten bal.
Cindy van der Zanden scoort na een doorgeschoten bal.
Foto: © Sascha Schneider

In de elf eerdere ontmoetingen won Duitsland nog nooit. Ook vandaag was op de velden van Tex Town Tigers in Enschede winst voor Duitsland geen enkele keer realistisch. De Duitse bondscoach Udo Dehmel gebruikte de twee wedstrijden vooral om zijn speelsters internationale ervaring op te laten doen en liet zijn startende pitchers Hannah Held en Claudia Volkmann ondanks de vele tegenpunten lang op de plaat staan.

Volgende maand staan het Nederlands Koninkrijksteam en Duitsland voor de derde en laatste serie tegenover elkaar. De zes wedstrijden tegen Duitsland gelden als officiële interlands. De resultaten tellen daardoor mee voor de wereldranglijst.

Nederlands Koninkrijk – Duitsland: 7-0

In de eerste wedstrijd kon Duitsland nog een beetje in de pas lopen met Nederland. De Duitse softbalsters kregen hun eerste loopster direct op de honken in de eerste drie slagbeurten. Maar op het pitchen van Rebecca Soumeru bleef een Duits punt uit. Vanaf de derde inning liet Soumeru echter geen tegenstander meer toe op de honken, waardoor de wedstrijd al na zes innings kon worden beëindigd.

Rebecca Soumeru stond in zes innings geen enkel punt toe.
Rebecca Soumeru stond in zes innings geen enkel punt toe.
Foto: © Sascha Schneider

Zelf opende Nederland al in de eerste inning de score. Maxime van Dalen sloeg de bal bovenop de omheining in het buitenveld. Op haar tweehonkslag kon Wies Ligtvoet de score openen. Laura Wissink sloeg op haar beurt met een hit ook Van Dalen binnen. Cindy van der Zanden (na een wilde worp) en Brenda Beers (op een opofferingsslag van Riangela Flanegin) verdubbelden in de tweede inning de voorsprong. De Duitse korte stop Katharina Szalay voorkwam met een knappe vangbal dat de achterstand voor haar ploeg verder opliep. Het lukte Duitsland hierna zelfs even om de rust in de wedstrijd terug te krijgen.

Maar in de vierde inning sloeg Nederland opnieuw toe. Debutante Riangela Flanegin, die al wel eerder met de nationale ploeg meespeelde, maar vandaag haar eerste officiële interland speelde, ramde de bal tegen de omheining in het rechtsveld. Even daarvoor had ook Wies Ligtvoet (honkslag) de honken al bereikt. Beide speelsters konden scoren na een grondbal van Laura Wissink en een opofferingsslag van Jessie van Aalst. Diezelfde Van Aalst maakte in de zesde inning een einde aan de wedstrijd. Met volle honken en één uit sloeg ze de bal hard langs het eerste honk. Daarop kon Wies Ligtvoet (honkslag) voor de 7-0 zorgen en de mercy-rule in werking laten treden.

     1 2 3 4 5 6 R
DUITSLAND 0 0 0 0 0 0 0
NEDERLAND 2 2 0 2 0 1 7

Slagprestaties:
Britt Vonk (1 uit 3)
Wies Ligtvoet (2 uit 4)
Riangela Flanegin (2 uit 3)
Maxime van Dalen (1 uit 1)
Laura Wissink (1 uit 3)
Jessie van Aalst (1 uit 3)
Cindy van der Zanden (0 uit 2)
Brenda Beers (1 uit 2)
Suka van Gurp (0 uit 2)

Nederlands Koninkrijk – Duitsland: 10-0

In de tweede wedstrijd van de dag was in Enschede van enige gelijkwaardigheid al geen sprake meer. Al in de eerste inning scoorde Oranje zesmaal. Isa Los, de tweede debutante vandaag in de nationale ploeg, sloeg met een honkslag in deze slagbeurt twee van de zes punten binnen.

Riangela Flanegin slaat raak voor Oranje.
Riangela Flanegin slaat raak voor Oranje.
Foto: © Sascha Schneider

In de tweede inning liep Oranje zelfs uit tot 9-0. Britt Vonk opende de slagbeurt met een knappe tweehonkslag. Met één uit op het scorebord ramde debutante Riangela Flanegin hierna de bal diep over de omheining. Isa Los zorgde vervolgens na haar tweede honkslag voor het negende Nederlandse punt. Met haar vijfde hit van de dag bepaalde Flanegin in de derde inning de eindstand op 10-0. Zij sloeg daarmee Wies Ligtvoet binnen, zodat het verschil van tien punten al na 3 1/2 inning op het scorebord kwam en het duel kon worden beëindigd.

Pitcher Eva Voortman (8-2-0-0) zag vandaag de enige Duitse loopster het derde honk bereiken, maar was verder onbespeelbaar. Met Lea Salomon (vier wijd) op het derde honk maakte Voortman met drie slag een einde aan de inning. Ze kwam in de vierde inning terug met nog eens drie strikeouts om de Duitsers ook in de tweede wedstrijd op de nul te houden.

     1 2 3 4  R
DUITSLAND 0 0 0 0  0
NEDERLAND 6 3 1 X 10

Slagprestaties:
Wies Ligtvoet (1 uit 2)
Eva Voortman (1 uit 2)
Britt Vonk (1 uit 2)
Maxime van Dalen (0 uit 3)
Riangela Flanegin (2 uit 2)
Isa Los (2 uit 3)
Lizzy Clarijs (0 uit 1)
Onaïsha Franka (2 uit 2)
Brenda Beers (1 uit 2)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal