Taylor Clemensia wordt gefeliciteerd na zijn derde homerun van de dag.

HB Hoofdklasse

Homerunspektakel in de hoofdklasse

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Homerunspektakel in de hoofdklasse

In het laatste speelweekeinde van de reguliere competitie hebben de teams uit de hoofdklasse voor spektakel gezorgd. Vandaag werden in totaal acht homeruns geslagen, waaronder drie van Taylor Clemensia (Quick Amersfoort). L&D Amsterdam scoorde in zeven innings maar liefst 24 punten. Bij DSS/Kinheim maakte de 39-jarige David Bergman zijn rentree op de heuvel.

De acht teams uit de hoofdklasse zijn bezig aan de laatste speelronde uit de reguliere competitie. Zes teams spelen morgen hun laatste wedstrijd. Voor Hoofddorp Pioniers en Quick Amersfoort wacht aanstaande dinsdag nog het restant van hun op 29 augustus door regen gestaakte wedstrijd.

De laatste speelronde ging donderdag van start. Hoofddorp Pioniers maakte die avond een einde aan de winning-streak van Curaçao Neptunus. De koploper uit de hoofdklasse had zeventien wedstrijden op rij gewonnen, maar bleef tegen Hoofddorp Pioniers na negen innings steken op 6-6. De andere wedstrijden werden donderdag afgelast, waardoor gisteravond twee wedstrijden werden gespeeld en HCAW en Twins Oosterhout vandaag een dubbel speelden.

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus

Hoofddorp Pioniers maakte donderdag een einde aan de winning-streak van Curaçao Neptunus.
Hoofddorp Pioniers maakte donderdag een einde aan de winning-streak van Curaçao Neptunus.
Foto: © Robert Bos

Hoofddorp Pioniers maakte donderdag een einde aan de serie van zeventien overwinningen op rij van koploper Curaçao Neptunus, die tot dusver alleen nog zijn openingswedstrijd verloor. In het Neptunus Familiestadion was er na negen innings geen winnaar: 6-6. De twee ploegen waren samen goed voor 25 honkslagen. De honkballers uit Hoofddorp kwamen drie keer terug van een achterstand. De laatste keer in de achtste inning toen pinch-runner Bodhi de Vreede vanaf het derde honk kon scoren op een wilde worp. Rechtsvelder Victor Draijer was voor Hoofddorp Pioniers de grote man. Hij sloeg drie hits, waaronder een homerun. Met zijn homerun in de zesde inning draaide hij de 3-0 achterstand om in een 3-4 voorsprong.

Pioniers nam door een tweehonkslag van diezelfde Victor Draijer vandaag in het tweede duel tegen Curaçao Neptunus een 2-1 voorsprong in de eerste inning. Maar door twee grote innings trok Curaçao Neptunus de winst met 5-11 naar zich toe. De Rotterdamse ploeg scoorde eerst viermaal, onder meer twee keer door een tweehonkslag van John Polonius (3 uit 3), in de derde ininng. Zes honkslagen bij een 3-6 voorsprong leverden in de achtste inning vijf runs op. Polonius sloeg opnieuw twee ploeggenoten binnen en bracht zijn totaal dit duel op vijf. Nathan Berkel (Hoofddorp Pioniers) sloeg de enige homerun van de wedstrijd. De slagploeg van Curaçao Neptunus kwam tot zestien hits.

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 6-6 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 5-11 | boxscore

Silicon Storks – L&D Amsterdam

Tweehonkslagen van Denzel Richardson (tweede inning), Gilmer Lampe, Kalian Sams (beiden in de derde inning), Delano Selassa en Kenny Berkenbosch (beiden vierde inning) brachten L&D Amsterdam vrijdagavond in hun eerste wedstrijd tegen hekkensluiter Silicon Storks al na vier innings op een 11-0 voorsprong. Verdedigend leidde pitcher Rob Cordemans zijn ploeg naar de derde hut-out van het seizoen. Het was bovendien de eerste overwinning voor Cordemans als pitcher dit jaar. Maar wel een belangrijke. Het was voor hem zijn 200e, waarmee hij de eerste pitcher is geworden met (minimaal) 2.000 inning, 2.000 strikeouts en 200 overwinningen. Na de vierde inning kwamen beide teams niet meer tot scoren.

Zaterdag had L&D Amsterdam nog minder mededogen met de Haagse hekkensluiter. De Amsterdammers sloegen achttien hits in zeven innings en versloeg Silicon Storks met maar liefst 2-24. Dat waren de meeste punten voor een ploeg in één wedstrijd sinds Curaçao Neptunus op 27 juni 2015 met 6-25 won van Mampaey The Hawks. Het was bovendien een verbetering van het eigen record van de Amsterdamse club (5-23 winst tegen ADO op 14 juli 2001). Denzel Richardson (4 uit 6) sloeg twee homeruns en zorgde voor vijf binnengeslagen punten en vier gescoorde runs. Ook Kenny Berkenbosch (3 uit 4) had voor de Amsterdammers een homerun en vier runs.

L&D Amsterdam – Silicon Storks: 11-0 (6 1/2 inning) | boxscore
Silicon Storks: – L&D Amsterdam: 2-24 (7 innings) | boxscore

DSS/Kinheim – Quick Amersfoort

David Bergman keerde vandaag terug op de heuvel.
David Bergman keerde vandaag terug op de heuvel.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De wedstrijd van vrijdagavond tussen Quick Amersfoort en DSS/Kinheim kende een turbulente opening. Na twee innings was de stand al 5-6 in het voordeel van de bezoekers. DSS/Kinheim liep hierna uit naar 5-9, maar wist zijn tegenstander niet af te schudden. Tweehonkslagen van Joran Berkhout, Roger Bernadina en Tijmen Takke verkleinden het verschil in de vierde inning weer tot één punt: 8-9. Vanaf de vijfde inning kwam de rust in de wedstrijd. DSS/Kinheim hield de voorsprong vast en liep zelfs uit naar de 9-13 winst nadat onder meer Kevin Nieveld met een tweehonkslag twee punten in de achtste inning had binnengeslagen. Met de zesde seizoenszege heeft de semi-promovendus twee wedstrijden voor het eind definitief de laatste plaats in het klassement van de reguliere competitie ontlopen.

De winst vandaag ging naar Quick Amersfoort, die daarmee in het klassement aansluiting houdt met nummer zes DSS/Kinheim. Taylor Clemensia (4 uit 6) sloeg voor Quick Amersfoort zaterdag homeruns in de derde, zesde en negende inning. Dat was een evenaring van het hoofdklasserecord. Fausto Alvarez (Amsterdam Pirates) was in 2007 de laatste speler met drie homeruns in één wedstrijd. Met zijn drie homeruns bracht Clemensia vijf punten binnen. In de zesde inning kreeg Quick Amersfoort vijftien spelers in het slagperk die samen maar liefst tienmaal scoorden. Ademar Rifaela sloeg in deze slagbeurt met een homerun en tweehonkslag drie van de tien punten binnen. Dat bracht in de zesde inning zelfs pitching-coach en voormalig international David Bergman op de heuvel. Hij gooide zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse sinds 28 augustus 2016. In dat jaar had Bergman zijn spelersloopbaan na zeventien seizoenen in de hoofdklasse beëindigd. Met Kinheim won Bergman in het verleden drie keer de landstitel. Bergman stond vandaag maar één punt toe. DSS/Kinheim kwam hierna nog wel terug door vier runs in de zevende inning, maar de winst nam Quick Amersfoort met 7-14 mee naar huis.

Quick Amersfoort – DSS/Kinheim: 9-13 (8 innings) | boxscore
DSS/Kinheim – Quick Amersfoort: 7-14 | boxscore

Twins Oosterhout – HCAW

HCAW pakte met een dubbele winst op zaterdag de derde plaats weer terug van Hoofddorp Pioniers. HCAW en Twins Oosterhout besloten tot een dubbel op zaterdag nadat donderdagavond het onderlinge duel was verregend. In de eerste wedstrijd op zaterdag waren honkslagen in de beginfase spaarzaam. Luuk ter Beek (HCAW) stond drie hits toe in de eerste zeven innings. Stefan Ianelli (Twins Oosterhout) kreeg in vijf innings twee honkslagen tegen. Op het moment dat Ianelli in de zesde inning bij een 1-1 tussenstand werd vervangen, sloeg HCAW beslissend toe en liep het uit naar de 1-8 winst.

In de zesde inning van het tweede duel van de dag brak Jason Halman (tweehonkslag) voor Twins Oosterhout de puntloze wedstrijd open. Maar het antwoord van de Bussumse thuisploeg volgde al een slagbeurt later. Vier vrije lopen op rij zorgden voor de gelijkmaker, waarna Pascal Zegwaard zijn ploeg naar de winst sloeg. Hij bracht met zijn honkslag HCAW met 3-1 aan de leiding. Een inning later zorgde Jeandro Tromp voor de 4-1 eindstand. Pitcher Dennis Burgersdijk (6-1-5-0) gooide zeven innings en hield Twins Oosterhout op één punt.

Twins Oosterhout – HCAW: 1-8 | boxscore
HCAW – Twins Oosterhout: 4-1 | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus20-37
2. L&D Amsterdam20-30
3. HCAW20-25
4. Hoofddorp Pioniers19-23
5. Twins Oosterhout20-14
6. DSS/Kinheim20-12
7. Quick Amersfoort19-11
8. Silicon Storks20-06

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse