Victor Draijer sloeg in al zijn 21 wedstrijden dit seizoen een honkslag.

HB Hoofdklasse

Victor Draijer oppermachtig naar slagtitel

Foto: © Raymond Beugeling

Victor Draijer oppermachtig naar slagtitel

In een grotendeels door het coronavirus ingekort seizoen, heeft Victor Draijer de hoofdklasse de afgelopen weken glans gegeven. De 27-jarige honkballer uit Heemstede vond de afgelopen weken bij Hoofddorp Pioniers het plezier in honkballen terug. Hij speelde een bijna onwaarschijnlijk seizoen met een hitting-streak van 21 wedstrijden. Hij is daarmee de eerste speler in 36 jaar tijd geworden met een slaggemiddelde van minimaal .500. Draijer: “De aanpassing in mijn swing was de sleutel tot het succes.”

Het is donderdagavond 23 juli. Na weken van wachten, hebben de honkballers eindelijk groen licht gekregen. In het Haarlemse Pim Mulierstadion verzamelen de honkballers van DSS/Kinheim en Hoofddorp Pioniers zich voor hun eerste wedstrijd van het ingekorte seizoen. Niemand weet of het seizoen kan worden uitgespeeld. En wat er gaat gebeuren. Victor Draijer neemt in de tweede inning plaats in het slagperk voor zijn eerste slagbeurt van het seizoen. Slag, slag, slag. Hij laat de laatste pitch gaan en wordt uitgeschakeld met drie slag. Een nieuwe kans volgt twee innings later. Nu gaat het beter. Hij maakt een swing en slaat de bal de bewolkte Haarlemse zomeravond in. Een tweehonkslag. Het blijkt niet zomaar een honkslag te zijn. Het is het begin van een imposante hitting-streak.

In de negende inning van diezelfde wedstrijd volgt ook tweehonkslag nummer twee. Victor Draijer is niet meer te stoppen. In de weken erna blijkt geen enkele pitcher veilig voor de 27-jarige rechtsvelder van Hoofddorp Pioniers. Hij slaat al elf honkslagen in zijn eerste vijf wedstrijden. Zijn slaggemiddelde blijft stijgen. Met als hoogtepunt .583.

Ultieme prestatie

Victor Draijer (midden) speelt zijn eerste seizoen voor Hoofddorp Pioniers.
Victor Draijer (midden) speelt zijn eerste seizoen voor Hoofddorp Pioniers.
Foto: © Raymond Beugeling

In Rotterdam heeft Draijer vandaag, 45 dagen na zijn eerste honkslag, zijn ultieme prestatie voltooid. Nota bene op pitcher Orlando Yntema, met een verdiende puntengemiddelde van 0.50 en zes overwinningen de meest succesvolle pitcher in de hoofdklasse van dat moment. In zijn tweede slagbeurt van de dag slaat Draijer in de derde inning de bal langs het derde honk. Even later scoort hij het uiteindelijk winnende punt, waarmee zijn ploeg een einde maakt aan de negentien wedstrijden durende ongeslagen serie van koploper Curaçao Neptunus.

“Het was vandaag wel een extra uitdaging. Yntema is toch de beste pitcher van dit moment”, beseft Draijer. Maar ook de international slaagde er niet in om Draijer van de honken te houden.

Hitting-streak

Met zijn honkslag heeft Draijer in elke wedstrijd van dit seizoen een honkslag geslagen. Daarmee heeft hij een hitting-streak van twintig wedstrijden. Dat kunnen er zelfs 21 worden als de wedstrijd van Hoofddorp Pioniers tegen Quick Amersfoort dinsdag doorgaat. De twee teams maken dan de wedstrijd af die zaterdag 29 augustus in de vijfde inning door de regen werd gestaakt. Draijer sloeg in dat duel de enige twee honkslagen voor Hoofddorp Pioniers.

“Ik heb me er vooral niet teveel mee bezig proberen te houden”, vertelt Draijer over zijn hitting-streak. “Ik wilde me echt proberen te focussen op mijn slagbeurten.” Toch voelde hij wel degelijk die druk. Draijer: “Ik was steeds blij als ik mijn eerste honkslag had gehad. Ik merkte bijvoorbeeld gisteren dat ik aan slag te agressief werd. En teveel voor de eerste bal ging. Ik moet het echt zo simpel mogelijk houden. Anders werkt het allemaal juist alleen maar tegen je.”

Debuut

Victor Draijer sloeg dertien tweehonkslagen. De meeste in de hoofdklasse.
Victor Draijer sloeg dertien tweehonkslagen. De meeste in de hoofdklasse.
Foto: © Raymond Beugeling

De 27-jarige honkballer belandde via RCH Pinguïns en Kennemerland Rabbits bij Kinheim waar hij op 21 mei 2015 als korte stop zijn debuut maakte in de hoofdklasse in de wedstrijd tegen Mampaey The Hawks. Hij debuteerde naast derde honkman Mervin Gario, momenteel zijn coach bij Hoofddorp Pioniers. Gario had zelf in 2012 met elf wedstrijden een lange hitting-streak in de hoofdklasse. Draijer sloeg zijn eerste honkslag vier dagen na zijn debuut. In dat duel tegen opnieuw The Hawks sloeg Draijer in vijf slagbeurten drie tweehonkslagen.

Na twee seizoenen Kinheim stapte Draijer over naar L&D Amsterdam, waarmee hij vorig jaar de landstitel veroverde. In dienst van Hoofddorp Pioniers is hij nu bezig aan zijn vijfde seizoen in de hoofdklasse. Daarnaast speelde hij twee seizoenen voor het Amerikaanse Redlands Community College (2014 en 2015) en twee seizoenen voor Ouachita Baptist Tigers in de NCAA Great American Conference (2016 en 2018).

Operatie

De vele wedstrijden eisten hun tol. Drie jaar geleden moest Draijer een zware Tommy John operatie ondergaan. “Het heeft lang geduurd voordat ik me weer 100% voelde. Dat heeft ook wel het plezier weggehaald. Elke wedstrijd speelde ik met pijn”, blikt Draijer terug op de afgelopen periode. Ik ben in die periode ook veel spiermassa kwijtgeraakt. Daar ben ik de eerste twee jaar niet veel mee bezig geweest. Maar de afgelopen periode heb ik veel aan krachttraining gedaan. Dat heeft een belangrijk verschil gemaakt. Waardoor ik nu bijvoorbeeld net over een buitenvelder heen kan slaan. En meer controle heb gekregen over mijn knuppel.”

Hij vervolgt: “Ik heb ook een aanpassing gemaakt in mijn swing. Door veel te kijken naar andere succesvolle slagmannen. Eerder had ik moeite om mijn swing constant te houden. Dat is nu verbeterd. Dat is ook wel echt een sleutel tot het succes geweest.” En het plezier? “Dat is wel terug. Maar dat staat of valt ook wel met de prestaties.” Zijn team helpt daar ook bij. “Ik ben in een heel leuk team terecht gekomen. Met bijvoorbeeld mijn neef Max (Draijer, red) en Mark Smit, met wie ik al heel lang geleden samen honkbalde.” Met Hoofddorp Pioniers wacht Draijer nu de volgende uitdaging: “Het is prettig dat de reguliere competitie nu is afgelopen. En dat ik me nu niet meer bezig hoef te houden met mijn hitting-streak. Nu is het tijd om te focussen op de Play-Offs.

Langste serie

De hitting-streak van Draijer is zeer waarschijnlijk de langste serie in de hoofdklasse sinds Frank Bos voor Haarlem Nicols eind jaren tachtig een honkslag sloeg in 26 opeenvolgende wedstrijden. Vanwege het door het coronavirus ingekorte seizoen heeft Draijer niet de kans gekregen om dat record te evenaren. In twintig wedstrijden kwam Draijer tot een slaggemiddelde van .500. Hij is daarmee de eerste speler die boven de .500 eindigt sinds de Amerikaan Frank Millerd dit in 1984 deed voor Amsterdam Pirates. Millerd kwam in dat seizoen tot een gemiddelde van .519. Dat is nog altijd een record in de hoofdklasse.

In dertien wedstrijden sloeg Draijer minimaal twee honkslagen. En in zeven wedstrijden zelfs minimaal drie hits. Afgelopen dinsdag kwam Draijer zelfs tot drie tweehonkslagen in één wedstrijd. Twee dagen later sloeg hij bovendien de bal over de hekken voor een homerun, zijn tweede ooit in de hoofdklasse en de eerste sinds 27 juli 2018 toen Draijer nog speelde voor L&D Amsterdam. Draijer lachend: “Die ontbrak nog dit seizoen”. De honkballer uit Heemstede leidt dit seizoen niet alleen in onder meer slaggemiddelde (.500) en honkslagen (40), maar ook in tweehonkslagen (13). Verder is hij de nummer drie in binnengeslagen punten (24). Als later dit seizoen de prijzen voor de beste honkballers worden uitgereikt, is hij nog maar de derde speler van Hoofddorp Pioniers die de prijs krijgt voor de beste slagman. Glenn Romney (2003) en Mark Duursma (2008) gingen hem voor. Draijer is bovendien de eerste winnaar van deze prijs die niet uitkwam voor Curaçao Neptunus of L&D Amsterdam sinds Dirk van ’t Klooster in 2011 de prijs kreeg in dienst van Corendon Kinheim.

Slagprestaties Victor Draijer in de reguliere competitie:

ABH2H3HHRAVG
23 juli 202042200.500
25 juli 202042010.500
26 juli 202043200.583
30 juli 202041000.500
1 augustus 202053100.524
2 augustus 202051100.461
6 augustus 202042000.467
15 augustus 202043000.500
16 augustus 202032000.514
18 augustus 202032000.525
20 augustus 202053100.533
22 augustus 202021000.532
23 augustus 202052100.519
25 augustus 202053100.526
29 augustus 2020 *22100
30 augustus 202041000.508
31 augustus 202021000.508
1 september 202053300.515
3 september 202053001.521
5 september 202051100.500
6 september 202021000.500
Totalen **80401311.500

* Wedstrijd gestaakt in de 5e inning.
** Zonder de resultaten van 29 augustus meegeteld.

https://www.facebook.com/HonkbalSoftbalNL/videos/2662436277354512/

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse