Golden League

Roef! en Olympia Haarlem delen punten in softbal-marathon

Foto: © Fred Versluis

Roef! en Olympia Haarlem delen punten in softbal-marathon

Vijf uur en 36 minuten. Dat was zaterdag de totale speeltijd van de twee ontmoetingen tussen Olympia Haarlem en Roef! in Haarlem. Een week geleden nam de double-header van Roef! bij Tex Town Tigers vier uur en 31 minuten in beslag. Dit keer duurde de dubbel bij Olympia Haarlem ruim een uur langer. Het was een uitzonderlijke middag/avond op het Nol Houtkamp Sportpark waar de twee teams uit de Holland Series van vorig seizoen tegenover elkaar stonden.

Het was bewolkt, het koelde af, er was wat regen, er waren veel wissels, een aantal blessure-onderbrekingen en er gebeurde veel in de wedstrijden, die beide ook nog eens moesten worden verlengd. De punten werden gedeeld. Olympia Haarlem won het eerste duel (6-5) in negen innings, Roef! het tweede (8-12) na acht slagbeurten. De overige drie double-headers op zaterdag waren eenzijdig. Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor Terrasvogels. In het openingsweekeinde begon Terrasvogels met tweemaal winst tegen Sparks Haarlem, dat nu met 0-10 en 1-8 zegevierde. Tex Town Tigers won tweemaal ruim bij Hoofddorp Pioniers (0-11, 2-12) en Quick Amersfoort kwam tot twee shutouts bij Amsterdam Pirates (0-8, 0-3). Op zondag kwam Sparks Haarlem wederom tweemaal tot winst, dit keer tegen Quick Amersfoort (10-3, 4-3). Tex Town Tigers en Terrasvogels kwamen toen tot een puntendeling. Beide teams wonnen met 6-3.

Olympia Haarlem vs. Roef!

Op 18 juli openden de twee finalisten van vorig seizoen het nieuwe seizoen tegen elkaar in Moergestel. Ook toen was er een puntendeling. Olympia begon met een 0-6 zege, Roef! won het tweede duel met 5-4. In hun tweede treffen, dit keer in Haarlem, waren de teams ook weer aan elkaar gewaagd. Opmerkelijk genoeg nam ook de eerste double-header veel tijd in beslag. Toen ‘slechts’ vier uur en veertien minuten. Zaterdag was het de derde double-header van Roef! dit seizoen, waarin beide wedstrijden langer dan twee uur duurden. Maar dit keer was het wel een hele lange dag. Voor zaterdag duurde de langste double-header van de laatste vijf seizoenen vier uur en 49 minuten, dat was de ontmoeting tussen Terrasvogels en Sparks Haarlem. Maar een double-header die langer dan vijf uur duurt is bijzonder zeldzaam en wellicht zelfs uniek.

In de eerste wedstrijd scoorde Olympia Haarlem het eerste punt in de eerste slagbeurt, maar Roef! kwam tot scoren in de vierde (twee punten) en zesde (één punt) inning. In de vierde inning gebeurde dat ondermeer op een daverende driehonkslag van Cindy van der Zanden. Die zorgde voor de gelijkmaker, waarna ze even later het leidende punt scoorde op een opofferingsslag van Noa Armirotto. Olympia kwam langszij in de eigen zesde slagbeurt, dankzij een 2-run double van Mariëlle Vleugels. 3-3 was ook de stand na zeven innings en dus was een verlenging nodig. Beide teams scoorden eenmaal in de achtste inning, waarin ook een aantal loopsters achterbleef, bij Roef! twee, bij Olympia drie. De beslissing viel in de negende beurt. Roef! nam voor de derde keer de leiding op een velderskeus-klap van de Française Rosalie Coste, die later zelf op de thuisplaat werd uitgeschakeld (derde nul) bij een poging te scoren op een honkslag van Onaisha Franka. In de negende Olympia-slagbeurt was het een honkslag van Julia van der Meer die voor een nieuwe gelijke stand zorgde (5-5). Op haar klap schoof Shakeena Croes (stootslag-honkslag) op naar het tweede honk. Even later volgde Machteld Rector met een mooie stootslag richting werpster Marjolein Merkx. Die had een prima wedstrijd gegooid (13 strikeouts) voor Roef!, maar ze maakte nu op een cruciaal moment een foute aangooi naar het eerste honk. En dat stelde Croes in staat het winnende punt te scoren wat na twee uur en 45 minuten een einde maakte aan de eerste wedstrijd.

In de tweede wedstrijd waren er momenten dat beide teams op een overwinning afstevenden. Niets bleek minder waar, want ook dit keer was een verlenging nodig. Roef! begon voortvarend met drie punten in de eerste inning op klappen van Cindy van der Zanden (honkslag), Eva Versloot (grounder) en Rosalie Coste (honkslag). Olympia pakte een puntje terug en Roef! kwam ook weer tot scoren in de derde beurt, maar liet toen ook drie loopsters achter. In de tweede helft van de derde inning sloeg Olympia Haarlem toe met een 5-run rally. Dat gebeurde op zes honkslagen, waaronder puntscorende klappen van Jessie van Aalst, Lisa Hop (twee punten) en Chelsie Robinson (twee punten). De rally en de 6-4 voorsprong waren niet genoeg. Roef! kwam terug tot 6-5 in de vierde inning (wilde worp), maar Olympia scoorde in dezelfde inning ook weer tweemaal, dankzij honkslagen van Mariëlle Vleugels en Julia van der Meer. Zo stond Olympia Haarlem met 8-5 voor toen de zesde inning begon. Maar ook in deze wedstrijd, waarin het sinds de tweede inning af en toe licht regende, was niets zeker. En was zeker de beslissing nog lang niet in zicht. Roef! kwam in de zesde inning driemaal tot scoren. Honkslagen van Isa Los en Eva Versloot en een wilde worp brachten de stand weer in balans en iedereen zag al waar het op zou uitlopen. Een tweede verlenging. Dat gebeurde ook, want na zeven innings wees het scorebord een 8-8 stand aan.

In de achtste inning nam Roef! een beslissende voorsprong door viermaal te scoren met twee uit. De ploeg kreeg drie honken in bezit, waarna werpster Lisa Hop tweemaal drie slag gooide. Maar toen haalde Wies Ligtvoet stevig uit. In het eerste duel moest de international even een inning aan haar voorbij laten gaan vanwege een gelukkig lichte blessure. Tijdens het scoren van een punt via een head-first raakte ze geblesseerd, maar daar had ze in dit duel geen last meer van. Ze maakte prima contact en sloeg een 3-run, baseclearing triple die Roef! op een 8-11 voorsprong zette. Even later scoorde ze zelf na een wilde worp. In de achtste Olympia-slagbeurt kreeg ook de thuisploeg drie honken in bezit. Met nul uit! Maar een nieuwe gelijke stand zat er niet in. Een vangbal, strikeout en een grounder maakten na twee uur en 51 minuten een einde aan de tweede ontmoeting, waarin de twee teams samen tot 28 honkslagen kwamen. Inmiddels wees de klok een tijd van 20:11 uur aan.

Terrasvogels vs. Sparks Haarlem

De double-header tussen de twee meervoudige landskampioen duurde slechts drie uur en zeven minuten. Beide wedstrijden duurden elk net even langer dan anderhalf uur. Sparks Haarlem domineerde en stond slechts één punt toe op weg naar twee overtuigende overwinningen.

Toch viel de beslissing in de eerste wedstrijd pas na vijf innings. Hoewel Sparks Haarlem de tegenstander puntloos hield was het zelf ook maar tweemaal tot scoren gekomen. Dat gebeurde in de eerste inning via een honkslag van Lorraine Kieft en in de vijfde inning op een fraaie homerun van Kimberly Jones. Haar eerste homerun sinds 3 juni 2017 toen ze uitkwam voor Terrasvogels.

Sparks Haarlem sloeg vervolgens in de zesde en zevende inning toe, waarin respectievelijk driemaal en vijfmaal werd gescoord. In de zesde slagbeurt gebeurde dat op twee hitsen twee fouten. In de zevende inning werden zeven honkslagen genoteerd in de rally, waaronder productieve klappen van Maxime van Dalen (driehonkslag), Lorraine Kieft, Denice van Dijk, Caressa Schoor en Rachel Henks (opofferingsslag). Terrasvogels kwam niet verder dan drie honkslagen op Kirsten Scheele.

In de tweede wedstrijd legde Sparks Haarlem de basis voor de winst in het begin van de wedstrijd. Er werd driemaal gescoord in de eerste inning. In de daarnavolgende slagbeurten bouwde Sparks een voorsprong van zeven punten op, zodat het duel na vijf innings kon worden afgesloten. In de eerste inning sloeg Kimberly Jones een driehonkslag en scoorde op een hit van Maxime van Dalen, waarna Lorraine Kieft werd geraakt door een worp. Vervolgens kwam Ismay Poot tot een 2-run triple. Extra-basehits zorgden ook voor de punten in de volgende innings. In de tweede inning werd tweemaal gescoord op een tweehonkslag van Suka Van Gurp, in de derde inning was er een RBI-triple van Nina Oomes en in de vierde inning kwam ook Van Gurp tot een RBI-driehonkslag. In de vijfde inning liet ook Jackie Huijben nog een driehonkslag noteren, maar daarop werd niet gescoord. Het enige Terrasvogels-punt kwam in de vierde inning tot stand toen Karin Tuk een lead-off homerun sloeg. Het was de eerste homerun van het seizoen voor de all-time homerun-leader en de 57e in haar loopbaan.

Amsterdam Pirates vs. Quick Amersfoort

Quick Amersfoort, dat nog altijd in de top van de ranglijst staat, beleefde een prima dag in Amsterdam waar twee shutouts werden geboekt. In het eerste duel kwam Quick Amersfoort tot negen honkslagen, waaronder twee van Franka van Dijk en Nicky Uytendaal. De eerste scoorde driemaal, de tweede sloeg drie punten binnen. Het tweetal is bezig aan een prima aanvallend seizoen. Na de wedstrijden van zondag neemt Uytendaal de derde plaats op de slaglijst in met een slaggemiddelde van .524. Van Dijk staat op de vijfde plek met .500. Amsterdam Pirates had in Sietse Drijvers andermaal een succesvolle slagvrouw. Zij nam drie van de vijf honkslagen voor haar rekening. De Golden League-rookie slaat momenteel .447, goed voor de veertiende plek op de slaglijst.

In de tweede wedstrijd had Quick aan één inning genoeg, want de ploeg kwam alleen in de derde slagbeurt tot scoren. Richelle van Gennip begon met een driehonkslag en scoorde op een hit van Franka van Dijk. De honken kwamen vol te staan na honkslagen van Angelica Bomba en Laura Wissink. Na een werpsterswissel was Nicky Uytendaal weer succesvol met een honkslag. Er werd tweemaal op gescoord, de stand kwam op 0-3 en dat was genoeg. Pitcher Richelle van Gennip kwam geen moment in gevaar, gooide elfmaal drie slag en stond maar drie hits toe.

Hoofddorp Pioniers vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers kwam in Hoofddorp tweemaal tot een ruime overwinning. In het eerste duel scoorde de ploeg gelijk viermaal in de eerste inning op vier honkslagen, waaronder hits van routiniers Lindsey Meadows (2-run single), Nadine Marinus (tweehonkslag) en Merel Oosterveld (honkslag). Na een homerun van Nadine Marinus in de derde inning drukte TTT definitief door in de vijfde inning met een 6-run rally. Dit keerde opende Marinus met een driehonkslag, zodat ze alleen de meest ‘simpele’ klap, de éénhonkslag, miste om ‘for-the-cycle’ te slaan. Een honkslag van Annemiek Jansen leverde in deze inning twee punten op.

Eindigde het eerste duel via de mercy-rule, in de tweede wedstrijd waren alle zeven innings nodig. Ook nu kwam TTT al snel tot scoren, twee punten in zowel de eerste als de tweede inning. De ploeg voegde een punt toe in de vierde slagbeurt, dankzij een homerun van bijna-recordinternational Britt Vonk. Een volgend punt werd genoteerd in de zesde inning. Op dat moment had Pioniers ook tweemaal gescoord. In de tweede inning na een honkslag van Susannah Groen en in de vierde inning na een fout. Een 6-run rally in de zevende inning voerde de stand flink op in het voordeel van TTT. Er waren back-to-back-runscoring-triples van Lindsey Meadows en Nadine Marinus en later ook nog een 2-run triple van Myrthe Smid.

Sparks Haarlem vs. Quick Amersfoort

Op zondag speelde Sparks Haarlem voor het eerst sinds 18 juli weer eens op eigen veld. Na die datum stonden er voor de ploeg vier uit-dubbels op het programma, terwijl een eerdere thuis-dubbel verregende. In de eerste thuiswedstrijd in zeven weken maakte Sparks Haarlem in vijf innings korte metten met Quick Amersfoort. Maar toch moesten nog even alle zeilen worden bijgezet. In de derde inning maakte Quick een 3-0 achterstand ongedaan en kwam op gelijke hoogte. Die stand was van korte duur, want Sparks kwam even later tot een rally van zes punten.

Een tweehonkslag van Maxime van Dalen en driehonkslag van Lorraine Kieft zorgden voor twee punten in de eerste inning, een hit van Suka Van Gurp voegde een punt toe in de tweede beurt. Met twee uit in de derde inning kwam Quick driemaal tot scoren. De eerste twee slagvrouwen werden uitgeschakeld, waarna Angelica Bomba een tweehonkslag sloeg. Met het eerste honk open kreeg de slagvaardige Laura Wissink opzettelijk vier wijd om een gedwongen loop te creëren. Maar die beslissing pakte verkeerd uit, want Nicky Uytendaal volgde met een puntscorende honkslag en Puck van der Kolk daarna met een 2-run double. Even later, in de tweede helft van de derde inning, kwam Sparks zesmaal tot scoren op vijf honkslagen met als hoogtepunt een 3-run double van Maxime van Dalen. Een fout op een klap van Ismay Poot maakte in de vijfde inning een einde aan de wedstrijd, omdat toen een verschil van zeven punten was bereikt.

De tweede ontmoeting was een stuk spannender en ook dit keer trof Sparks Haarlem in Quick een taaie tegenstander. De Amersfoortse ploeg nam een 0-3 voorsprong. Er werd tweemaal gescoord in de derde inning via een opofferingsslag van Nicky Uytendaal en een honkslag van Puck van der Kolk. Een honkslag van Richelle van Gennip maakte er in de vierde inning een 0-3 stand van. Sparks Haarlem kwam terug met een punt in de eigen vierde slagbeurt na een honkslag van Nina Oomes, maar liet toen ook drie loopsters achter. Een homerun van Suka Van Gurp bracht de achterstand terug naar 2-3 in de vijfde inning. De beslissing viel uiteindelijk met twee uit in de tweede helft van de zevende inning. Kimberly Jones sloeg toen een honkslag en Suka Van Gurp kreeg vier wijd. Hierna volgde een opmerkelijke keuze. Hoewel het eerste honk niet vrij was werd ervoor gekozen de slagvaardige Maxime van Dalen te ontlopen en mocht ze naar het eerste honk met opzettelijk vier wijd. Dat bracht wel het gelijkmakende punt van het tweede naar het derde honk en het eventuele winnende punt naar het tweede honk. Even later viel die ontknoping ook, want met de honken vol sloeg Lorraine Kieft de bal door het midden voor een 2-run, walk-off single.

Tex Town Tigers vs. Terrasvogels

In Enschede deelden Tex Town Tigers en Terrasvogels zondag de punten. Beide teams wonnen met dezelfde stand, 6-3. In de eerste ontmoeting had Terrasvogels twee productieve slagbeurten, want er werd driemaal gescoord in zowel de eerste als de vierde inning. In de eerste inning kwam Terrasvogels drie keer tot scoren op Lindsey Meadows. Dat gebeurde na een fout, een honkslag van Babs de Jonge en een grounder van Kelsy Pieneman. TTT pakte een punt terug in de derde inning, maar daar stonden in de vierde inning weer drie Terrasvogels-runs tegenover. Dit keer zorgden een driehonkslag van Ella Krommendijk (2-run) en een velderskeusklap van Bobbi Scheurkogel voor de punten. TTT wist nog wat terug te doen in de twee slot-innings. In de zesde inning opende Aafje van Baal met haar eerste hoofdklasse/Golden League-homerun, in de zevende inning werd gescoord op een klap van Lindsey Meadows. Maar daar bleef het bij.

In het tweede duel keek Tex Town Tigers halverwege de derde inning tegen een 0-2 achterstand aan. Die was in de derde inning tot stand gekomen na een driehonkslag van Ella Krommendijk en een honkslag van Lizzie Clarijs. Even later antwoordde TTT met vier punten in de derde Enschedese slagbeurt op vijf honkslagen, waaronder een 2-run single van Merel Oosterveld. Beide teams scoorden ook in de zesde inning. Terrasvogels via een opofferingsslag van Babs de Jonge, Tex Town Tigers na een tweehonkslag van Myrthe Smid en een opofferingsslag van Annemiek Jansen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League