Aaron de Groot gooide vier strikeouts in drie innings.

HB Hoofdklasse

Neptunus en HCAW starten Play-Offs met winst

Foto: © Robert Bos

Neptunus en HCAW starten Play-Offs met winst

Curaçao Neptunus en HCAW zijn de Play-Offs vanavond begonnen met een overwinning. In de Bovenste 4-poule versloegen zij respectievelijk L&D Amsterdam en Hoofddorp Pioniers. In de Onderste 4-poule sloeg Quick Amersfoort vier homeruns voor zijn eerste winst.

De acht teams uit de hoofdklasse zijn vanavond aan het tweede deel van de competitie begonnen. De clubs zijn verdeeld over twee poules (Bovenste 4 en Onderste 4), waarin iedereen weer met nul punten begint. Elk team speelt tegen elke tegenstander uit de poule drie wedstrijden.

Een kleine twee maanden geleden begon Curaçao Neptunus de reguliere competitie met verlies tegen L&D Amsterdam. Dat lieten de Rotterdamse honkballers zich vanavond nu nog een keer gebeuren. Gesteund door goede pitching werkten zij in het tweede deel van de wedstrijd een achterstand weg voor hun eerste winst in de Play-Offs. De twee beste teams uit de Bovenste 4-poule plaatsen zich voor de Holland Series. In de Onderste 4-poule trokken vanavond Quick Amersfoort en DSS/Kinheim in de negende inning van hun wedstrijd de winst naar zich toe.

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Het duel tussen de twee beste ploegen uit de reguliere competitie begon met vuurwerk. In de tweede inning sloegen Max Clarijs en Delano Selassa met tweehonkslagen elk twee punten binnen voor de Amsterdammers. Curaçao Neptunus antwoordde direct met drie tegenpunten. Dat bleven echter lang de enige punten. Pitcher Rob Cordemans (L&D Amsterdam) stond zelfs geen enkele loper meer toe op de honken tot hij werd vervangen in de zesde inning.

Vanaf dat moment ging het mis voor L&D Amsterdam. Pitcher Shairon Martis had zijn dag niet en moest direct drie punten incasseren. Dat was een contrast met de Rotterdamse bullpen. Terwijl Aaron de Groot en Kevin Kelly in de laatste vijf innings geen honkslag mee toestonden, liep hun ploeg in de achtste inning uit naar de 7-4 winst. Willie Johnson (2 uit 4) sloeg met tweehonkslagen in de tweede en zesde inning vier van de zeven Rotterdamse punten binnen.

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 7-4 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – HCAW

Hoofddorp Pioniers zag zijn goede eindsprint in de reguliere competitie vanavond geen vervolg krijgen in de Play-Offs. Victor Draijer (1 uit 4), met .500 de beste slagman uit de reguliere competitie, sloeg voor de 22e wedstrijd op rij een honkslag en kon daarmee al in de eerste inning zijn ploeg op voorsprong brengen. Maar in de derde inning gaf de Hoofddorpse ploeg die voorsprong na twee kostbare fouten al uit handen: 1-3. Dat bleef ook de eindstand, want vanaf de vierde inning wisten beide ploegen niet meer te scoren.

Hoofddorp Pioniers – HCAW : 1-3 | boxscore

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort

Ademar Rifaela en Taylor Clemensia sloegen vanavond voor Quick Amersfoort in de tweede inning back-to-back homeruns, waarna diezelfde Rifaela in de derde inning opnieuw de bal over de hekken sloeg. Rachid Engelhardt zorgde in de vijfde inning voor de vierde homerun voor Quick Amersfoort. Daarmee namen de bezoekers een riante 1-6 voorsprong.

Die verdween echter na rake klappen in de tweede helft van de vijfde inning. Profhonkballer Junior Martina (3 uit 5) sloeg met zijn tweehonkslag zelfs drie punten binnen. Geholpen door een paar veldfouten was de voorsprong verdwenen: 6-6. Twins Oosterhout nam in de zesde inning zelfs een 7-6 voorsprong na een driehonkslag van Rayshelon Carolina. In de negende inning was het Tijmen Takke die ervoor zorgde dat de winstpunten alsnog in Amersfoort bleven. Hij sloeg met een tweehonkslag Joran Berkhout (vier wijd) en Rachid Engelhardt (vier wijd) binnen. Zelf bepaalde hij de eindstand op 7-9 na een hit van Taylor Clemensia.

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort: 7-9 | boxscore

DSS/Kinheim – Silicon Storks

Startend pitcher Jelle Bing (4-2-2-2) stond in zes innings maar twee honkslagen toe. Maar hij kreeg niet de ondersteuning van zijn slagploeg. Daardoor leek Silicon Storks lang op weg naar de winst. Twee wilde worpen kostte de Haagse ploeg echter uiteindelijk de kop. Op de eerste wilde worp scoorde Wesley van Hemert in de zesde inning de gelijkmaker.

In de negende inning profiteerde ook pinch-runner Mitchel Dautzenberg van een wilde worp. Even daarvoor had DSS/Kinheim door vier wijd en twee stootslagen slim de honken vol gekregen. Met nog steeds geen enkele uit gooide Diornick Sanchez vervolgens de bal langs zijn catcher, waarop Dautzenberg de winst kon binnenlopen. Zo eindigde, net als 49 dagen geleden tijdens de eerste wedstrijd van de reguliere competitie, het duel tussen DSS/Kinheim en Silicon Storks opnieuw met een 4-3 walk-off overwinning voor de honkballers uit Haarlem.

DSS/Kinheim – Silicon Storks: 4-3 | boxscore

Klasssement

Bovenste 4-pouleOnderste 4-poule
1. Curaçao Neptunus1-21. Quick Amersfoort1-2
2. HCAW1-22. DSS/Kinheim1-2
3. Hoofddorp Pioniers1-03. Silicon Storks1-0
4. L&D Amsterdam1-04. Twins Oosterhout1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse