Mark Smit opende zaterdag voor Hoofddorp Pioniers de score.

HB Hoofdklasse

Hoofddorp Pioniers in Play-Offs aan de leiding

Foto: © Alfred Cop

Hoofddorp Pioniers in Play-Offs aan de leiding

Na het verlies tegen HCAW op donderdagavond hebben de honkballers van Hoofddorp Pioniers zich dit weekeinde goed herpakt. Met twee overwinningen gaat de ploeg van hoofdcoach Mervin Gario nu aan alleen de leiding in de Play-Offs. Dat komt ook doordat de topper tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam dit weekeinde niet door kon gaan, vanwege coronabesmettingen bij spelers van de Amsterdamse club.

Voor de tweede keer in dit ingekorte seizoen is de hoofdklasse opgeschrikt door het coronavirus. Begin augustus liep dat bij Hoofddorp Pioniers nog met een sisser af. Bij L&D Amsterdam werden deze week wel twee spelers positief getest op het coronavirus. Zodoende moesten de honkballers van L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus zowel zaterdag als zondag aan de kant blijven. Het is nu afwachten wanneer de regerend kampioen de Play-Offs kan hervatten.

Vooralsnog konden de overige teams in de hoofdklasse wel de eerste speelronde van de Play-Offs vervolgen. Met 24 honkslagen in twee dagen tijd pakte Hoofddorp Pioniers zowel zaterdag als zondag de winst tegen HCAW. Het was de tweede keer dit seizoen dat de seriewinst voor de Hoofddorpse club was. Ook in de reguliere competitie was Hoofddorp Pioniers tweemaal te sterk voor de honkballers uit Bussum. Daarmee gaat Pioniers na de eerste speelronde in de Bovenste 4-poule nu aan de leiding. In de Onderste 4-poule bleef deze week alleen DSS/Kinheim ongeslagen.

Hoofddorp Pioniers – HCAW

Chris Pfau gooide een complete wedstrijd.
Chris Pfau gooide een complete wedstrijd.
Foto: © Alfred Cop

Hoofddorp Pioniers scoorde zaterdag op het pitchen van Dennis Burgersdijk (HCAW) al viermaal in de eerste slagbeurt. Na zijn vier wijd kon openingsslagman Mark Smit scoren op een tweehonkslag van Victor Draijer, zijn vijftiende van het seizoen. De bezoekers profiteerden optimaal van hun kansen in de eerste slagbeurt. Die 0-4 voorsprong was voldoende, want op het pitchen van Chris Pfau (10-3-4-0) hoefde de slagploeg van HCAW zich zaterdag geen ilussies te maken. De Amerikaan hielp zijn bullpen door een complete wedstrijd te gooien. Via tweehonkslagen op rij van Nathan Berkel en Jorrit Penseel in de vierde inning en een driehonkslag van Mark Smit in de zesde inning liep Hoofddorp Pioniers uit naar de 0-7 winst.

Ook zondag was Hoofddorp Pioniers op dreef. De ploeg sloeg maar liefst vijftien honkslagen. Max Draijer kwam tot drie hits. Vijf andere spelers hadden twee hits, waaronder Victor Draijer (2 uit 5). Daarmee heeft de rechtsvelder nu al in 24 wedstrijden op rij een honkslag geslagen. Bij een 1-0 voorsprong sloeg Pioniers zes hits in de derde inning om uit te lopen naar 6-1. Hoofdcoach Mervin Gario sloeg met een tweepitter zelf drie punten binnen. Op dat moment kon HCAW nog meekomen. De Bussumse ploeg antwoordde met zes hits. Jeandro Tromp en Rodney Daal sloegen tweehonkslagen, terwijl Anthur Bonvacia, met twee ploeggenoten op de honken, zelfs de bal over de hekken sloeg. Daarmee verkleinde HCAW de achterstand in de vierde inning tot 6-4. Veel haalde het niet uit, want vanaf de zesde inning liep Hoofddorp Pioniers opnieuw uit: 10-5.

HCAW – Hoofddorp Pioniers: 0-7 | boxscore
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 10-5 | boxscore

Quick Amersfoort – Twins Oosterhout

Voor de tweede keer in drie dagen tijd sloegen Ademar Rifaela en Taylor Clemensia voor Quick Amersfoort homeruns op rij. Donderdagavond deed het tweetal dat in de tweede inning van de wedstrijd. Zaterdag herhaalden zij dat huzarenstukje in de zesde inning. In de tweede inning had Ruendrick Piternella al twee punten voor Twins Oosterhout binnengeslagen met een homerun. De twee teams hielden elkaar zo zes innings lang in balans. In de zevende inning maakten de bezoekers uit Amersfoort echter het verschil.
Dat gebeurde op het moment dat de Japanse startend pitcher Sora Sakashita op de heuvel was vervangen. Rake klappen van Tijmen Takke (3 uit 5), Ademar Rifaela en Rowan van Hoek leverden drie punten en een beslissende 4-7 voorsprong op. Beide ploegen scoorden hierna nog eenmaal, maar de voorsprong bleef voor Quick Amersfoort intact. Dat betekende de eerste overwinning in de hoofdklasse als pitcher voor Stijn Bruins Slot, die in de vierde inning op de heuvel was gekomen en in vijf innings nog maar twee punten toestond.

Een sweep zat er voor Quick Amersfoort niet in. Het publiek op het XLLease Park Dorrestein in Amersfoort werd zondag getrakteerd op een wedstrijd met negentien punten en negentien hits, waarvan acht tweehonkslagen. Junior Martina (Twins Oosterhout) sloeg een homerun. Voor het winnende punt had Twins Oosterhout echter geen honkslag nodig. Tyriq Kemp kon na zijn tweehonkslag vanaf het derde honk scoren na schijn van closer Wendell Floranus:9-10. Jason Halman (2 uit 4) en Taylor Clemensia (2 uit 5) sloegen voor Twins Oosterhout en Quick Amersfoort allebei drie punten binnen.

Twins Oosterhout – Quick Amersfoort: 5-7 | boxscore
Quick Amersfoort – Twins Oosterhout: 9-10 | boxscore

DSS/Kinheim – Silicon Storks

Kevin Nieveld slaat raak in de wedstrijd tegen zijn oude ploeg.
Kevin Nieveld slaat raak in de wedstrijd tegen zijn oude ploeg.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

DSS/Kinheim bleef deze week als enige ploeg in drie wedstrijden ongeslagen. Daarmee is de nummer zeven uit de reguliere competitie de Onderste 4-poule voortvarend begonnen. Pitcher Glenn Wassink nam voor DSS/Kinheim zaterdag in de wedstrijd tegen Silicon Storks een no-hitter mee de zesde inning in. Hij kreeg in die slagbeurt van Joel Hernandez zijn eerste honkslag tegen. Het bleef ook de enige hit die Wassink (6-3-1-1) toestond tot hij in de achtste inning werd vervangen. Heel productief was DSS/Kinheim zelf ook niet. De ploeg sloeg slechts vier hits in de eerste zeven innings. Bij een 1-1 tussenstand sloegen Kevin Nieveld en Nick Hofer in de achtste inning tweehonkslagen om hun ploeg voor de tweede keer dit duel op voorsprong te brengen: 1-2. Nu hield die voorsprong wel stand en pakten de Haarlemse honkballers hun tweede zege in de serie tegen Silicon Storks.

Een dag later zorgde DSS/Kinheim al in de eerste twee innings voor de beslissing. Na drie runs in de eerste inning, kwam de Haarlemse thuisploeg in zijn tweede slagbeurt op een 7-1 voorsprong. In de vijfde inning sloeg Jochem Koedijk de laatste twee punten voor DSS/Kinheim binnen. Bryan van der Vlist (tweehonkslag) bracht de eindstand in de achtste inning op het scorebord. Voor de Haarlemse ploeg kreeg Steven van Groningen (4-3-4-2) na zes innings werk de winst op zijn naam.

Silicon Storks – DSS/Kinheim: 1-2 | boxscore
DSS/Kinheim – Silicon Storks: 9-2 | boxscore

Klassement

Bovenste 4-pouleOnderste 4-poule
1. Hoofddorp Pioniers3-41. DSS/Kinheim3-6
2. Curaçao Neptunus1-22. Quick Amersfoort3-4
3. HCAW3-23. Twins Oosterhout3-2
4. L&D Amsterdam1-04. Silicon Storks3-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse