Golden League

Roef! en Quick Amersfoort nek-aan-nek in Golden League

Foto: © Fred Versluis

Roef! en Quick Amersfoort nek-aan-nek in Golden League

Golden League-koploper Roef! nam op zaterdag weer wat meer afstand door de volle winst te pakken tegen Terrasvogels, hoewel met kleine uitslagen werd gewonnen (4-2, 7-5). Opmerkelijk is de lage klassering op het moment van Olympia Haarlem. Na twee opeenvolgende kampioenstitels stond de ploeg vorig seizoen wederom in de Holland Series, maar werd toen onttroond door Roef!, de eerste Brabantse landskampioen in 25 jaar. Nu moet Olympia (na het weekeinde) voorlopig genoegen nemen met de zesde plek op de ranglijst. Ondanks de rentree van werpsters Mariëlle Vleugels en Alyson Spinas stond de ploeg zaterdag in Enschede tweemaal met lege handen tegen Tex Town Tigers, dat beide keren nipt won (1-0, 4-3). TTT verstevigde hiermee de derde plaats. Quick Amersfoort had het zaterdag in het openingduel tegen het puntloze Hoofddorp Pioniers lastig, maar won met 3-2. Hierna volgde een 6-0 shutout-zege. Door de dubbele nederlaag werd Pioniers als eerste ploeg officiëel uitgeschakeld voor de eerste plaats en dus het kampioenschap. Op zondag kwam Terrasvogels goed uit de startblokken tegen het dit seizoen verrassende Quick Amersfoort, dat koploper Roef! op de voet blijft volgen. Het eerste duel werd met 7-1 in winst omgezet, maar daarna waren de rollen omgedraaid. Quick won met 8-11 en nestelde zich weer op de tweede plaats. Sparks Haarlem had zondag eveneens de handen vol aan Tex Town Tigers. Wist TTT zaterdag tweemaal met één punt verschil te winnen, zondag werd beide keren met één punt verschil verloren. Sparks won met 1-0 en 2-1. Zaterdag had Sparks Haarlem aanvankelijk een double-header op eigen veld tegen Amsterdam Pirates op het programma staan. De dubbel werd echter uit voorzorg uitgesteld vanwege een mogelijk corona-geval in het team van Pirates. Om dezelfde reden ging het voor afgelopen dinsdag op het programma staande duel van Pirates bij Pioniers ook niet door. Deze wedstrijd is nu voor dinsdagavond vastgesteld. De wedstrijden tussen Sparks en Pirates zijn opnieuw (doordeweeks) ingepland voor 29 september en 1 oktober.

Roef! vs. Terrasvogels

Een week geleden duurden de twee wedstrijden van Roef! bij Olympia Haarlem samen ruim 5 1/2 uur. Op zaterdag namen de wedstrijden van de landskampioen toch ook weer de nodige tijd in beslag. Het eerste duel 1.48 uur, de tweede ontmoeting 2.02 uur. Het was de negende keer dit seizoen dat een wedstrijd van Roef! twee uur of langer duurde. Maar er was meer zaterdag, want in het team van Roef! speelden twee ‘nieuwelingen’ met veel ervaring, namelijk Eva van Knegsel en Manoa Weijgertse. Eva van Knegsel had na vorig seizoen afscheid genomen nadat ze met Roef! landskampioen was geworden, maar keerde nu terug in de groen-witte kleuren. Dat deed Manoa Weijgertse ook, maar zij speelde voor het laatst in 2017 voor de ploeg uit Moergestel. Zij speelde de afgelopen seizoenen niet veel. Vorig jaar kwam ze niet in actie, een seizoen eerder (2018) speelde ze in drie wedstrijden voor Sparks Haarlem. Bleef Weijgertse in de dubbel tegen Terrasvogels hitloos, Van Knegsel liet vier honkslagen in de scoreboeken opnemen.

In het openingsduel waren beide teams aan elkaar gewaagd en ging het scoreverloop ook gelijk op. Maar vanaf de vijfde inning had Roef! de controle over de wedstrijd. Terrasvogels opende de score in de eerste inning op een honkslag van Bobbi Scheurkogel. Roef! kwam langszij in de tweede inning, dankzij een honkslag van Amy Udink. Terrasvogels hernam de leiding in de vierde slagbeurt na een fout, maar ook Roef! kwam in deze inning tot scoren toen Amy Udink voor de tweede keer een puntscorende honkslag van haar knuppel liet vertrekken. Terwijl Terrasvogels teveel loopsters achterliet kwam Roef! in de vijfde en zesde inning wel weer tot scoren. Een honkslag van Sophie Verdaasdonk leverde een punt en een 3-2 voorsprong op in de vijfde beurt Een inning later werd gescoord toen Cindy van der Zanden vier wijd kreeg met volle honken. Roef! liet drie loopsters achter, maar had een beslisssende voorsprong genomen.

In de tweede wedstrijd keek Roef! halverwege de derde inning tegen een achterstand aan en moest in de vijfde inning een 5-5 stand doorbreken. Nadat Terrasvogels drie loopsters had achtergelaten in de eerste slagbeurt opende de thuisploeg de score even later via een driehonkslag van Cindy van der Zanden en een honkslag van Sophie Verdaasdonk. Terrasvogels bracht de stand in balans in de tweede inning, dankzij een 2-run triple van Lisa Waasdorp, die pas voor de derde keer dit seizoen in actie kwam voor de Santpoortse ploeg. Zij stopte na het seizoen 2018, maar keerde vorig seizoen nog heel even terug. Een opofferingsslag van Kelsy Pienema zette Terrasvogels in de derde inning op voorsprong (2-3).

Roef! leek in de derde inning toe te slaan toen er driemaal werd gescoord. Wederom produceerde Sophie Verdaasdonk een RBI-single (3-3). Hierna toonde Eva van Knegsel aan het slaan nog niet te hebben verleerd, want zij sloeg een 2-run-double. De 5-3 voorsprong was echter niet genoeg. Een tweehonkslag van Jessica Waasdorp en geraakt werpster voor Katharina Szalay zorgden voor een nieuwe gelijke stand (5-5). Maar opnieuw liet Terrasvogels drie loopsters achter. Even later besliste Roef! het duel en waren het de teruggekeerde Manoa Weijgertse en Eva van Knegsel die voor de beslissende klappen tekenden. Weijgertse zorgde met een opofferingsslag voor 6-5, Van Knegsel volgde met een RBI-triple om er een 7-5 stand van te maken.

Tex Town Tigers vs. Olympia Haarlem

Eén punt is genoeg om een wedstrijd te winnen en dat is dan ook wat Tex Town Tigers in het eerste duel deed, slechts eenmaal scoren. Een 1-0 uitslag komt niet vaak voor. Zo gebeurde het vorig seizoen slechts tweemaal. Toen waren het Sparks Haarlem en Terrasvogels die een wedstrijd met deze minimale eindstand afsloten. Beide teams realiseerden de 1-0 stand tegen het later gedegradeerde DSS.

Op zaterdag was het dus Tex Town Tigers dat met 1-0 won van Olympia Haarlem. Het enige punt werd gescoord in de tweede helft van de derde inning. Met twee uit maakte Britt Vonk goed contact op een worp van pitcher Alyson Spinas en sloeg een driehonkslag. Even later scoorde ze na een honkslag van Annemiek Jansen. De thuisploeg kreeg nog een kans de voorsprong uit te breiden toen het met twee uit drie honkloopsters kreeg in de vierde inning. Die inning eindigde met een niet vaak voorkomende nul. Met drie honken bezet kreeg de slagvrouw drie slag, maar de bal was niet onder controle. In plaats van de bal naar het eerste nul te gooien om de nul te completeren stapte catcher Brenda Beers op de thuisplaat voor de gedwongen nul en kreeg de slagvrouw drie slag-velderskeus. Zo kan het natuurlijk ook. Olympia Haarlem werd door winnende werpster Danielle ten Donkelaar op slechts twee honkslagen gehouden. De ploeg bereikte slechts driemaal het tweede honk.

Ook de tweede wedstrijd tussen Tex Town Tigers en Olympia Haarlem eindigde met één punt verschil. Dit keer viel de beslissing in de zevende inning toen TTT een achterstand omdraaide in een overwinning. En ook nu was er een bijzondere strikeout. Tex Town Tigers scoorde tweemaal in de tweede inning via een aantal rake klappen. Merel Oosterveld begon met een tweehonkslag en scoorde op een driehonkslag van Tess Remmers, die op haar beurt scoorde op een opofferingsslag van Myrthe Smid. Even leken dit de enige punten te blijven, want Olympia-pitchers Mariëlle Vleugels en Alyson Spinas hielden TTT hierna puntloos. Tot aan de zevende inning.

Na een aantal loopsters te hebben achtergelaten kwam Olympia Haarlem vanaf de vijfde inning telkens tot scoren. In de vijfde beurt werd eerste Chelsie Robison in een rundown uitgeschakeld bij een poging te scoren, maar een honklslag van Lisa Hop leverde even later toch het eerste punt op. Olympia kwam op gelijke hoogte in de zesde inning na een tweehonkslag van Rachel van Veen en nam de leiding in de zevende inning toen Robison een driehonkslag sloeg en scoorde op een opofferingsslag van Brenda Beers.

Maar toen kwam de zevende TTT-slagbeurt. Met twee uit en loopsters op het eerste en tweede honk zorgde Nadine Marinus voor de gelijkmaker met een honkslag. Dat leverde TTT ook loopsters op het tweede en derde honk op. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor Merel Oosterveld. Een verlenging leek in de maak toen volgende slagvrouw Tess Remmers missloeg en drie slag kreeg. Echter, de door Alyson Spinas gegooide derde slagbal eindigde in de grond voor een wilde worp en dat stelde Dinet Oosting in staat het winnende punt te scoren.

Quick Amersfoort vs. Hoofddorp Pioniers

Voor de tweede keer dit seizoen had Quick Amersfoort een verlenging nodig om tot winst te komen. Opmerkelijk genoeg ook dit keer tegen één van de huidige hekkensluiters. Quick opende het seizoen met een 7-6 winst in acht innings tegen Amsterdam Pirates. Toen was het de confrontatie tussen de twee gepromoveerde ploegen. Daarna steeg Quick naar de kop van de ranglijst, terwijl Pirates in de ‘kelder’ van de ranglijst bleef staan. Zaterdag kwam Quick wederom in acht innings tot winst tegen het nog puntloze Hoofddorp Pioniers.

Na drie loopsters te hebben achtergelaten in de tweede inning scoorde Quick Amersfoort het eerste punt in de derde inning. Saskia Kosterink, die weer uitkwam voor Quick bereikte het tweede honk na een vangfout en scoorde op een opofferingsslag van Laura Wissink. Even leek dit het enige punt te blijven, maar Pioniers kwam langszij in de eerste helft van de zevende inning. Femke Nuijten sloeg toen een driehonkslag en scoorde op een grounder van Franchesca Diaz. Quick scoorde niet en dus volgde een verlenging.

Pioniers, dat in de eerste inning drie loopsters had achtergelaten, nam de leiding in de achtste inning na een honkslag van Nikkaela Jacobs, maar liet opnieuw drie loopsters achter. Even later sloeg Quick toe. Tie-break loopsters Angelica Bomba scoorde de gelijkmaker op een driehonkslag van Nicky Uytendaal en die scoorde op haar beurt het winnende punt op een walk-off single van Puck van der Kolk.

In de tweede ontmoeting ging het een stuk makkelijker. Richelle van Gennip leverde weer een prima werpprestatie af, waarin ze negenmaal drie slag gooide en slechts twee honkslagen toestond. Aanvallend werd ze door haar teamgenoten gesteund met elf honkslagen, waaronder drie van Saskia Kosterink en Laura Wissink. Zelf produceerde Van Gennip twee hits, waaronder een tweehonkslag, en sloeg twee punten binnen.

Sparks Haarlem vs. Tex Town Tigers

Een dag nadat Tex Town Tigers met 1-0 won van Olympia Haarlem trok de ploeg op zondag met dezelfde stand aan het kortste einde in het eerste duel bij Sparks Haarlem. Op het Noordersportpark kreeg de thuisploeg genoeg kansen de score te openen, maar verzuimde dat te doen. Zo bleven er in de tweede inning twee loopsters achter. Maxime van Dalen (lead-off) en Ismay Poot (met één uit) sloegen toen een honkslag, maar werpster Lindsey Meadows volgde met twee strikeouts. In de derde inning sloeg Sparks Haarlem drie honkslagen en had de honken vol staan met één uit. Een dubbelspel na een vangbal volgde. In de vierde slagbeurt liet Sparks drie loopsters achter. Tex Town Tigers kreeg eveneens scoringskansen. In de vierde inning stonden er twee loopsters op de honken, maar was het Sparks-pitcher Kirsten Scheele die een einde aan de dreiging maakte met een strikeout. In de vijfde inning was het TTT dat drie loopsters achterliet.

Even later scoorde Sparks Haarlem het enige punt in het openingsduel. Dervisa Mutic begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag. Met twee uit kreeg Maxime van Dalen opzettelijk vier wijd. Hierna haalde Lorraine Kieft uit. Haar honkslag bracht Mutic over de plaat, waarna Van Dalen werd uitgeschakeld toen ze ook probeerde te scoren. Maar er was gescoord. En daar bleef het bij.

In de tweede ontmoeting scoorde TTT in de eerste inning na een tweehonkslag van Lindsey Meadows. Dat was het enige punt dat door de Enschedese ploeg werd gescoord. Ook dit keer liet Sparks Haarlem de nodige loopsters achter op de honken, maar sloeg toe in de zesde inning. Suka Van Gurp begon met een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Maxime van Dalen. Die schoof vervolgens op na een opofferingsstootslag en zette Sparks op voorsprong na een tweehonkslag van Tammie Lijbers.

Terrasvogels vs. Quick Amersfoort

Terrasvogels kwam zondagmiddag in het eerste duel vanaf de derde inning op stoom tegen Quick Amersfoort. Toen werd een 1-1 stand doorbroken op weg naar een 7-1 overwinning tegen de ploeg die dit seizoen een uitstekend debuut maakt in de Golden League. Quick scoorde in de eerste inning na een honkslag van Nicky Uytendaal, die met een slaggemiddelde van .509 momenteel de derde beste slagvrouw in de Golden League is. Voor Quick bleef het bij dit punt. Even later kwam Terrasvogels op gelijke hoogte toen Lizzie Clarijs scoorde na een wilde worp. Terrasvogels liet twee loopsters achter, maar trok het duel uiteindelijk naar zich toe vanaf de derde inning. In die slagbeurt opende Ella Krommendijk met een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Lizzie Clarijs, die op haar beurt tot scoren kwam op een grounder van Karin Tuk. Terrasvogels voegde twee runs toe in zowel de vijfde als de zesde inning. De eerste twee kwamen tot stand op klappen van Bobbie Scheurkogel (grounder) en Jessica Waasdorp (opofferingsslag). De volgende twee punten konden worden gescoord na slagwerk van Katharina Szalay (double) en Ella Krommendijk (triple).

Hierna volgde een puntrijke tweede wedstrijd met ook nog eens een flink aantal honkslagen. Zo konden de official scorers veertien honkslagen noteren voor Quick en elf voor Terrasvogels. In de eerste vier innings ging het gelijk op. Saskia Kosterink opende de eerste inning voor Quick met een honkslag. Even later scoorde de assistent-bondscoach van de nationale ploeg op een honkslag van Nicky Uytendaal. Terrasvogels antwoordde met een punt op een infield-hit van Bobbi Scheurkogel. Quick Amersfoort hernam de leiding in de derde inning. Dit keer na een tweehonkslag van de productieve Nicky Uytendaal, die de Golden League aanvoert met 25 binnengeslagen punten en 28 honkslagen.

In de vijfde inning leek Quick Amersfoort definitief door te drukken met een rally van vijf punten. Nicky Uytendaal kreeg wederom een RBI op haar naam na vier wijd met volle honken, waarna tweemaal werd gescoord op een tweehonkslag van Puck van der Kolk. Klappen van Lizzy Uytendaal en Else-Fieke de Boer zorgden voor nog eens twee punten. Een homerun van Laura Wissink in de zesde inning voerde de stand op naar 1-8, maar Terrasvogels had nog twee puntrijke slagbeurten. Terrasvogels pakte twee punten terug in de zesde inning na een tweehonkslag van Bobbi Scheurkogel en een honkslag van Kelsy Pieneman.

Met de stand nu op 3-8 was het een rally van drie punten in de zevende inning die Quick uiteindelijk de winst opleverde. Richelle van Gennip (double), Saskia Kosterink (veldfout) en Angelica Bomba (honkslag) zorgden voor de punten en een 3-11 voorsprong. Dat leek genoeg, maar het waren juist deze punten die doorslaggevend waren, want Terrasvogels kwam nog tot een uiterste inspanning in de eigen zevende slagbeurt, waarin de ploeg tot een 5-run rally kwam. De honken kwamen snel vol te staan, waarna slagwerk van Bobbi Scheurkogel (velderskeus), Karin Tuk (tweehonkslag), Kelsy Pieneman (veldfout), Jessica Waasdorp (honkslag) en Masha Meloni (honkslag) vijf punten opleverden en de achterstand terugbrachten naar 8-11. Maar met twee loopsters op de honken maakte Richelle van Gennip een einde aan de wedstrijd met haar achtste strikeout. Daarmee onderstreepte ook zij haar vorm dit seizoen, want Van Gennip voert de Golden League na zondag aan met 77 strikeouts en elf overwinningen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League