Golden League

Acht ‘road-victories’ op puntrijke Golden League-dag

Foto: © Fred Versluis

Acht ‘road-victories’ op puntrijke Golden League-dag

Zaterdag 19 september leverde een puntrijke softbalmiddag in de Golden League op. De acht teams waren samen goed voor liefst 99 punten, het hoogste aantal op een competitiedag dit seizoen. Er was nog iets bijzonders, want alle wedstrijden werden gewonnen door het uitspelende team. Sparks Haarlem zorgde voor de uitschieter door met 1-20 te winnen bij Quick Amersfoort. Een forse nederlaag voor de ploeg die het tot nu toe uitstekend doet in hun debuutseizoen in de hoogste afdeling. In de tweede wedstrijd won Sparks Haarlem met 1-6, dankzij een 6-run rally in de zevende inning. Koploper Roef! en Olympia Haarlem, de twee finalisten van vorig seizoen, kwamen eveneens tot een overwinning van ruim tien punten of meer. In Amsterdam zette Roef! het eerste duel tegen Amsterdam Pirates met 1-7 om in winst, waarna de tweede ontmoeting met 1-14 winnend werd afgesloten. Door de resultaten van zaterdag werd Pirates als tweede ploeg officiëel uitgeschakeld voor de eerste plaats. In Hoofddorp opende Olympia Haarlem met een 0-8 shutout bij Hoofddorp Pioniers en volgde een 7-14 overwinning in de tweede wedstrijd. Tex Town Tigers won het eerste duel bij Terrasvogels nipt met 4-5, maar daarna was er een ruimere 1-9 winst in de tweede confrontatie. Eerder in de week werden twee inhaalwedstrijden gespeeld. Amsterdam Pirates kwam toen voor de tweede keer dit seizoen tot winst. Dat gebeurde bij het puntloze Hoofddorp Pioniers waarvan met 4-6 werd gewonnen. Sparks Haarlem diende Olympia Haarlem toen een 0-6 shutout-nederlaag toe.

Quick Amersfoort vs. Sparks Haarlem

In het eerste duel in Amersfoort sloeg Sparks Haarlem er flink op los. Na een rustige eerste inning, waarin driemaal werd gescoord volgde een 7-run rally in de tweede slagbeurt. Dat was nog niet genoeg, want in de vijfde inning volgde een rally van tien punten. Dat gebeurde allemaal op 19 honkslagen, het hoogste aantal in een wedstrijd dit seizoen. Hoewel vrijwel alle speelsters hun bijdrage leverden waren er aanvallende hoofdrollen voor Maxime van Dalen, Dervisa Mutic en Kimberly Jones, die allen tot drie honkslagen kwamen. Van Dalen sloeg haar vierde homerun van het seizoen, scoorde viermaal en sloeg zes punten binnen. Jones, Suka Van Gurp en Lorraine Kieft kwamen driemaal tot scoren in het puntrijke duel. In de tweede inning sloegen Ismay Poot en Caressa Schoor beiden twee punten met respectievelijk een honkslag en tweehonkslag. Het hoogtepunt in de 10-run vijfde inning was een grand slam homerun van Maxime van Dalen. Maar ook was er een 2-run triple van Lorraine Kieft en een opmerkelijke slagbeurt van Nina Oomes. Zij sloeg op de veertiende pitch (waaronder negen foutballen) een honkslag. Quick Amersfoort wist niet meer dan vier honkslagen te slaan. De ploeg beschikte op deze zaterdagmiddag over twee geroutineerde krachten. Naast Saskia Kosterink was dit keer ook Mirjam Boode van de partij. Maar ook zij konden de forse nederlaag niet voorkomen.

De twintig in dit duel door Sparks Haarlem gescoorde punten zijn de meeste door één ploeg sinds 22 mei 2016. Dat gebeurde in een wel heel bijzondere wedstrijd, want beide teams wisten destijds twintig keer tot scoren te komen. In Enschede won Tex Town Tigers toen met 21-20 van het Talent Team Holland. Voor Sparks Haarlem waren de twintig punten het hoogste aantal sinds de ploeg er 23 scoorde op 23 mei 2015 tegen Alcmaria Victrix.

In de tweede ontmoeting keek Sparks Haarlem tot en met de zesde inning tegen een 1-0 achterstand aan. Nicky Uytendaal opende de tweede slagbeurt voor Quick met vier wijd, schoof op na een wilde worp en een honkslag van Puck van de Kolk, waarna ze scoorde op een honkslag van de ervaren Saskia Kosterink. Daar bleef het bij voor Quick en even leek dat ene punt genoeg te zijn voor de winst. De ploeg was nog drie nullen af van de winst toen het duel in de eerste helft van de zevende inning volledig omdraaide.

In de eerste tot en met zesde inning was Sparks Haarlem nauwelijks op de honken geweest. Richelle van Gennip startte voor Quick als pitcher en deed het (opnieuw) uitstekend, want ze schakelde de eerste acht (!) slagvrouwen met drie slag uit. Nina Oomes sloeg daarna (met twee uit in de derde inning) een honkslag, maar ging uit bij een steelpoging. Het was dan ook een opmerkelijke wissel dat Van Gennip in de vierde inning niet terugkeerde als pitcher. Zij werd opgevolgd door Vera de Boer, maar ook die deed het prima. In de vierde inning was er een caught stealing en een dubbelspel en in de volgende twee innings kwam niemand op de honken.

Sparks Haarlem had tot aan de zevende inning maar drie honkloopsters gehad en was niet in scoringspositie gekomen. Maar toen kwam de ommekeer en dat gebeurde op back-to-back homeruns. Dervisa Mutic opende de zevende ining met vier wijd en Suka Van Gurp volgde met een inside-the-park-homerun. Maxime van Dalen (met .591 momenteel de beste slagvrouw in de Golden League) volgde met haar tweede homerun van de dag en haar vijfde van het seizoen. Daar bleef het niet bij, want de come-from-behind-rally ging gewoon door. Een driehonkslag van Tammie Lijbers, veldfout en een honkslag van Nina Oomes leverden nog eens drie punten op.

Terrasvogels vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers moest in het slot van het eerste duel nog even alle zeilen bijzetten, maar won nipt met 4-5. De Enschedese ploeg scoorde de vijf punten in de vierde tot en met zesde inning. In de vierde inning stonden Lindsey Meadows (honkslag) en Dinet Oosting (vier wijd) op de honken met één uit toen Merel Oosterveld een honkslag produceerde, waardoor beiden konden scoren. Terrasvogels reageerde met één punt in de eigen vierde slagbeurt dat tot stand kwam na een foute aangooi. Daar leek het bij te blijven voor de thuisploeg, terwijl TTT de voorsprong opvoerde werpster Roos-Marijn Kramer (10 strikeouts) In de vijfde inning werd gescoord na een honkslag van Lindsey Meadows, in zesde inning gebeurde dat via een driehonkslag van Merel Oosterveld en een grondklapje van Tess Remmers.

Terrasvogels kreeg weinig scoringskansen, maar kwam in de tweede helft van de zevende inning sterk terug. Met één uit kreeg pitcher Lindsey Meadows (9 strikeouts) de honken vol na opeenvolgende honkslagen van Jessica Waasdorp, Kelsy Pieneman en Gabi Obia. Een grounder van Desiree Adriaansz zorgde voor een punt en toen Bobbi Scheurkogel daarna een honkslag sloeg leverde dat nog eens twee runs op. De stand was ineens teruggebracht naar 4-5. Maar even later maakte Meadows een einde aan de wedstrijd met drie slag.

Amsterdam Pirates vs. Roef!

Roef! kwam in het eerste duel tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Wies Ligtvoet. Daaronder een driehonkslag en een homerun, zodat de snelle outfieldster alleen een tweehonkslag miste om for-the-cycle te slaan. Niet alleen Wies Ligtvoet was aanvallend op dreef, want ook Cindy van der Zanden, Noa Armirotto en Isa Los lieten een driehonkslag van hun knuppel vertrekken. Amsterdam Pirates kwam niet verder dan vijf honkslagen op pitchers Marjolein Merkx en Shomayra Franka.

In de tweede wedstrijd scoorde Roef! niet alleen veertien punten, er werden ook veertien honkslagen in de boeken opgenomen. Dit keer was het Noa Armirotto die tot drie honkslagen kwam en ook drie punten binnensloeg. Met haar drie hits heeft Noa Armirotto nu de meeste honkslagen in de Golden League op haar naam staan, namelijk 29. Ze deelt de plek met Nicky Uytendaal (Quick Amersfoort). Cindy van der Zanden sloeg in dit duel haar zevende driehonkslag van het seizoen, waarmee ze de koploopster in deze categorie is. Roef! opende het duel met vijf punten in de eerste slagbeurt. In de derde inning volgde een 7-run rally met als hoogtepunt een 3-run homerun van Sophie Verdaasdonk.

Hoofddorp Pioniers vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem had in het eerste duel tegen en bij Hoofddorp Pioniers genoeg aan vijf innings. Er werd in elke slagbeurt gescoord, Pioniers werd puntloos gehouden en dat alles resulteerde in een 0-8 shutout. Olympia Haarlem kwam in dit duel tot elf honkslagen. De negen speelsters die het duel aanvallend begonnen sloegen allemaal minimaal één honkslag. Daaronder Mariëlle Vleugels, die de ’tiende slagvrouw’, oftewel ‘flex player’, was. Zij kwam vanaf het begin van de wedstrijd in de slagvolgorde terecht, waarin ze de plaats innam van de startende designated player Amber Krijgsman.

Het was Mariëlle Vleugels die Olympia Haarlem met haar honkslag in de eerste inning het eerste punt bezorgde. Een 3-run rally in de tweede inning voerde de stand verder op. Machteld Rector zorgde met een honkslag van twee punten, waarna ze zelf scoorde op een ferme driehonkslag van Vleugels. Een opofferingsslag van Anna Prins (vierde inning), driehonkslag van Rachel van Veen, geraakt werpster voor Shakeena Croes en een 2-run single van Corinne Ammerlaan (vijfde inning) zorgden daarna voor het vereiste puntenverschil om het duel voortijdig te kunnen stoppen. Pioniers kwam niet verder dan vier honkslagen, twee van Iris Dweelaard. Wel kreeg de ploeg nog de kans tot scoren te komen in de vijfde inning, maar liet toen drie loopsters achter.

Ook de tweede ontmoeting leek niet langer dan vijf innings te gaan duren. Olympia Haarlem scoorde vijfmaal in de eerste en viermaal in de tweede inning, zodat een ruime overwinning in de maak leek. Maar met een 0-9 achterstand verweerde Pioniers zich kranig, produceerde een aantal rake klappen en scoorde vijfmaal in de tweede en derde inning samen in het vermakelijke duel. Olympia antwoordde met een 4-run rally in de vijfde inning. Echter, Pioniers dwong nog een zesde inning af door ook weer tweemaal te scoren. Met één punt in de zesde inning bracht Olympia het verschil op zeven punten om dit keer na zes innings te kunnen stoppen.

De slagploeg van Olympia Haarlem had opnieuw een productieve wedstrijd. In het tweede duel werden dertien honkslagen genoteerd door de official scorers. Vooral Anna Prins was met 3-uit-5, waaronder twee stand-up triples lekker bezig. Ze scoorde driemaal en sloeg twee punten binnen. Rachel van Veen stelde met haar klappen drie teamgenoten in staat tot scoren te komen, terwijl Shakeena Croes vier binnengeslagen punten achter haar naam kreeg. Drie daarvan als gevolg van een baseclearing triple. Ook Jessie van Aalst kwam in dit duel tot een stevige driehonkslag, net als Dionne Cooper van Pioniers. Zij was met 3-uit-3 de beste slagvrouw van de Hoofddorpse ploeg.

Het was overigens de vierde keer dit seizoen dat twee teams in één wedstrijd samen vijf driehonkslagen sloegen. Dat is een flink aantal. Zeker wanneer we naar de voorbije seizoenen kijken, want sinds 2014 was het hoogste aantal vier. De vijf triples zijn de meeste in één wedstrijd sinds Tex Town Tigers en Gryphons er samen zeven sloegen op 9 mei 2013.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League