Mevin Gario slaat raak voor Hoofddorp Pioniers.

HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers delen punten

Foto: © Raymond Beugeling

Curaçao Neptunus en Hoofddorp Pioniers delen punten

Na de tweede speelronde van de Play-Offs gaat Curaçao Neptunus aan de leiding. De Rotterdamse honkballers kwamen zaterdag tegen Hoofddorp Pioniers voor het eerst dit seizoen niet tot scoren, maar herstelden zich een dag later. Door de puntendeling van dit weekeinde hebben allebei de ploegen nu drie overwinningen in de Bovenste 4-poule. In de Onderste 4-poule klom Quick Amersfoort met een sweep tegen Silicon Storks naar de kop van het klassement. Bij Quick Amersfoort debuteerde Bas Wiers zondag in de hoofdklasse met drie hits.

Het weekeinde ging van start zonder L&D Amsterdam en HCAW. De twee teams bleven voor hun onderlinge twee duels aan de kant vanwege coronabesmettingen bij spelers van de Amsterdamse hoofdklasser. De regerend kampioen heeft daardoor nu al drie wedstrijden achterstand op koploper Curaçao Neptunus en zelfs zes wedstrijden op Hoofddorp Pioniers, dat tot dusver in de Bovenste 4-poule als enige geen hinder heeft ondervonden van de Amsterdamse coronagevallen.

De honkballers van Hoofddorp Pioniers deden dit weekeinde goede zaken door de punten te delen met Curaçao Neptunus. Daarmee gaan de Rotterdammers nu wel aan de leiding, maar heeft Hoofddorp Pioniers in twee wedstrijden meer evenveel wedstrijden gewonnen. In de Onderste 4-poule bleef Quick Amersfoort deze week ongeslagen tegen Silicon Storks, waarmee de Amersfoortse ploeg nu het klassement van de Onderste 4-poule aanvoert.

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers

Pitcher Chris Pfau stond zaterdag geen enkel punt toe aan Curaçao Neptunus.
Pitcher Chris Pfau stond zaterdag geen enkel punt toe aan Curaçao Neptunus.
Foto: © Raymond Beugeling

Chris Pfau (6-3-5-0) bracht zaterdag Hoofddorp Pioniers weer even terug naar de kop van de Play-Offs. Hij gooide tegen Curaçao Neptunus een uitzonderlijke wedstrijd. In negen innnings en met 117 pitches hoefde hij geen enkel punt toe te staan. Slechts één speler van Curaçao Neptunus wist veilig het derde honk te bereiken. Aanvallend was Hoofddorp Pioniers een stuk beter op dreef. Mark Smit, Victor Draijer, Max Draijer en Nathan Berkel sloegen elk twee hits. Hits op rij van die eerste drie leverden in de derde inning het eerste punt op. Met zijn tweehonkslag sloeg Victor Draijer in de zevende inning Jorrit Penseel (vier wijd) over de thuisplaat. Dat bleek voldoende voor de winst.

Zonder Pfau was Hoofddorp Pioniers op zondag niet bij machte om de Rotterdammers opnieuw te verslaan. Na drie hits opende Max Draijer voor de bezoekers in de eerste inning nog wel de score. Maar in de gelijkmakende slagbeurt sloeg Dudley Leonora al de gelijkmaker binnen. Daarna liep Curaçao Neptunus elke inning een punt verder uit naar de winst: 6-1. Leonora (3 uit 4) en Willie Johnson (1 uit 3) sloegen samen vier van de zes punten voor hun ploeg binnen. Hoofddorp Pioniers sloeg na de eerste inning nog slechts drie hits. Alleen in de vijfde inning kregen de honkballers uit Hoofddorp nog een loper op het tweede honk.

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus: 2-0 | boxscore
Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers: 6-1 | boxscore

Quick Amersfoort – Silicon Storks

Quick Amerafoort won deze week alle drie de wedstrijden tegen Silicon Storks.
Quick Amerafoort won deze week alle drie de wedstrijden tegen Silicon Storks.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Met twee eenvoudige overwinningen volbracht Quick Amersfoort dit weekeinde de sweep tegen Silicon Storks. Voldoende om de eerste plaats in de Onderste 4-poule over te nemen van DSS/Kinheim. Zaterdag had Quick Amersfoort wel eerst een valse start. De ploeg ging al driemaal in de fout in de eerste drie inning. Gecombineerd met een paar doorgeschoten ballen en een wilde worp kwamen de bezoekers daardoor na drie innings op een 5-1 achterstand. De Amersfoorste ploeg herpakte zich tijdig en scoorde vijfmaal in zowel de vierde als vijfde inning. Inmidddels had Stijn Bruins Slot plaats genomen op de heuvel. Hij gooide de wedstrijd overtuigend uit en zorgde dat de winst niet meer in gevaar kwam. Quick Amersfoort kwam tot maar liefst zestien honkslagen, waaronder een solohomerun van Rachid Engelhardt (3 uit 6) in de derde inning.

Een dag later wist de slagploeg van Quick Amersfoort het totaal aantal van zestien hits zelfs te overtreffen. Via vier hits in zowel de eerste als tweede inning nam Quick Amersfoort direct een 5-0 voorsprong. Vanaf dat moment was alle spanning verdwenen. De thuisploeg kwam tot maar liefst twintig hits en Silicon Storks mocht blij zijn dat de schade beperkt bleef tot 9-3. Quick Amersfoort liet in totaal zestien lopers achter op de honken. Bij Quick Amersfoort maakte Bas Wiers zijn debuut in de hoofdklasse. De 21-jarige honkballer uit Zwartsluis sloeg in zijn eerste wedstrijd voor de hoofdmacht maar liefst drie hits in vijf slagbeurten. Alleen Rachid Engelhardt (4 uit 6) kwam vandaag tot meer honkslagen.

Silicon Storks – Quick Amersfoort: 8-16 | boxscore
Quick Amersfoort – Silicon Storks: 9-3 | boxscore

Twins Oosterhout – DSS/Kinheim

Pinch-runner Koen Halderman sneuvelt op het tweede honk. Korte stop Mick Vos is net te laat om een dubbelspel te maken.
Pinch-runner Koen Halderman sneuvelt op het tweede honk. Korte stop Mick Vos is net te laat om een dubbelspel te maken.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

DSS/Kinheim en Twins Oosterhout deelden dit weekeinde de punten, waardoor de Haarlemse ploeg in het klassement Twins Oosterhout achter zich wist te houden. Zaterdag was het eerst de beurt aan DSS/Kinheim. De honkballers uit Haarlem trokken met punten in de zesde en zevende inning de winst naar zich. Bij een 0-1 achterstand stroomden op het pitchen van Sora Sakashita in de zesde inning de honken vol na vier wijd voor Jochem Koedijk en honkslagen voor Jeldwin Orman en Kevin Nieveld. Met een opofferingsslag bracht Matis Crouwel hierna de stand in evenwicht. DSS/Kinheim liet de kans liggen om op voorsprong te komen. Een slagbeurt later lukte dat wel. Opnieuw liepen de honken vol. Mede door de derde hit van Orman. Hierna sloeg Kevin Nieveld zijn tweede honkslag van de dag. Daarmee sloeg hij niet alleen Bram Blokker binnen, maar bracht hij bovendien zijn ploeg voor het eerst dit duel (beslissend) op voorsprong. Winnend pitcher werd Steven van Groningen (5-4-4-0), die in 8 1/3 inning zijn ploeg naar de overwinning leidde.

Een dag ging de winst naar Twins Oosterhout. Na drie hits en twee veldfouten in de eerste inning had de Oosterhoutse thuisploeg al een 4-0 voorsprong. Dat werd zelfs 5-0 na een derde Haarlemse veldfout in de tweede inning. Het duel kantelde echter vanaf de vierde inning. DSS/Kinheim sprokkelde punten binnen en wist zelfs in de zevende inning op 6-7 voorsprong te komen. In deze slagbeurt was het Twins Oosterhout dat tweemaal in de fout was gegaan, waardoor de Haarlemse ploeg driemaal kon scoren. Maar bij een 6-8 voorsprong sleepte Twins Oosterhout in de achtste inning alsnog de winst binnen. Met volle honken kreeg Mick Vos vier wijd, waarna Rayshelon Carolina met een honkslag nog eens twee punten binnensloeg: 9-8. Bij de Oosterhoutse ploeg maakte tweede honkman Luuk Bun (0 uit 1) zijn debuut in de hoofdmacht.

DSS/Kinheim – Twins Oosterhout: 2-1 | boxscore
Twins Oosterhout – DSS/Kinheim: 9-8 | boxscore

Klassement

Bovenste 4-pouleOnderste 4-poule
1. Curaçao Neptunus4-61. Quick Amersfoort6-10
2. Hoofddorp Pioniers6-62. DSS/Kinheim6-8
3. HCAW3-23. Twins Oosterhout6-6
4. L&D Amsterdam1-04. Silicon Storks6-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse