Riangela Flanegin slaat raak voor het Koninkrijksteam.

Softbal

Opnieuwe dubbele zege voor Koninkrijksteam

Foto: © Sascha Schneider

Opnieuwe dubbele zege voor Koninkrijksteam

De softbalsters van het Nederlands Koninkrijksteam zijn ook in de derde serie tegen de nationale ploeg van Duitsland ongeslagen gebleven. In Enschede werd het gisteren 7-0 en 10-0 voor Oranje. De ploeg van bondscoach Ferenc Jongejan kwam in negen slagbeurten tot 22 honkslagen. Britt Vonk werd in de tweede wedstrijd gehuldigd. Zij speelde haar 159e interland en is daarmee de nieuwe recordinternational geworden.

Britt Vonk speelde gisteren in de eerste wedstrijd tegen Duitsland het gehele duel. In de tweede wedstrijd kwam ze in de derde inning in het duel als pinch-runner voor Brenda Beers. Ze scoorde vervolgens op de enige homerun van de dag, die werd geslagen door Laura Wissink.

Britt Vonk werd gehuldigd door KNBSB-bestuurslid Petra Arends.

Die wedstrijd betekende de 159e officiële interland voor Britt Vonk sinds haar debuut voor de nationale ploeg op 29 mei 2008 in een wedstrijd tegen Philadelphia Force in het Bicentennial Park in Allentown (Pennsylvania). Daarmee is ze nu Sandra Gouverneur gepasseerd. Gouverneur kwam tussen 1995 en 2008 tot 158 interlands. Gouverneur zette een punt achter haar interlandloopbaan na de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, het enige toernooi waar Vonk en Gouverneur samen speelden. In de derde inning werd de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland kort stilgelegd voor de huldiging van de 29-jarige Vonk. Uit handen van KNBSB-bestuurslid Petra Arends kreeg zij een bos bloemen en werd ze op het veld gefeliciteerd door haar ploeggenoten.

Na 1-9 en 2-12 overwinningen in juli in het Duitse Wesseling en 7-0 en 10-0 zeges in augustus in Enschede was het Koninkrijksteam ook gisteren tweemaal te sterk voor Duitsland. In Enschede herhaalde Oranje de prestatie van drie weken geleden en werden de Duitse softbalsters met dezelfde cijfers verslagen: 7-0 en 10-0.

Nederlands Koninkrijksteam – Duitsland: 7-0

Duitsland kreeg nauwelijks loopsters in scoringspositie.
Duitsland kreeg nauwelijks loopsters in scoringspositie.
Foto: © Sascha Schneider

Net als tijdens de eerste twee series kon Duitsland ook in de derde serie nauwelijks tegenstand bieden. De Nederlandse pitchers stonden slechts vijf honkslagen toe en alleen in de tweede wedstrijd bereikte een Duitse speelster veilig het derde honk. Het Koninkrijksteam was een stuk productiever. Tweehonkslagen op rij van Dinet Oosting (2 uit 3) en Cindy van der Zanden (2 uit 3) brachten Oranje in de tweede inning van de eerste wedstrijd op een 1-0 voorsprong. Dat werd 3-0 nadat de Duitse linksveldster in de fout ging op een honkslag van Maxime van Dalen, waardoor zowel Brenda Beers (vier wijd) als Wies Ligtvoet (stootslag) veilig over de thuisplaat konden.

Hits van onder meer Brenda Beers (2 uit 2) in de vierde en Dinet Oosting in de vijfde inning brachten Oranje op een 6-0 voorsprong. Met volle honken en één uit op het scorebord sloeg Riangela Flanegin (2 uit 4) in de zesde inning het beslissende punt binnen. Op haar honkslag in het midveld kon pinch-runner Onaïsha Franka voor de 7-0 aantekenen en de wedstrijd vroegtijdig beëindigen.

     1 2 3 4 5 6 R H E
DUITSLAND 0 0 0 0 0 0 0 4 2
NEDERLAND 0 1 2 1 2 1 7 13 0

Pitchers Duitsland
Claudia Volkmann (3 2/3+2): 2-1-6-2
Hannah Held (1 2/3+2): 0-2-6-0

Pitchers Nederland:Rebecca Soumeru (4): 5-0-3-0
Roos-Marijn Kramer (1): 1-2-0-0
Mariëlle Vleugels (1): 0-0-1-0

Nederlands Koninkrijksteam – Duitsland: 10-0

Laura Wissink sloeg de enige homerun van de dag.
Laura Wissink sloeg de enige homerun van de dag.
Foto: © Sascha Schneider

In het tweede duel was het krachtsverschil nog groter. Pitcher Marjolein Merkx stond in vier innings slechts twee hits toe, terwijl Oranje al viermaal scoorde in de eerste slagbeurt. Ditmaal sloegen Wies Ligtvoet (2 uit 3) en Riangela Flanegin (1 uit 2) tweehonkslagen op rij. Flanegin joeg daarbij de bal in één keer tegen de omheining in het buitenveld. In de tweede inning liep Oranje zelfs uit naar 7-0. Onder meer door een daverende homerun van Laura Wissink, die daarmee ook de kersverse recordinternational Britt Vonk mee over de thuisplaat nam.

De formatie van bondscoach Jongejan klaarde de klus in de derde slagbeurt. Jessie van Aalst bereikte na een veldfout veilig het honk, waarna Lizzie Clarijs (2 uit 2) de bal voor twee honken diep het rechtsveld in sloeg. Debutante Shakeena Croes sloeg met een opofferingslag het achtste punt binnen. Onaïsha Franka (1 uit 1) maakte er met een prachtige driehonkslag 9-0 van, voordat ze zelf het tiende punt kon scoren op een uitstekend uitgevoerde squeeze-play van Brenda Beers. Met een strikeout voor Mara Sandner, haar vierde strikeout in vier innings gooide pitcher Marjolein Merkx in de vierde inning de wedstrijd uit.

     1 2 3 4 R H E
DUITSLAND 0 0 0 0 0 2 1
NEDERLAND 4 3 3 X 10 9 1

Pitchers Duitsland
Lee Lankhorst (2): 1-2-6-0
Hannah Held (1): 0-0-3-1

Pitcher Nederland
Marjolein Merkx (4): 4-1-2-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal