Voor het eerst in twaalf jaar tijd staat Sta Rosa Indians weer in de finale van de competitie op Curaçao.

Curaçao

Wildcats en Sta Rosa Indians in finale Curaçao

Foto: © Baseball Curacao - Febeko

Wildcats en Sta Rosa Indians in finale Curaçao

Sta Rosa Indians speelde vorige week dinsdag nog de wildcard wedstrijd om een plaats in de Play-Offs van de Liga Aqualectra. Tien dagen later is de ploeg de eerste finalist van de Doble A competitie op Curaçao geworden. Het is de eerste keer in twaalf jaar tijd dat de ploeg uit Sta Rosa weer in de eindstrijd staat. Tegenstander daarin wordt recordkampioen Wildcats, dat in de Play-Offs afrekende met titelverdediger Sta Maria Pirates.

Wildcats heeft zich voor de zevende keer op rij geplaatst voor de finale van de competitie op Curaçao. De met profhonkballers overladen ploeg schakelde in de Play-Offs zijn rivaal Sta. Maria Pirates uit. Daarmee gaat de finale voor het eerst sinds 2012 niet tussen Sta Maria Pirates en Wildcats. Sta Maria Pirates plaatste zich sinds 2005 zelfs elk jaar voor de finale. Dat leverde de ploeg zeven kampioenschappen op. De afgelopen zes finales gingen tussen Sta Maria Pirates en Wildcats. Vorig jaar werden de Play-Offs niet gespeeld, nadat het seizoen door protesten voor het einde werd afgebroken.

Bij de start van het nieuwe seizoen op 19 juli won titelverdediger Sta Maria Pirates zijn eerste vijf wedstrijden en zeven van zijn eerste acht duels. Maar in de laatste speelronde ging het mis voor de favoriet, met onder meer ex-profs Sherman Lacrus, Darren Seferina, Juremi Profar en Nelmerson Angela binnen de gelederen. De zevenvoudig kampioen verloor met 10-14 en 4-3 van Royal Scorpions, dat daarmee de leiding in het klassement overnam. Royal Scorpions verdedigde hierna zijn eerste plaats met knappe 3-8 en 10-0 overwinningen tegen Wildcats.

Grote verrassing

Cartlen Daal is één van de internationals in de selectie van WildCats.
Calten Daal is één van de internationals in de selectie van Wildcats.
Foto: © Baseball Curacao – Febeko

Maar bij de start van de finale ontbreken zowel Royal Scorpions als Sta Maria Pirates in de eindstrijd. Sta Rosa Indians werd de grote verrassing in de Liga Aqualectra. De ploeg eindigde in de reguliere competitie met zeven overwinningen in twaalf wedstrijden op een vierde plaats en werd daarmee veroordeeld tot het spelen van een wildcard wedstrijd tegen Groot Kwartier Stars (vijf overwinningen in twaalf wedstrijden). In dat duel won Sta Rosa Indians met 6-2. Mede door een homerun van Shakir Albert kwam de ploeg in de eerste inning op een 3-0 voorsprong, die Sta Rosa Indians hierna niet meer uit handen gaf.

In de Play-Offs stuntte Sta Rosa Indians door in de best-of-five met 3-2 af te rekenen met Royal Scorpions. Voor Royal Scorpions speelden dit seizoen (oud-)profs Roderick Bernadina, Shervyen Newton en Kirvin en Kevin Moesquit. Ook had de ploeg met Raywendley van Gurp en Ruderley Manuel de beschikking over de MVP en beste pitcher van de Liga Aqualectra. Door de winst keert Sta Rosa Indians voor het eerst sinds 2008 terug in de finale. Vrijdagavond werd met 5-9 de derde en laatste overwinning gepakt. Sta Rosa Indians maakte het verschil in de eerste slagbeurt toen de ploeg viermaal scoorde. Shakir Albert (2 uit 4) en Chris Pieters (2 uit 5) sloegen homeruns en scoorden samen vier van de negen punten voor hun ploeg.

https://www.facebook.com/rylandrew.schoop.3/videos/3358931790999297/

Wildcats werd een dag later de tweede finalist. De nummer drie uit de reguliere competitie was in de best-of-five met 3-2 te sterk voor regerend kampioen Sta Maria Pirates, dat hiermee voor het eerst sinds 2004 niet in de finale staat. Calten Daal (2 uit 5) en Randolph Kirindongo (2 uit 4) sloegen elk twee punten binnen, terwijl Shurendell Mujica (3 uit 3) tweemaal scoorde.

https://www.facebook.com/korsoubeisbol/videos/332973024587396/?xts%5B0%5D=68.ARAdgEPzPMlfbKUT8v6-0YZezAADDDjK8rl-5YLqbXpyxy7pe12NdRjE4mEkrjqpTpKi8nD9A7jzebPTB0hY3CTBznzWmhvBWtfWEpt2-dY_fUSNN0iSh7MFRKLDd77WFlONQnwTepvf9jk7QRGDJCc_tLuwLTTzX0SZNXegqndNP4FlNiYIjuaJnwTJw2ozDZ3vK4e1oTjdgo5A1-6WNQ2fej0CD2Inn7qqr1cDeb3pa0z7J45RsbuxrXc1gQmxNM4-1zWxREWpmnFRIr-xpQBDuOxzJ4Aabaei5IPivN6BcWcahw3ak_ytV-OI0wUM84fIppi8ZlyHMZeiI9x0WrapU7Y4X3c2VTotHQ&tn=-R

Koninkrijksteam-spelers

Wildcats staat voor de 26e keer in de finale. De club won zestien kampioenschappen, een record op Curaçao. Vier keer eerder speelde de ploeg in de finale tegen Sta. Rosa Indians: in 1978 (winst Wildcats), 1986 (winst Sta. Rosa Indians), 1987 (winst Sta. Rosa Indians) en 1995 (winst Wildcats). De laatste keer dat Indians kampioen van Curaçao werd, was in 2008. In hun twee onderlinge wedstrijden dit seizoen deelden Wildcats en Sta Rosa Indians op 30 en 31 juli de punten. Allebei wonnen ze een wedstrijd met 10-4.

Met Koninkrjksteam-spelers Jair Jurrjens, Hendrik Clementina, Calten Daal en de vandaag 41 jaar geworden Yurendell de Caster is Wildcats de grote favoriet om de in 2018 verloren titel terug te veroveren. Sta Rosa Indians moet het doen met een stuk minder profervaring in de ploeg. De belangrijkste spelers van de Indians zijn Chris Pieters (ex Chicago Cubs) en Shakir Albert (ex Los Angeles Dodgers).

Eindstand reguliere competitie:

  1. Royal Scorpions: 12-20
  2. Sta Maria Pirates: 12-18
  3. Wildcats: 12-14
  4. Sta Rosa Indians: 12-14
  5. Groot Kwartier Stars: 12-10
  6. FireBirds: 12-8
  7. Marchene Braves: 12-2

Wildcard:
Sta Rosa Indians – Groot Kwartier Stars: 6-2

Play-Offs

17 september 2020: Royal Scorpions – Sta Rosa Indians 13-1
19 september 2020: Sta Rosa Indians – Royal Scorpions 6-2
21 september 2020: Royal Scorpions – Sta Rosa Indians 1-9
23 september 2020: Sta Rosa Indians – Royal Scorpions 7-11
25 september 2020: Royal Scorpions – Sta Rosa Indians 5-9

18 september 2020: Sta Maria Pirates – Wildcats 5-3
20 september 2020: Wildcats – Sta Maria Pirates 11-8
22 september 2020: Sta Maria Pirates – Wildcats 6-11
24 september 2020: Wildcats – Sta Maria Pirates 11-14
26 september 2020: Sta Maria Pirates – Wildcats 6-8

Finale:
Wildcats – Sta Rosa Indians

Persoonlijke prijzen

Meest Waardevolle Speler: Raywendley van Gurp (Royal Scorpions)
Beste pitcher: Ruderly Manuel (Royal Scorpions)
Beste slagman: Dayton Biegel (Wildcats)
Meest talentvolle speler: Gedionne Marlin (FireBirds)

Beste catcher: Reangelo Beaumont (Wild Cats)
Beste binnenvelder: Raywendley van Gurp (Royal Scorpions)
Beste buitenvelder: Sherman Lacrus (Sta Maria Pirates)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao