Jim Ploeger (L&D Amsterdam) was winnend pitcher.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam weer terug in de race

Foto: © Robert Bos

L&D Amsterdam weer terug in de race

Wat voor zes van de acht hoofdklasseteams de laatste speeldag had moeten zijn, is een opmaat geworden voor een uitermate zware ontknoping waarbij in elf dagen tijd nog negen wedstrijden moeten worden ingehaald. Nadat regen de wedstrijden uit de Bovenste 4-poule op vrijdag en zaterdag had gedwarsboomd, kon L&D Amsterdam vandaag wel in actie komen. Met de tweede winst van de week op nummer twee Hoofddorp Pioniers is de regerend kampioen weer terug in de strijd om een plaats in de Holland Series.

In de Onderste 4-poule hebben inmiddels de eerste ploegen wel hun seizoen kunnen afronden. DSS/Kinheim had vandaag in zijn laatste wedstrijd de eerste plaats in deze Onderste 4-poule veilig kunnen stellen. Na een overtuigende zege op vrijdag, waarmee de honkballers uit Haarlem zelf Quick Amersfoort uitschakelde voor de eerste plaats, ging de Haarlemse ploeg vandaag wel onderuit tegen Quick Amersfoort. Daarmee heeft Twins Oosterhout nu alle kans om in zijn laatste wedstrijd van de derde naar de eerste plaats te klimmen. Die wedstrijd tegen Silicon Storks werd vandaag afgelast en is nog het enige resterende duel in de Onderste 4-poule.

Dat is een heel ander verhaal voor de vier teams uit de Bovenste 4-poule. Geen enkel team loopt daar nog op schema. Daardoor moet een zwaar programma de komende twee weken duidelijk maken welke twee teams zich plaatsen voor de Holland Series waarvoor nu nog zaterdag 10 oktober als startdatum geldt. Regerend kampioen L&D Amsterdam deed deze week goede zaken. Na winst op Hoofddorp Pioniers donderdagavond werd ook vandaag de tweede wedstrijd uit de serie gewonnen. Daarmee hebben de Amsterdamse honkballers zich in ieder geval al verzekerd van een beter onderling resultaat met de Hoofddorpse nummer twee.

L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers

L&D Amsterdam en Hoofddorp Pioniers speelden dit weekeinde slechts één van hun twee wedstrijden. Zaterdag was het veld in Bussum door regen onbespeelbaar. In de wedstrijd van vandaag opende Hoofddorp Pioniers in de tweede inning de score toen Tyler Boersma na zijn tweehonkslag kon scoren door twee vrije lopen op rij. De Hoofddorpse ploeg maakte hierna dubbelspellen in de derde, vierde en vijfde inning. Maar kon niet voorkomen dat de Amsterdamse ploeg wel de leiding in de wedstrijd overnam. In al die slagbeurten kreeg L&D Amsterdam zijn eerste slagman met vier wijd op de honken. En telkens resulteerde dat ook in een punt. Zodoende liepen de Amsterdamse honkballers uit naar een 4-1 voorsprong.

Nadat Hoofddorp Pioniers in de zesde inning het verschil had verkleind tot 4-3, had L&D Amsterdam opnieuw het antwoord direct klaar. Kenny Berkenbosch opende de gelijkmakende slagbeurt met een solohomerun, waarna even later Max Clarijs met een tweehonkslag Delano Selassa (vier wijd) binnensloeg voor de 6-3 winst. De Hoofddorpse pitchers hielden goed stand en stonden maar acht hits toe. Maar daar kon Pioniers zelf slechts zes honkslagen tegenover zetten.

L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers: 6-3 | boxscore

HCAW – Curaçao Neptunus

Ook de wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en HCAW van zaterdag werd door het slechte weer afgelast, nadat het inhaalduel van donderdagavond op vrijdagavond eveneens al was afgelast. Vandaag kon wel worden gespeeld. De pitchers van Curaçao Neptunus waren dit duel voor HCAW een onneembare vesting. Orlando Yntema (2-3-0-0) stond in de eerste twee innings zelfs geen enkele honkslag toe. Op het pitchen van Misja Harcksen (3-1-2-0) sloeg HCAW nog wel een honkslag in de vierde (Kevin Dirksen) en in de vijfde inning (Berend Ruben). Maar verder kwam de Bussumse thuisploeg niet.

Dat zorgde voor een wedstrijd die zes innings lang puntloos bleef. In de zevende inning kreeg de slagploeg van Neptunus voor het eerst vat op de pitches van Luuk ter Beek, die vanaf de tweede inning met behulp van zijn veld dertien tegenstanders op rij had uitgemaakt. Dwayne Kemp doorbrak de ban met een honkslag en kon even later de score openen door een wilde worp. Nadat Dashenko Ricardo de bal ook voor een hit het midveld in had geslagen, vergrootte Gregory Muller met een homerun de voorsprong tot 0-3. Dat was voldoende voor de winst, want HCAW kreeg geen loper meer op de honken.

HCAW – Curaçao Neptunus: 0-3 | boxscore

Quick Amersfoort – DSS/Kinheim

DSS/Kinheim en Quick Amersfoort deelden dit weekeinde de punten.
DSS/Kinheim en Quick Amersfoort deelden dit weekeinde de punten.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Quick Amersfoort en DSS/Kinheim sloten als eerste twee ploegen hun seizoen af. Ze deelden dit weekeinde de punten. Door het verlies op zaterdag liep Quick Amersfoort definitief de eerste plaats in de Onderste 4-poule mis. DSS/Kinheim verloor zondag en is nu voor die eerste plaats afhankelijk geworden van Twins Oosterhout.

Quick Amersfoort miste zaterdag de slagkracht van de geblesseerden Roger Bernadina, Ademar Rifaela en Bryan Engelhardt. Zonder deze slagkanonnen kon pitcher Steven van Groningen (2-3-4-1) zich probleemloos door de eerste zeven innings werken. Zelf zorgde Van Groningen voor een opmerkelijk moment in de wedstrijd toen hij in de zevende inning een door Amar van Zwieten geslagen bal met zijn benen ving. Eén slechte verdedigende inning van Quick Amersfoort werd de bezoekers noodlottig. In de tweede inning kreeg DSS/Kinheim na twee keer vier wijd en een veldfout lopers op alle honken. Matis Crouwel sloeg hierop met een honkslag het eerste punt binnen. Na vier wijd met volle honken, een opofferingsslag en een mislukte pick-off liep DSS/Kinheim uit naar een 4-0 voorsprong. Beide ploegen kwamen hierna nog één keer tot scoren, maar de winst kwam voor de Haarlemse thuisploeg geen enkel moment meer in gevaar.

De winst op zondag ging wel naar Quick Amersfoort. Jhan Rifaela gooide één van zijn beste wedstrijden van dit seizoen. Hij hield de slagploeg van DSS/Kinheim op slechts drie honkslagen en stond alleen een punt toe in de vierde inning. Bovendien gooide Rifaela acht keer drie slag en vijf keer vier wijd. Bij een 1-1 gelijke stand besliste Quick Amersfoort de wedstrijd in de vijfde inning op honkslagen van Rowan van Hoek, Denzel Brooks en Joran Berkhout. De thuisploeg liep in deze slagbeurt uit naar 4-1. Homeruns van Rachid Engelhardt en Taylor Clemensia leverden in de zevende inning nog eens vier punten en de 8-1 eindstand op. Met drie strikeouts op rij maakte Wendell Floranus in de negende inning in stijl een einde aan het seizoen voor beide teams.

DSS/Kinheim – Quick Amersfoort: 5-1 | boxscore
Quick Amersfoort – DSS/Kinheim: 8-1 | boxscore

Twins Oosterhout – Silicon Storks

Ook de serie tussen Silicon Storks en Twins Oosterhout werd geteisterd door het slechte weer. Hierdoor moest de wedstrijd tussen beide teams van vandaag worden afgelast. Zaterdag was het veld in Oosterhout wel bespeelbaar. Op Sportpark de Slotbosse Toren gooiden de pitchers van Silicon Storks zaterdag samen vijftien keer vier wijd. Daardoor had Twins Oosterhout aan acht hits voldoende om de wedstrijd na 6 1/2 innings te beëindigen. Zeven vrije lopen werden in de vierde inning gegooid. Gecombineerd met vijf wilde worpen en een veldfout leverde dat zes runs op. De thuisploeg liep zo uit van 5-0 naar 11-0, voordat Shurman Marlin (4 uit 4) met zijn tweehonkslag in de vijfde inning het laatste punt van de wedstrijd binnensloeg. Marlin sloeg dit duel maar liefst vijf van de twaalf punten over de thuisplaat. Tweede honkman Tyriq Kemp mocht de wedstrijd uitgooien. Dat deed hij in stijl met drie slag.

Twins Oosterhout – Silicon Storks: 12-0 (6 1/2 inning) | boxscore

Klassement

Bovenste 4-pouleOnderste 4-poule
1. Curaçao Neptunus5-81. DSS/Kinheim9-12
2. Hoofddorp Pioniers8-62. Quick Amersfoort9-12
3. L&D Amsterdam,3-43. Twins Oosterhout8-10
4. HCAW4-24. Silicon Storks8-00

Resterende programma

maandag 28 september 2020
19.30 uur: HCAW – Curaçao Neptunus

dinsdag 29 september
19.30 uur: Curaçao Neptunus – HCAW
19.30 uur: Hoofddorp Pioniers- L&D Amsterdam

donderdag 1 oktober 2020
19.30 uur: L&D Amsterdam – HCAW

zaterdag 3 oktober 2020
14.30 uur: HCAW- L&D Amsterdam
14.00 uur: Twins Oosterhout – Silicon Storks

zondag 4 oktober 2020
14.00 uur: L&D Amsterdam – HCAW

dinsdag 6 oktober
19.30 uur: Curaçao Neptunus- L&D Amsterdam

donderdag 8 oktober 2020
19.30 uur: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

zaterdag 10 oktober 2020
14.00 uur: start Holland Series

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse