Golden League

Rebecca Soumeru gooit eerste Golden League No-Hitter in 2020

Foto: © Fred Versluis

Rebecca Soumeru gooit eerste Golden League No-Hitter in 2020

Het wordt dringen aan de top van de ranglijst in de Golden League, maar ook viel er op zaterdag weer een beslissing. Koploper Roef! deelde de punten met Quick Amersfoort, terwijl Sparks Haarlem, Tex Town Tigers en Olympia Haarlem allemaal de volle winst pakten op zaterdag. Tex Town Tigers, dat een aantal eigen speelsters huldigde, opende met een nipte 2-1 winst tegen Amsterdam Pirates, waarna een 8-1 overwinning volgde. Hierdoor voelt titelverdediger Roef! nu de hete adem in de nek van TTT, dat bezit nam van de tweede plaats. Roef! stond in het eerste duel met 5-6 met lege handen tegen Quick Amersfoort, dat op het moment de vierde plek inneemt. Roef! won de tweede (puntrijke) ontmoeting me 12-9. Olympia Haarlem won tweemaal (7-0, 5-1) van Terrasvogels, dat hierdoor als derde ploeg werd uitgeschakeld voor de eerste plaats en dus het landskampioenschap. Sparks Haarlem kwam tot twee overtuigende shutouts tegen de puntloze hekkensluiter Hoofddorp Pioniers (7-0, 11-0). Sparks Haarlem-pitcher Rebecca Soumeru tekende voor het hoogtepunt van het weekeinde. De ervaren rechtshander stond in het eerste duel namelijk geen honkslagen aan Pioniers toe en gooide daarmee de eerste No-Hitter in het Golden League-seizoen 2020.

Stand na zaterdag 26 september:
Roef! 22-34, Tex Town Tigers 22-32, Sparks Haarlem 20-30, Quick Amersfoort 22-28, Olympia Haarlem 22-26, Terrasvogels 22-18, Amsterdam Pirates 20-4, Hoofddorp Pioniers 22-0.

Sparks Haarlem vs. Tex Town Tigers

Sparks Haarlem ondervond geen problemen in de double-header tegen Hoofddorp Pioniers en kwam op eigen veld tot een dubbele shutout. Pioniers, dat in de laatste zes wedstrijden in vier ontmoetingen puntloos werd gehouden, kwam alleen in de tweede inning op de honken tegenover de geroutineerde Rebecca Soumeru. In die slagbeurt begon Riangela Flanegin met vier wijd, maar zij werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Sophie van der Heide, die vervolgens als enige in scoringspositie kwam toen Soumeru Suus Groen met een worp raakte. Daar bleef het, want Soumeru sloot de inning af met een strikeout.

Maar Rebecca Soumeru gooide niet alleen een shutout, ze stond ook geen honkslagen toe. Daarmee gooide ze een No-Hitter en dat was pas de eerste die in het nu lopende seizoen is gegooid. Overigens daalde het aantal No-Hitters in de voorbije seizoenen per seizoen. Zo werden er vorig seizoen slechts twee genoteerd en in de twee daaraan voorafgaande seizoenen (2017, 2018) elk vier en daarvoor (2016) ook maar twee. Een jaar of tien geleden waren er nog seizoenen met ongeveer acht No-Hitters per jaargang. Voor Rebecca Soumeru was het haar eerste No-Hitter sinds 2013. In dat seizoen stond ze in twee wedstrijden geen honkslagen toe. Ook toen waren het wedstrijden die voortijdig werden afgesloten via de mercy-regel. Veel van de No-Hitters in de voorbije seizoenen kwamen tot stand in wedstrijden die vanwege het puntenverschil eerder eindigden. Maar het blijft natuurlijk altijd bijzonder wanneer een pitcher tot een dergelijke prestatie komt, ongeacht het aantal innings dat een wedstrijd nodig heeft. Sinds 2010 waren er ook vijftien 7-inning No-Hitters.

Rebecca Soumeru werd aanvallend prima gesteund door haar teamgenoten, met hoofdrollen voor Lorraine Kieft en Ismay Poot, die beiden 3-uit-3 sloegen. Een driehonkslag van Lorraine Kieft, gevolgd door een tweehonkslag van Ismay Poot leverden het eerste punt op in de tweede inning. Kieft en Poot leverden met hun klappen ook een bijdrage aan de 3-run rally in zowel de derde als de vierde slagbeurt. In de derde inning sloegen ze allebei RBI-singles, in de vierde inning sloeg Kieft wederom een puntscorende honkslag en liet Poot een RBI-double noteren.

Het tweede duel kon al na 59 minuten worden afgesloten en duurde slechts 3 1/2 inning. Sparks Haarlem kwam viermaal tot scoren in de eerste en derde inning, terwijl tussendoor ook nog even driemaal werd gescoord. Dit keer kwam de ploeg tot elf honkslagen, waaronder drie van Suka Van Gurp, die ook driemaal scoorde. Maxime van Dalen was ook weer op dreef en sloeg vijf punten binnen, waarvan drie met een baseclearing triple in de tweede inning. Maar ook dit keer waren het Lorraine Kieft (2 RBI’s) en Ismay Poot (1 RBI) die met back-to-back doubles een grote bijdrage leverden aan de 4-run rally in de eerste inning.

Roef! vs. Quick Amersfoort

Het softbalveld van Roef! in Moergestel was door de regen onbespeelbaar geworden, maar gelukkig beschikt de vereniging op Sportpark ‘Stokeind’ over nog een veld. Dat bleek wel bespeelbaar en dus werd de double-header tegen Quick Amersfoort aan de andere kant van het complex gespeeld. Daar werden de punten gedeelde.

Quick Amersfoort nam driemaal de leiding, maar driemaal bleek uiteindelijk scheepsrecht, want het beslissende (en winnende) punt werd in de zevende inning gescoord. Quick, dat het gewoon goed blijft doen dit seizoen, nam aanvankelijk de leiding in de eerste inning toen tweemaal werd gescoord op een honkslag van Puck van der Kolk. Roef! liet drie loopsters achter in de eigen eerste inning, maar kwam langszij via punten in de tweede en vierde slagbeurt. In de tweede inning gebeurde dat via een homerun van Amy Udink, twee innings later werd gescoord na een honkslag van Cindy van der Zanden.

Maar Quick hernam de leiding in de vijfde inning dankzij een 3-run rally. Dit keer was het Franka van Dijk die homerde, waarna honkslagen van Puck van der Kolk en Lizzy Uytendaal voor de volgende twee punten zorgden. Maar ook nu kwam Roef! terug en bracht de stand weer in evenwicht. In de vijfde inning werd gescoord na een honkslag van Eva van Knegsel, die na vorig seizoen stopte maar inmiddels alweer in een aantal wedstrijden actief is geweest. In de zesde inning kwam Roef! langszij na een honkslag van Noa Armirotto en een opofferingsslag van Sophie Verdaasdonk. Quick nam in de zevende inning voor de derde keer een voorsprong. Dat gebeurde via vier wijd met volle honken voor Michelle Schuur, die volgde na een opzettelijke vrije loop voor Lizzy Uytendaal. Quick liet drie loopsters achter, maar dit punt was beslissend. Toch werd het nog even spannend, want Roef! kreeg ook nog drie honken in bezit, maar wist niet meer tot scoren te komen.

In de tweede wedstrijd werd er in de eerste drie innings flink gescoord. Met een 2-1 voorsprong kwam Roef! in de tweede inning tot een rally van acht punten. Maar de 10-1 stand was zeker niet genoeg, want Quick antwoordde brutaal met een eigen rally van zeven punten. En dat bracht de stand op 10-8. Hierna stokte de puntenproductie bij beide teams. Roef! scoorde nog een insurance run in de derde en vijfde inning, Quick wist alleen in de vijfde slagbeurt nog tot scoren te komen.

Bij Quick Amersfoort waren aanvallende hoofdrollen voor Laura Wissink en Richelle van Gennip. Wissink sloeg 4-uit-4, waaronder twee tweehonkslagen. Van Gennip sloeg twee homeruns en sloeg vier punten binnen. Bij Roef! was het Sophie Verdaasdonk die dit duel met een homerun en vier binnengeslagen punten afsloot. De vier RBI’s kreeg ze op dezelfde klap, want haar homerun in de tweede inning was een grand slam, die de afsluiting vormde van de 8-run rally.

Olympia Haarlem vs. Terrasvogels

Olympia Haarlem kwam in het eerste duel tegen Terrasvogels niet in de problemen. Vanaf de eerste inning zorgde Olympia voor drukte op de honken. Dat leverde in de openingsbeurt nog slechts één punt, want er werden drie loopsters achtergelaten. Dat ene punt kwam overigens snel tot stand. Brenda Beers begon met vier wijd, stal het tweede honk en scoorde toen volgende slagvrouw Machteld Rector een honkslag sloeg.

Olympia sloeg daarna toe met een 4-run rally in de derde inning. Machteld Rector (honkslag) en Anna Prins (vier wijd) kwamen snel op de honken, waarna een honkslag van Jessie van Aalst (1 RBI), tweehonkslag van Corinne Ammerlaan (2 RBI’s) en een wilde worp voor de punten zorgden. Een tweehonkslag van Anna Prins in de vierde inning verhoogde de stand naar 7-0. Genoeg om het duel na 4 1/2 inning te kunnen afsluiten.

Terrasvogels, dat door de nederlaag officiëel werd uitgeschakeld, kwam tot slechts twee honkslagen op Alyson Spinas (4 innings) en Isis Kistemaker (1 inning). Terrasvogels kreeg de grootste scoringskans in de vijfde inning toen het met twee uit drie honken bezet kreeg op rookie Isis Kistemaker. Maar de linkshander voorkwam tegenpunten, want een grondbal van Ella Krommendijk maakte een einde aan de wedstrijd.

In de tweede wedstrijd viel de beslissing een stuk later, want toen drukte Olympia Haarlem in de zesde inning met drie punten door. Ook dit keer was het Brenda Beers die het eerste punt scoorde voor Olympia in de eerste inning. De international opende met een stootslag-honkslag, schoof op naar het derde honk na een opofferingsstootslag van Machteld Rector en scoorde op een volgende honkslag van Anna Prins. Dit keer was Terrasvogels productiever, maar wist slechts eenmaal te scoren.
In de derde inning had er meer ingezeten dan het ene punt dat de ploeg scoorde. Desiree Adriaansz opende met een infield-hit en schoof op na een stootslag,waarna Bobbi Scheurkogel werd geraakt door een worp. Vervolgens werd Adriaansz uitgeschakeld na een aanvankelijk succesvolle stootslag-honkslag van Ella Krommendijk. In plaats van de honken vol te hebben waren er nu loopsters op het eerste en derde honk met twee uit. Een honkslag van Lizzie Clarijs leverde vervolgens een punt op. Na een werpsterwissel zorgde Karin Tuk met een honkslag voor volle honken, maar een vangbal eindigde de inning, waarin meer had gezeten.

Olympia Haarlem hernam de leiding in vijfde inning na een honkslag van Corinne Ammerlaan, waarna de thuisploeg doordrukte in de zesde inning. Een stootslag-honkslag van Brenda Beers en een 2-run triple van Anna Prins voerden de stand toen op naar 5-1.

Tex Town Tigers vs. Amsterdam Pirates

Werd er in de tweede ontmoeting in Moergestel flink gescoord, de punten waren duur in het openingsduel in Enschede. Daar won Tex Town Tigers nipt met 2-1 van Amsterdam Pirates, dat inmiddels is uitgeschakeld voor de koppositie. De Enschedese punten kwamen allebei tot stand in de derde slagbeurt. Met één uit sloeg Britt Vonk een stevige driehonkslag, waarna Annemiek Jansen vier wijd kreeg en het tweede honk stal. Vervolgens had ook Lindsey Meadows goed contact. De door haar geslagen bal kwam in het linksveld terecht, buiten bereik van de outfieldsters. Op haar tweehonkslag konden Vonk en Jansen beiden scoren. Meadows probeerde nog een extra honk te pakken op de aangooi richting plaat, maar werd op het derde honk uitgeschakeld. Maar de twee punten bleken genoeg voor TTT, dat tot slechts vier honkslagen kwam op pitchers Lois Brinks en Mandy van der Maas.

Amsterdam Pirates werd niet alleen op achterstand gezet door Lindsey Meadows, de ploeg moest het ook aanvallend tegen haar opnemen. Meadows gooide het hele duel, kwam tot viermaal drie slag en stond drie hits toe. Eén van die honkslagen was een uithaal van Rhowan Stuart, die in de vierde inning met een homerun voor het enige Amsterdamse punt zorgde. Verder liet Meadows het niet komen, want ze kwam niet echt in de problemen.

In de tweede wedstrijd ging het wat makkelijker voor de thuisploeg en werd een overtuigende 8-1 overwinning in zes innings geboekt. TTT opende de scorende in de tweede inning via een opofferingsslag van Daniëlle ten Donkelaar. Een tweehonkslag van Annemiek Jansen (derde inning) en een opofferingsslag van Merel Oosterveld (vierde inning) zorgden voor meer afstand.

Pirates bracht de achterstand in de vijfde inning terug tot 3-1 door te scoren op een honkslag van Ailleen Boland. TTT pakte het punt gelijk terug in de eigen vijfde beurt op een klap van Dinet Oosting, waarna een rally van vier punten in de zesde inning het puntenverschil op zeven bracht. Met één uit en volle honken zorgde een grondbal van Britt Vonk voor het eerste punt, waarna tweemaal werd gescoord op een driehonkslag van Annemiek Jansen. Lindsey Meadows volgde met een walk-off single, die de eindstand op 8-1 bracht.

Voor aanvang werd een drietal speelsters van Tex Town Tigers gehuldigd. Door de jaren heen heeft de vereniging al regelmatig bewezen aandacht te hebben voor bijzondere prestaties binnen de club. Zo ook voor speelsters die een mijlpaal hebben bereikt. Bloemen waren er voor Merel Oosterveld, Myrthe Smid en Britt Vonk. De laatste werd door haar vereniging in het zonnetje gezet voor een andere prestatie. Een week geleden werd Britt Vonk namelijk record-international met het spelen van haar 159e officiële wedstrijd voor de nationale softbalploeg. Myrthe Smid kreeg bloemen, omdat ze er inmiddels 250 wedstrijden in een TTT-shirt op heeft zitten. Merel Oosterveld kreeg de Erepenning van de KNBSB voor haar staat van dienst bij Tex Town Tigers.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League