Bologna is voor de dertiende keer in de clubhistorie kampioen geworden an Italië.

Honkbal

Fortitudo Bologna prolongeert Italiaanse titel

Foto: © FIBS/EzR-NADOC

Fortitudo Bologna prolongeert Italiaanse titel

Met publiek op de tribunes heeft UnipolSai Fortitudo Bologna gisteravond in een zware Italian Baseball Series de landstitel geprolongeerd. Voor het derde jaar op rij werd de club uit Bologna kampioen, maar ditmaal had de kampioen daar wel de volledige zeven wedstrijden voor nodig. Het was de dertiende landstitel uit de historie voor Bologna. Voor Bologna hadden de drie Arubaanse honkballers een belangrijk aandeel in het kampioenschap.

In 2018 veroverde Fortitudo Bologna de titel met een 3-1 overwinning in de best-of seven tegen Parmaclima. Een jaar later werd T&A San Marino zelfs met 3-0 verslagen. De afgelopen weken boden de honkballers uit het ministaatje in de finaleserie echter een stuk meer tegenstand en had Bologna de volledige zeven wedstrijden nodig om de titel te prolongeren.

Eugene Helder, Ray-Patrick Didder en Randolph Oduber (vlnr) hadden een belangrijke aandeel in het kampioenschap.
Eugene Helder, Ray-Patrick Didder en Randolph Oduber (vlnr) hadden een belangrijke aandeel in het kampioenschap.

Een maand en tien dagen na de twaalfde landstitel uit de clubhistorie van Bologna ging de ploeg gisteravond op herhaling. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor de drie Arubaanse ex-profs in dienst van Bologna. Eugene Helder (.364) werd beste slagman. Hij leidde zijn ploeg in honkslagen (8), homeruns (2) en binnengeslagen punten (6). Nummer twee werd zijn landgenoot Ray-Patrick Didder (.318 met zeven hits). Hij scoorde de meeste punten voor Bologna (7). Randolph Oduber kwam in de finale tot vijf honkslagen (.238).

Klapper

San Marino zorgde in de eerste wedstrijd al direct voor een klapper. De winnaar van de reguliere competitie opende de finaleserie met vier runs in de eerste inning. Giovanni Garbella (+2 in 1e inning), Oscar Angulo (+1 in 5e inning) en Luca Pulzetti (+1 in 6e inning) sloegen met homeruns zeven punten binnen in de 0-10 openingswinst.

De Arubaanse korte stop Ray-Patrick Didder sloeg Bologna in wedstrijd 2 weer op gelijke hoogte. Hij sloeg met twee hits drie punten binnen en scoorde tweemaal voor de 4-7 zege. San Marino nam in de derde wedstrijd met een 1-5 zege opnieuw een voorsprong. De Braziliaanse Italiaan Murilo Gouvea (10-1-2-1) gooide Bologna in de vierde wedstrijd vervolgens weer op gelijke hoogte. Met een homerun bracht Randolph Oduber (2 uit 2) zijn ploeg in de eerste ining op een beslissende voorsprong. Zijn ploeg won het duel met 0-4. De Arubanen Didder, Helder en Oduber sloegen samen vijf van de acht hits en scoorden drie van de vier runs voor Bologna.

No-hitter

In de vijfde wedstrijd kwam Bologna voor het eerst in de serie op voorsprong. De ploeg scoorde zevenmaal in de vierde inning voor een 11-8 overwinning. Na het zesde punt in de vierde inning maakte regen verder spelen niet meer mogelijk. Het duel werd een dag later hervat. Riccardo Bertossi scoorde op een wilde worp het uiteindelijk zevende punt in deze slagbeurt, waarna hij samen met Eugene Helder in de zevende en laatste inning de 11-8 eindstand op het scorebord bracht.

Een gecomineerde no-hitter van de Venezolaanse Spanjaard Fernando Baez (6-5-0-1 in vijf innings) en de Amerikaanse Griek Dimitri Kourtis (4-1-0-0 in twee innings) leverde San Marino in de zesde wedstrijd een 6-1 winst op en bracht de finaleserie voor de derde keer in balans. Didder (vier wijd) scoorde in de eerste inning voor Bologna het enige punt.

Meest Waardevolle Speler

Alex Bassani krijgt de onderscheiding voor MVP uit handen van bondsvoorzitter Andrea Marcon.
Alex Bassani krijgt de onderscheiding voor MVP uit handen van bondsvoorzitter Andrea Marcon.
Foto: © FIBS/EzR-NADOC

Murilo Gouvea, die tussen 2007 en 2015 negen seizoenen in de Amerikaanse Minor Leagues speelde, moest gisteravond als startend pitcher in de zevende wedstrijd Bologna aan de titel helpen. Na twee innings viel hij echter geblesseerd uit. Manager Daniele Frignani moest hierdoor al in de derde inning noodgedwongen een beroep doen op zijn bullpen. Alex Bassani stelde zijn coach niet teleur. Hij gaf alles, gooide 71 pitches en bracht zijn ploeg met een voorsprong de negende inning in.

Bij een 3-2 voorsprong sloeg Eugene Helder (3 uit 4) in de vijfde inning twee punten binnen met een homerun. San Marino antwoordde met twee runs in de achtste inning, maar met zijn derde hit van dit duel bracht Helder in de gelijkmakende slagbeurt het verschil weer op twee punten: 6-4. Een solohomerun van Frederico Celli in de negende inning verkleinde de voorsprong voor Bologna en bracht closer Filippo Crepaldi op de heuvel. Hij hield San Marino verder van het scoren en sloot het duel af met drie slag voor Mattia Reginato. Ruim een jaar nadat Bologna in het Stadio di Baseball di Serravalle in San Marino zijn titel had geprolongeerd veroverde de landskampioen gisteravond in dit stadion ook zijn derde kampioenschap op rij. Reliever Alex Bassani werd winnend pitcher en werd na afloop van de gewonnen finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de Italian Baseball Series.

Het was de tiende keer in totaal en de eerste keer 2014 dat in de best-of-seven van de Italiaanse finale alle zeven wedstrijden nodig waren. De laatste keer in 2014 werd Bologna eveneens kampioen, toen na winst tegen Rimini. Bologna won hierna nog eens vier titels in zes jaar tijd.

Uitslagen best-of-seven

17 september: UnipolSai Bologna – ASD San Marino: 0-10
18 september: ASD San Marino – UnipolSai Bologna: 4-7
23 september: UnipolSaiBologna – ASD San Marino: 1-5
24 september: ASD San Marino – UnipolSaiBologna: 0-4
25 september: UnipolSaiBologna – ASD San Marino: 11-8
28 september: ASD San Marino – UnipolSaiBologna: 6-1
30 september: UnipolSaiBologna – ASD San Marino: 6-5

De wedstrijden tijdens de Italian Baseball Series waren dit seizoen ingekort tot zeven innings.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal