Honkbal

MLB Play-offs: Albies en Jansen naar NLDS, Profar nog in de race

MLB Play-offs: Albies en Jansen naar NLDS, Profar nog in de race

Afgelopen dinsdag zijn de play-offs in de Major League Baseball gestart. Met dit jaar meer deelnemers dan ooit. De MLB en de MLBPA (spelersvakbond) kwamen een nieuw systeem overeen, waarin uit zowel de American League als de National League acht teams zich plaatsten voor de Wild Card Round.

Deze Wild Card Round is dit jaar daarom niet een enkele wedstrijd tussen de twee Wild Card winnaars uit elke league, maar een ronde met best-of-three series waarin de nummer 1 van het reguliere seizoen (op basis van W-L record) het opneemt tegen de nummer 8, de nr. 2 tegen de nr. 7 enzovoorts.

In de American League wist geen van de spelers uit het Koninkrijk der Nederlanden zich met hun team te plaatsen voor deze uitgebreide versie van de play-offs. In de National League lukte dat Ozzie Albies (Atlanta Braves), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers) en Jurickson Profar (San Diego Padres) wel.

Albies

De Atlanta Braves namen het in hun best-of-three op tegen de Cincinnati Reds van de waarschijnlijke NL Cy Young Award winnaar Trevor Bauer. Bauer was in Game 1 fenomenaal, maar kreeg geen run support van zijn slagploeg. En dat werd het verhaal van deze serie.

Op woensdag speelden de Braves en de Reds 13 hele spannende innings. Het verschil werd door Atlanta in eigen huis pas in de dertiende slagbeurt gemaakt toen eerste honkman Freddie Freeman een walk-off single sloeg voor een 1-0 overwinning. Een dag later was het spelbeeld exact hetzelfde. De pitching was oppermachtig, maar de Braves trokken aan het langste eind en plaatsten zich zo voor de Division Series. Zij komen daarin de winnaar tegen van de serie tussen de Marlins en de Cubs. De Marlins, die in hun historie nog nooit een play-off serie verloren, staan op een 1-0 voorsprong.

Ozzie Albies sloeg in deze serie .250 (2-8), scoorde een run en stal een honk.

Kenley

Ook de Dodgers wisten zich in twee wedstrijden te plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg uit Los Angeles is op papier de grote favoriet voor de titel, maar heeft daarvoor wel twee belangrijke mannen nodig. Twee mannen die de afgelopen jaren in de play-offs niet al te gelukkig waren en niet hun gewone niveau van het reguliere seizoen haalden: Clayton Kershaw en Kenley Jansen.

In de eerste ronde bleken de voortekenen goed. Kershaw gooide afgelopen nacht acht shutout innings met dertien strikeouts, terwijl Jansen een avond eerder de save pakte in Game 1. Jansen gooide één inning, kreeg geen honkslagen tegen, gooide één keer drie slag en één keer vier wijd. De strikeout kwam tegen niemand minder dan de regerend NL MVP Christian Yelich:

Opvallend genoeg kreeg Brusdar Graterol in Game 2 in een save situation de voorkeur boven Jansen. De uitleg van manager Dave Roberts:

Profar

De San Diego Padres zijn misschien wel het leukste team om dit jaar te volgen. Met jonge sterren als Fernando Tatis Jr. en Manny Machado veroverden zij dit jaar de harten van veel neutrale fans. Vlak voor de play-offs raakte hun aas Mike Clevinger, die eerder dit jaar via een trade binnengehaald werd, geblesseerd. Ook nummer twee Dinelson Lamet is geblesseerd en dus wordt het erg lastig om de Cardinals te verslaan.

In wedstrijd één waren de Cardinals veel te sterk en ook vroeg in wedstrijd twee namen zij een grote voorsprong. Toch vochten de Padres zich terug en mede dankzij Wil Myers en Tatis Jr., die het eerste duo werden in de play-offs met twee homeruns in één wedstrijd sinds Babe Ruth en Lou Gehrig (!), wonnen zij de tweede wedstrijd en dwongen zij een beslissende Game 3 af.

Die wedstrijd wordt op vrijdag gespeeld. Jurickson Profar sloeg in Game 1 twee hits, maar begon Game 2 op de bank. Opvallend genoeg ging het pas lopen bij de Padres toen hij erin kwam. Zijn slaggemiddelde na twee wedstrijden is .571 (3-7).

Bracket

Het schema in de play-offs ziet er nu als volgt uit. De Division Series beginnen op maandag.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal