Kalian Sams scoorde twee van de drie punten voor L&D Amsterdam.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam opent Holland Series met winst

Foto: © Robert Bos

L&D Amsterdam opent Holland Series met winst

Voor de vijfde keer op rij heeft L&D Amsterdam in de Holland Series recordkampioen Curaçao Neptunus verslagen. De winst van vandaag leverde de regerend kampioen een 1-0 voorsprong op in de best-of-seven. Profhonkballer Kalian Sams leidde zijn ploeg met een solohomerun op weg naar de zege.

Voor de start van de 33e editie van de Holland Series gingen de gedachten van de honkballers van Curaçao Neptunus weer even terug naar een jaar geleden. Toen was de twintigste landstitel binnen handbereik. Maar bij een 3-0 voorsprong in de best-of-seven verloor Curaçao Neptunus vier keer op rij van L&D Amsterdam.

Dat wilden de Rotterdamse honkballers zich niet nog een keer laten gebeuren. Vooral omdat Curaçao Neptunus in vier eerdere onmoetingen dit seizoen driemaal de sterkste was. Die favorietenrol betekende vandaag echter niets bij de start van de Holland Series. Opnieuw lieten de Rotterdammers de winst in de slotfase glippen. Via twee punten in de achtste inning liep L&D Amsterdam uit naar de eerste winst: de vijfde zege op rij in een finaleserie.

Opmerkelijke serie

Vandaag stond nog geen titel op het spel, maar slechts de eerste overwinning. En is er dus voor de Rotterdammers nog niets verloren. Met de inhaalwedstrijd van morgenavond in Rotterdam, als de verregende wedstrijd van gisteren wordt gespeeld, en de avondwedstrijd op donderdagavond eveneens in het Neptunus Familiestadion, krijgen de Rotterdammers op eigen veld de kans om de leiding in de best-of-seven over te nemen. Bovendien is het niet voor het eerst dat de Rotterdamse ploeg de Holland Series start met een nederlaag. Sinds 2012 wisselt Neptunus de winst en het verlies in de openingswedstrijd om het jaar af. Aan die opmerkelijke serie is dit jaar geen verandering in gekomen. Na de winst in de eerste wedstrijd van de Holland Series van vorig jaar, ging de Rotterdamse ploeg vandaag in het eerste duel onderuit.

De wedstrijd begon voor Curaçao Neptunus vandaag in het lege Loek Loevendie Ballpark nog voorspoedig. De bezoekers openden de score in de eerste inning toen Willie Johnson (vier wijd) vanaf het derde honk kon scoren op een tweehonkslag van Dwayne Kemp.

Op jacht

Kalian Sams sloeg een homerun in de zesde inning.
Kalian Sams sloeg een homerun in de zesde inning.
Foto: © Robert Bos

De Amsterdamse thuisploeg moest daardoor op jacht naar de gelijkmaker. Die eerste kans kwam in de tweede inning na hits op rij van Kenny Berkenbosch en Delano Selassa. Maar Curaçao Neptunus kwam uit de problemen door een dubbelspel. Vrije lopen van Gilmer Lampe en Sharlon Schoop brachten een inning later een loper op het derde honk. Ook nu bleef de gelijkmaker uit.

De beste kans kreeg L&D Amsterdam in de vierde inning. Opnieuw zorgde Delano Selassa voor de dreiging. Vanaf het tweede honk probeerde hij te scoren op een hit van Max Clarijs. Linksvelder Dwayne Kemp reageerde echter kordaat. Hij gooide aan op catcher Dashenko Ricardo om het eerste Amsterdamse punt te voorkomen.

Eerste homerun

Zo hield Curaçao Neptunus zijn minimale 0-1 voorsprong lang vast tot Kalian Sams uiteindelijk zijn ploeg in de zesde inning terug de wedstrijd in sloeg. Hij nam een pitch van Diegomar Markwell vol op zijn knuppel en joeg hem diep over de omheining voor de eerste homerun van deze Holland Series.

Diezelfde Sams zette twee innings later Curaçao Neptunus opnieuw onder druk. Op het pitchen van Aaron de Groot opende hij de achtste inning met vier wijd en kon twee bereiken na een gestolen honk. Nadat ook Kenny Berkenbosch met vier wijd plaats had genomen op de honken, stuurde manager Ronald Jaarsma Kevin Kelly naar de heuvel

Winst

De international slaagde er niet in om zijn ploeg zonder schade uit de slagbeurt te krijgen. Na twee snelle nullen gooide hij een bal hard langs catcher Dashenko Ricardo. Daarop kon Kalian Sams zijn ploeg voor het eerst dit duel op voorsprong brengen. Even later ramde Max Clarijs de bal voor een tweehonkslag langs de lijn in het linksveld. Daarop maakte Berkenbosch er 3-1 van. Dat was voldoende voor de winst, want pitcher Shairon Martis gaf geen kansen meer weg. Met slechts negentien pitches gooide hij de laatste twee innings uit.

Morgenavond wordt de best-of-seven van de Holland Series voortgezet. Dan wordt in Rotterdam de oorspronkelijke eerste wedstrijd uit de finaleserie gespeeld. Dat duel werd gisteren al vroegtijdig afgelast, nadat het veld in het Neptunus Familiestadion door de regen onbespeelbaar was geworden. De inhaalwedstrijd morgenavond start om 19.30 uur.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
CURAÇAO NEPTUNUS 1 0 0 0 0 0 0 0 0 1 6 0
L&D AMSTERDAM  0 0 0 0 0 1 0 2 X 3 6 1

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (5): 1-3-5-0
Aaron de Groot (1+2 man): 0-4-0-0
Kevin Kelly (1): 0-0-1-0

Pitchers L&D Amsterdam
Jim Ploeger (7): 3-1-1-6-1
Shairon Martis (2): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse