Sharlon Schoop scoort in de elfde inning één van de vier punten voor zijn ploeg.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam in thriller opnieuw naar winst

Foto: © Jan Kruijdenberg

L&D Amsterdam in thriller opnieuw naar winst

Vier en een half uur honkbal, elf innings, twaalf pitchers en 24 honkslagen. Als het kabinet morgen de hoofdklasse op slot gooit, hebben Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam vanavond in de tweede wedstrijd van de Holland Series voor een machtig slotakkoord gezorgd. Voor de tweede dag op rij troefde regerend kampioen L&D Amsterdam de Rotterdammers af: 3-7. Daarmee is L&D Amsterdam in de best-of-seven op een 2-0 voorsprong gekomen.

Even voor 00.00 uur was het midvelder Kalian Sams die een hooggeslagen bal van John Polonius ving en daarmee een einde maakte aan de absolute thriller in de Holland Series tussen de twee sterkste honkbalploegen uit Nederland. Tien innings lang hielden Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam elkaar in evenwicht, totdat L&D Amsterdam met vier runs in de elfde inning de zege met 3-7 naar zich toetrok.

De tweede wedstrijd uit de Holland Series werd vanavond overschaduwd door de berichten over eventuele aanstaande maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Gisteren en vandaag was er intensief contact tussen het kabinet, deskundigen, het Outbreak Management Team en het Veiligheidsberaad. Eén van de zeer waarschijnlijke maatregelen is het stilleggen van amateursportcompetities. Die maatregel kan de Holland Series in gevaar brengen en zelfs zorgen voor een vroegtijdig einde van het door coronavirus toch al fors ingekorte seizoen.

Bloedstollend duel

Rob Cordemans gooide vanavond zijn achttiende Holland Series.
Rob Cordemans gooide vanavond zijn achttiende Holland Series.
Foto: © Jan Kruijdenberg

In die wetenschap was het Curaçao Neptunus er alles aan gelegen om de stand in de Holland Series in evenwicht te brengen. L&D Amsterdam wilde op zijn beurt zijn 1-0 voorsprong in de best-of-seven maar wat graag vergroten om te laten zien dat ze niet voor niets titelverdediger zijn. Dat leverde vanavond in een vrijwel leeg Neptunus Familiestadion in Rotterdam een bloedstollend duel op met Denzel Richardson (3 uit 6) als de grote held. Hij sloeg in de elfde inning met een honkslag de winnende twee punten binnen.

Lang voordat Richardson beslissend uithaalde, ontspon zich een interessant schaakspel tussen managers Michael Duursma (L&D Amsterdam) en Ronald Jaarsma (Curaçao Neptunus). Zij wisselden de ene na de andere pitcher. Voor de Amsterdammers opende Rob Cordemans het duel. De 45-jarige pitcher begon aan zijn achttiende Holland Series uit zijn imposante carrière. Tussen 1994 en 2005 stond hij tien keer met Neptunus in de finale. Sinds 2010 plaatste hij zich met L&D Amsterdam nog eens acht keer voor de Holland Series.

IJzersterk

Ook de tweede wedstrijd van de Holland Series werd gespeeld voor lege tribunes.
Ook de tweede wedstrijd van de Holland Series werd gespeeld voor lege tribunes.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Bij Curaçao Neptunus sloot de 35-jarige pitcher Berry van Driel af. Hij keerde vanavond na ruim twee maanden blessureleed terug op de heuvel, nadat hij op 6 augustus in de negende inning van de wedstrijd tegen Twins Oosterhout na zijn eerste pitch geblesseerd de heuvel moest verlaten.

Tussen de twee veteranen door zorgden verschillende talentvolle (prof)pitchers voor een aantrekkelijk duel. Zo startte Misja Harcksen ijzersterk voor Curaçao Neptunus, maar verloor hij vanaf de vijfde inning de grip op de Amsterdamse slagploeg. Op de heuvel bij L&D Amsterdam had Tom de Blok een zware avond. Hij zag in de achtste inning na onder meer een slechte pick-off en een wilde worp Curaçao Neptunus op gelijke hoogte komen.

Verlenging

Denzel Richardson sloeg drie punten binnen.
Denzel Richardson sloeg drie punten binnen.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Door dat derde Rotterdamse punt werd een verlenging noodzakelijk. Ook vorig jaar moest een duel uit de Holland Series worden beslist in extra innings. Toen won Curaçao Neptunus na twaalf innings met 7-6. Zover liet L&D Amsterdam het vanavond niet komen. In de tiende inning had de titelverdediger al de honken vol gekregen. Toen ontsnapte Curaçao Neptunus door een fabuleus dubbelspel over de thuisplaat van eerste honkman Dudley Leonora en catcher Dashenko Ricardo.

Nadat Curaçao Neptunus in de elfde inning opnieuw in de problemen was gekomen, bleek de koek op. Met opnieuw volle honken, door een tweehonkslag van Gilmer Lampe, vier wijd voor Sharlon Schoop en opzettelijk vier wijd voor Kalian Sams, sloeg Denzel Richardson raak voor zijn derde hit van de avond. Die verdween nog maar net het linksveld in, maar was voldoende voor zowel Lampe als Schoop om te scoren. Daar bleef het niet bij. Op een honkslag naar Leonora kon ook Richardson zelf scoren. Berkenbosch (vier wijd) maakte er 3-7 van toen hij kon binnenlopen op een grondbal van Niels van Weert. Even daarvoor had Berry van Driel de heuvel beklommen. Hij sloot zijn rentree af met drie slag. Het leed was toen echter al geleden.

Gevolgen

Curaçao Neptunus nam in de beginfase nog een 2-0 voorsprong.
Curaçao Neptunus nam in de beginfase nog een 2-0 voorsprong.
Foto: © Jan Kruijdenberg

In de gelijkmakende elfde inning stond Nick Veltkamp, de zevende pitcher voor de Amsterdammers van de avond, nog wel een honkslag toe aan Quintin de Cuba, maar scoren lukte Curaçao Neptunus niet meer. Daarmee heeft de Rotterdamse ploeg nu al voor de zesde keer op rij een wedstrijd in de Holland Series verloren van L&D Amsterdam. De Amsterdamse titelverdediger, die vorig jaar in de best-of-seven nog terugkwam van een 3-0 achterstand in wedstrijden, heeft vanavond nu zelf een 2-0 voorsprong genomen.

Wat die voorsprong waard is, moet morgen blijken. Als het kabinet de nieuwe strengere maatregelen afkondigt. Dan wordt ook duidelijk wat de gevolgen gaan worden voor de strijd om het Nederlandse honkbalkampioenschap.

Punten

Denzel Richardson sloeg vanavond drie hits voor L&D Amsterdam. Met zijn honkslag in de vijfde inning had hij ook al voor het tweede punt voor zijn ploeg gezorgd. Even daarvoor had Niels van Weert gescoord op een wilde worp van Misja Harcksen. Het derde punt van L&D Amsterdam sloeg Kenny Berkenbosch met zijn tweehonkslag binnen in de zevende inning.

John Polonius (honkslag in de eerste inning) en Dashenko Ricardo (tweehonkslag in de vierde inning) sloegen de punten voor de Rotterdammers binnen, voordat Dashenko Ricardo (3 uit 3) in de achtste inning de gelijkmaker scoorde op een wilde worp van Tom de Blok. De punten bleken uiteindelijk slechts een opmaat voor een spannende ontknoping van de tweede wedstrijd van deze Holland Series.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 R H E
L&D AMSTERDAM  0 0 0 0 2 0 1 0 0 0 4 7 13 2
CURAÇAO NEPTUNUS 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 0 3 11 1

Pitchers L&D Amsterdam
Rob Cordemans (3 1/3+1 man): 2-0-7-0
Naut Kragt (2/3): 0-2-0-0
Mike Groen (1): 3-1-3-0
Tom de Blok (1/3): 1-1-0-2
Shairon Martis (1 2/3): 1-0-0-0
Donny Breek (2/3+2 man): 1-3-0-0
Nick Veltkamp (1 1/3): 0-0-1-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Misja Harcksen (5 1/3+1 man): 6-4-6-1
Aaron de Groot (1 1/3+1 man): 1-2-1-0
Kevin Kelly (3 1/3+4 man): 2-4-5-0
Kaj Timmermans (1/3+1 man): 0-1-1-0
Berry van Driel (2/3): 1-0-0-0

Uitslagen best-of-seven
Wedstrijd 1: L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus 3-1 | verslag
Wedstrijd 2: Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam 3-7 (11 innings)

Sharlon Schoop en Gilmer Lampe worden gefeliciteerd na hun punten in de elfde inning.
Sharlon Schoop en Gilmer Lampe worden gefeliciteerd na hun punten in de elfde inning.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse