Het WK honkbal voor vrouwen wordt nu gespeeld in 2021.

Honkbal

WK voor vrouwen nu in 2021

Foto: © Czech Baseball Association (CBA)

WK voor vrouwen nu in 2021

Volgens verwachting is het wereldkampioenschap honkbal voor vrouwen opnieuw uitgesteld. Het toernooi stond op het programma voor komende maand in Mexico. Het besluit is vandaag, na overleg met de Mexicaanse honkbalfederatie, bekendgemaakt door de World Baseball Softball Confederation (WBSC). Ook de andere twee wereldkampioenschappen die in Mexico zouden worden gehouden, zijn uitgesteld.

Het WK vrouwenhonkbal werd in april door de WBSC al uitgesteld. Door de coronapandemie was de oorspronkelijke speeldatum van 11 tot en met 20 september 2020 volgens de WBSC niet haalbaar. Twee maanden later kreeg de mondiale titelstrijd wel groen licht voor de maand november. Daarmee werd het wereldkampioenschap voor vrouwen één van de weinige toernooien die voor dit jaar op de kalender bleef staan. Met als nieuwe datum woensdag 12 tot en met zaterdag 21 november.

Gastheer Mexico is nog altijd één van de zwaarst getroffen landen. In Mexico zijn al ruim 820.000 coronagevallen geteld met bijna 84.000 doden. Alleen de Verenigde Staten, Brazilië en India telden dit jaar meer doden. Daarmee werd het doorgaan van het WK in de Mexicaanse hoofdstad Tijuana al snel heel onzeker.

Wildcard

Vandaag maakte de WBSC na vier maanden een einde aan het laatste beetje onzekerheid. Het mondiale toernooi is opnieuw uitgesteld en wordt nu gespeeld van maandag 1 tot en met dinsdag 9 maart 2021 in Tijuana. Voor het WK heeft Nederland als Europese nummer twee een wildcard ontvangen.

Met het uitstel van het WK voor vrouwen werd ook het U15 wereldkampioenschap voor 2021 opnieuw ingepland. Dit toernooi wordt van 13 tot en met 22 maart eveneens in Tijuana gehouden. Italië en Duitsland vertegenwoordigen het Europese continent.

Moeilijke besluit

Het U23 wereldkampioenschap werd eerder al uitgesteld naar 24 september tot en met 3 oktober 2021. Ook dit toernooi wordt gespeeld in Mexico, namelijk in Ciudad Obregon en Los Mochis. Voor deze twee WK’s wist geen Nederlands team zich te plaatsen.

“Dit moeilijke besluit betekent dat dit jaar voor het eerst sinds de oprichting van de International Baseball Federation in 1938 er geen enkel internationaal toernooi wordt gespeeld”, aldus een teleurgestelde WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal