HB Hoofdklasse

Abrupt einde Hoofdklasse en Holland Series 2020

Foto: © Rob Jelsma

Abrupt einde Hoofdklasse en Holland Series 2020

Dinsdagavond 13 oktober 2020 heeft de Rijksoverheid nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Daardoor komen de honkbal- en softbalcompetities 2020 helaas tot een abrupt einde. Alle competities, inclusief de Honkbal Hoofdklasse en de Fastpitch Softbal Dames Golden League, worden per 14 oktober 22.00 uur stilgelegd. Lees hieronder meer.

Tijdens de persconferentie op dinsdag 13 oktober werden er aanvullende maatregelen afgekondigd door premier Rutte en minister De Jonge om het coronavirus de kop in te drukken. Dit heeft gevolgen voor het honkbal en softbal:

  1. Alle competities voor senioren en jeugd worden stilgelegd.
  2. Voor 18 jaar en ouder geldt dat trainingen uitsluitend zijn toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen per veld en met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.
  3. Jeugdteams tot 18 jaar mogen ‘gewoon’ blijven trainen. Wedstrijden onderling met teams van de eigen vereniging zijn toegestaan.

De maatregelen gaan in per woensdag 14 oktober 22.00 uur en gelden voor ten minste 4 weken.

Geen uitzondering Hoofdklasse en Golden League

De nieuwe coronamaatregelen worden genomen om reisbewegingen en sociale contacten te beperken. Tijdens de persconferentie werd bekendgemaakt dat er in de sport alleen een uitzondering geldt voor Topsporters met een status en het betaald voetbal (Eredivisie en Eerste divisie voetbal). Dit betekent dat de Honkbal Hoofdklasse en de Fastpitch Softbal Dames Golden League, net als alle andere honkbal- en softbalcompetities op alle andere niveaus, voor de aankomende 4 weken worden stilgelegd. Daarmee komt er helaas een abrupt einde aan het honkbal- en softbalseizoen 2020.

Afwikkeling seizoen door Competitiezaken

De afdeling Competitiezaken gaat nu ‘vervroegd’ aan de slag met de afwikkeling van seizoen 2020.

  1. Alle resterende honkbal- en softbalwedstrijden die in de komende dagen/weken nog zijn gepland worden op vervallen gezet. U hoeft hiervoor geen e-mail meer te sturen.
  2. Voor elke poule wordt de eindstand bepaald en welk(e) team(s) tot kampioen wordt(en) uitgeroepen.

Deze werkzaamheden worden in de komende dagen uitgevoerd. Zodra er meer duidelijkheid is over de eindstanden en de kampioenen wordt u daarover geïnformeerd.

Trainingen in teamverband voor 18 jaar en ouder

De trainingen in teamverband van 18 jaar en ouder zijn per woensdag 14 oktober 22.00 uur uitsluitend toegestaan met een maximale groepsgrootte van 4 personen per veld (inclusief trainer) en met continue inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel, zowel binnen als buiten de lijnen. 

Jeugdteams tot 18 jaar mogen ‘gewoon’ blijven trainen

Voor trainingen in teamverband wordt er voor de jeugd tot 18 jaar een uitzondering gemaakt. Zij mogen ‘gewoon’ blijven trainen. Ook zijn onderlinge wedstrijden met teams van de eigen vereniging toegestaan. 

Richtlijnen toegestane trainingen

Uiteraard blijven bij de trainingen voor de jeugd tot 18 jaar en voor de senioren van 18 jaar en ouder de huidige maatregelen in stand. De belangrijkste aandachtspunten daarbij zijn dat er geen publiek is toegestaan, de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes van toepassing zijn en de kantine gesloten is. Het dragen van mondkapjes wordt verplicht zodra dit juridisch is geregeld. Bovenop deze al geldende aandachtspunten zijn ook douches en kleedkamers per woensdag 14 oktober 22.00 uur gesloten.

Reactie KNBSB-directeur Stefaan Eskes

“Het is jammer dat we ons toch al ingekorte seizoen 2020 niet hebben kunnen afmaken, maar we begrijpen het nut en de noodzaak van deze nieuwe coronamaatregelen. We zijn in elk geval blij dat we vanaf 1 juli volop hebben kunnen honkballen en softballen.”

Nieuwe versie generieke sportprotocol

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen wordt het generieke sportprotocol van NOC*NSF en de sportbonden aangepast. Klik hier voor de meest actuele versie van dit protocol.

Veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus en sport vind je op de sites van de Rijksoverheid en NOC*NSF.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse