Sta Rosa Indians is voor het eerst sinds 2008 weer kampioen van Curaçao.

Curaçao

Sta. Rosa Indians nieuwe kampioen van Curaçao

Sta. Rosa Indians nieuwe kampioen van Curaçao

Precies aan maand nadat Santa Rosa Indians in een wildcard-wedstrijd speelde om het laatste ticket voor de Play-Offs, heeft de ploeg het kampioenschap veroverd van de Doble A op Curaçao. De grote sensatie van dit seizoen versloeg in de finale van de Liga Aqualectra in het het Tio Daou Ballpark vijftienvoudig kampioen Wildcats voor de eerste titel in twaalf jaar tijd.

Een dag nadat het kabinet alle sportcompetities in Nederland op slot gooide en daarmee de afronding van de Holland Series onmogelijk maakte, kon op Curaçao de best-of-seven van de finale wel worden afgerond. De finaleserie tussen Wildcats en Sta. Rosa Indians, de nummers twee en vier uit de reguliere competitie, verliep turbulent. Sta. Rosa Indians nam in de best-of-seven een 3-0 voorsprong (1-4, 6-4 en 4-9) en was in de vierde wedstrijd drie nullen verwijderd van het eerste kampioenschap sinds 2008.

Startend pitcher Jordan Lucas (Sta Rosa Indians).
Startend pitcher Jordan Lucas (Sta. Rosa Indians).

Vanaf dat moment kantelde de finaleserie. Bij een 7-6 achterstand scoorde Wildcats in de tweede helft van de negende inning van de vierde wedstrijd driemaal voor de 7-9 zege. Hierna trok Wildcats vervolgens ook de winst in de vijfde en zesde wedstrijd naar zich toe om zelfs de stand in de best-of-seven gelijk te trekken.

Hard geraakt

Dat zorgde gisteravond in het Tio Daou Ballpark voor een zevende en beslissende wedstrijd. Dat duel verliep al even turbulent als de hele serie. Voor de tweede keer deze finale werd voormalig Major Leaguer Jair Jurrjens had geraakt. De pitcher van Wildcats moest acht honkslagen incasseren in de eerste drie innings. Ondertussen stapelde zijn defensie fout op fout. Al in de eerste drie innings was de recordkampioen viermaal in de fout gegaan.

Calten Daal sloeg vier punten binnen met twee homeruns.
Calten Daal sloeg vier punten binnen met twee homeruns.

Onder aanvoering van Aldair Daal (4 uit 5), Shakir Albert (2 uit 4), Chris Pieters (2 uit 5) en Riordan Windster (3 uit 6) nam de nummer vier uit de reguliere competitie op het pitchen van Jurrjens een 0-8 voorsprong in de derde inning. Ildion Martina gaf de genadeklap. Hij ging vanavond drie keer uit met drie slag, maar maakte dat goed in de zesde inning. Hij sloeg twee punten binnen met een homerun om in de zesde inning de voorsprong te verhogen tot 3-12.

Homeruns

Calten Daal hield zijn ploeg in de wedstrijd. De korte stop van Wildcats, die in de derde inning al goed was voor een solohomerun, sloeg de bal in de zesde inning voor nog eens drie punten opnieuw over de hekken. Ook Reangelo Beaumont (vijfde inning) en Rojean Cleofa (achtste inning) sloegen vanavond homeruns voor Wildcats. Daarmee voorkwam de ploeg een flinke oorwassing. In de slotfase kwam Wildcats zelfs nog dichtbij de gelijkmaker. Maar bij een 10-12 voorsprong maakte Hershelon Juliana met twee strikeouts in de negende inning een einde aan het duel.

https://www.facebook.com/jacinto.dejesus.739/videos/3399849163574242

Het was de vijfde keer dat de twee teams in de finale tegenover elkaar stonden. Vijftienvoudig kampioen Wildcats won de finales van 1978 en 1995. Sta. Rosa Indians was de sterkste in 1986 en 1987. De laatste keer dat Sta. Rosa Indians kampioen was geworden, was in 2008. Dat maakte een einde aan een periode van zes jaar waarin de ploeg vijfmaal de finale had gehaald en drie keer de titel had gewonnen. De laatste zes edities ging de finale steeds tussen Wildcats en Sta. Maria Pirates.

Meest succesvolle slagman

Sta. Rosa Indians won de zevende en beslissende wedstrijd.
Sta. Rosa Indians won de zevende en beslissende wedstrijd.

Wildcats-speler Calten Daal (.375) werd met twaalf honkslagen, drie homeruns en tien gescoorde punten de meest succesvolle slagman van de finale. Terrence Josephina (.435) kwam voor de verliezend finalist tot tien hits. Zijn ploeggenoot Rojean Cleofa (.473) sloeg negen hits en had de meeste tweehonkslagen (3) in de finale. International Yurendell de Caster (.269) kwam tot zeven honkslagen voor Wildcats, terwijl voormalig profhonkballer Hendrik Clementina slechts één honkslag sloeg.

Aanvallend werd Wildcats overtroefd door Sta. Rosa Indians, die in de finaleserie zeven hits meer sloeg. Riordan Windster (.379) en Jurgen Statie (.526) sloegen respectievelijk 11 en 10 honkslagen. Ildion Martina (.333) was met negen hits, waaronder drie tweehonkslagen ook belangrijk voor de kersverse kampioen. Shakir Albert (.320), die voor Los Angeles Dodgers vier seizoenen uitkwam in de Minor Leagues, sloeg de meeste punten binnen (8). Hij kwam tot acht honkslagen, waaronder drie tweehonkslagen, een driehonkslag en twee homeruns.

Uitslagen best-of-seven

Donderdag 1 oktober 2020: Wildcats – Sta. Rosa Indians: 1-4
Zondag 4 oktober 2020: Sta. Rosa Indians – Wildcats: 6-4
Dinsdag 6 oktober 2020: Wildcats – Sta. Rosa Indians: 4-9
Donderdag 8 oktober 2020: Sta. Rosa Indians – Wildcats: 7-9
Zaterdag 10 oktober 2020: Wildcats – Sta. Rosa Indians: 6-5
Zondag 11 oktober 2020: Sta. Rosa Indians – Wildcats: 5-12
Donderdag 15 oktober 2020: Wildcats – Sta. Rosa Indians: 10-12

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Curaçao