Geschiedenis

Uniek: back-to-back no-hitters (1972)

Uniek: back-to-back no-hitters (1972)

Het gooien van een no-hitter is een knappe prestatie van een werper. In de wedstrijd slaagt geen enkele tegenstander erin om met een honkslag de honken te bereiken.

Ade Fijth

No-hitters komen niet vaak voor. In de geschiedenis van de Hoofdklasse ongeveer 50 keer. Maar het kan nóg specialer: een dubbele no-hitter. Twee opeenvolgende wedstrijden (op één dag of in één weekend) tussen dezelfde teams die met een no-hitter worden beslist.

In het bronnenonderzoek in de grote competities kom je het nergens tegen. In Nederland is het één keer gebeurd. Tijdens wedstrijden in het Pinksterweekend van 1972 tussen Sparta en HCK (Honkbal Club Kinheim).

Honkbal in een andere tijd

Het gebeurde in een tijd waarin startende werpers de wedstrijd nog ‘gewoon’ uitgooiden tot de laatste bal.
Het ‘maximaal 100 worpen in de wedstrijd’ telde nog helemaal niet.

In die tijd had Sparta in de rotatie geen specifieke relievers of closers, zoals je die tegenwoordig bij vrijwel alle teams tegenkomt. De coach – dat was toen Henk Hendriks – bepaalde wie er in de dubbel van start ging; de anderen waren beschikbaar voor vervanging. En kwam de nood écht aan de man, dan waren daar altijd nog Fred Beckers en Hamilton Richardson die even bij konden springen.

Terug naar het Pinksterweekend van 1972

Zaterdag leidde Ade Fijth de Rotterdamse verdediging. Met de cijfers 3-2-0 kwam hij voortreffelijk aan de finish. De uitslag (Sparta won met 7-0) is in dit verband eigenlijk alleen interessant voor de statistieken.

John van Westrenen

Bij de wedstrijd van maandag stond John van Westrenen bij Sparta op de heuvel. Hij deed het getuige zijn cijfers (5-0-0) zelfs nog iets beter dan zijn collega. Bij het klaren van de klus kreeg hij veel steun van zijn teamgenoten die er in het veld alles voor over hadden om ook die tweede no-hitter zeker te stellen. De tweede wedstrijd werd met 3-0 door Sparta gewonnen.

De totale onmacht van de HCK-aanval dit weekend kwam het beste tot uiting door een actie van midvelder Frank Breek. Toen hij met 3-slag werd teruggestuurd naar de dug-out zag hij kans een knuppel te breken. Nu de topprestatie van Fijth en Van Westrenen op weg is naar het 50-jarig jubileum, is het de vraag of het in de tegenwoordige tijd ooit nog zal worden geëvenaard. Het ziet er dus naar uit dat we opnieuw een onbreekbaar record hebben gevonden.

Een nadenkertje tot slot

Het is mogelijk dat een werper een wedstrijd alsnog verliest, zélfs al heeft hij een no-hitter gegooid.
In de Major League is dat wel eens gebeurd. De enige keer in de National League was in het seizoen 1964 tijdens een wedstrijd van de Houston Colt 45’S (de huidige Houston Astros) tegen de Cincinnati Reds. Werper Ken Johnson van Houston gooide een keurige no-hitter maar verloor toch met 0-1.

Uit de American League zijn meerdere gevallen bekend. De laatste uit een wedstrijd van 28 juni 2008. Jered Weaver en Jose Arendo van de Los Angeles Angels hielden de aanval van stadgenoot Los Angeles Dodgers op 0 honkslagen, maar verloren uiteindelijk de wedstrijd. Ook hier werd het 0-1.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis