Honkbal

Jansen wint World Series met Dodgers

Jansen wint World Series met Dodgers

Voor de derde keer in vier seizoenen stonden de Los Angeles Dodgers in de World Series. Al acht keer op rij wonnen zij de National League Western Division en in 2017 en 2018 schopten zij het tot de World Series, maar de Houston Astros en de Boston Red Sox bleken toen te sterk. Eens te meer bleek dit jaar dat drie keer scheepsrecht is, want de Dodgers versloegen afgelopen nacht de Tampa Bay Rays met 3-1 in Game 6 en wonnen de best-of-seven met 4-2. Kenley Jansen en de Dodgers hebben de World Series gewonnen!

Na vijf wedstrijden was de stand in de World Series 3-2 in het voordeel van de Dodgers, die een grote bijdrage kregen van hun aas Clayton Kershaw. Kershaw, al jaren één van de beste werpers in de MLB, heeft in de afgelopen seizoen geen positieve reputatie opgebouwd in de play-offs. Vaak leek hij onder de druk te bezwijken, maar dit jaar won hij beide wedstrijden die hij startte in de World Series.

In Game 6 verkoos manager Dave Roberts de onervaren Tony Gonsolin boven de in topvorm verkerende Walker Buehler. Buehler, zo leek het, werd achter de hand gehouden voor een mogelijke Game 7. Al snel werd duidelijk dat het voor de Dodgers een bullpen game zou worden. De Rays sloegen vroeg toe via een een solo homerun van Randy Arozarena, die al eerder een nieuw record in de boeken sloeg voor meeste honkslagen en meeste homeruns in een postseason.

Voor Tampa Bay startte voormalig Cy Young Award Winnaar Blake Snell en hij was erg lang onbespeelbaar. Met negen strikeouts, slechts 73 pitches en één uit in de zesde inning besloot manager Kevin Cash Snell te vervangen. Snell was hier zichtbaar niet blij mee en de keuze om zijn starter vroeg te vervangen, die Cash overigens al jaren succesvol maakt bij de Rays, pakte deze keer volledig verkeerd uit.

Mookie Betts begroette reliever Nick Anderson met een double en via een wilde worp kwamen de Dodgers op gelijke hoogte. Met één uit en het derde honk bezet sloeg Corey Seager, die na de wedstrijd met twee homeruns, 5 RBI en een slaggemiddelde van .400 werd uitgeroepen tot World Series MVP, met een grondbal de go-ahead run binnen.

De Dodgers-bullpen was oppermachtig. Starter Gonsolin gooide slechts 1.2 innings, maar achtereenvolgens Dylan Floro (0.1 IP), Alex Wood (2.0 IP), Pedro Baez (0.2 IP), Victor Gonzalez (1.1 IP), Brusdar Graterol (0.2 IP) en uiteindelijk Julio Urías (2.0 IP) hielden de Rays op twee honkslagen en gooiden twaalf keer drie slag.

Het einde van deze wedstrijd kon niet passender. Urías zette Willy Adames met drie slag aan de kant. Het was de 27e strikeout in deze wedstrijd, de meeste strikeouts ooit in een 9-inning wedstrijd:

Kenley

Voor Kenley Jansen geldt dat hij, net als Kershaw, in de laatste jaren niet altijd even succesvol was in de play-offs. Was het pech? Werd er in voorgaande jaren te veel op hem geleund? Was het de druk? Dat zal nooit helemaal duidelijk worden. Ook in de World Series van 2020 ging het voor hem als individu niet altijd helemaal goed. In Game 3 gooide hij de wedstrijd in het slot, maar in Game 4 ging het mis. Twee bloop singles en een walk en een sloot aan rare errors zorgden ervoor dat hij de loss kreeg. Deze wedstrijd eindigde op zo’n ontzettend vreemde manier dat het de moeite waard is om nog eens de breakdown van Jomboy te bekijken.

De nederlaag in deze wedstrijd bracht de stand in de best-of-seven op 2-2. Niets aan de hand dus nog voor de Dodgers. Toch zochten sommige “supporters” Kenley’s social media accounts op en werd hij uitgescholden en bedreigd. Bizar voor een speler die al elf jaar een belangrijk onderdeel uitmaakt van de Los Angeles Dodgers. Jansen is de all-time saves leader van het roemruchte team uit LA en heeft over al zijn jaren in de play-offs altijd nog een prima ERA van 2.40.

Gelukkig vond Jansen troost en kracht in de reacties die hij kreeg van vrienden en familie vanaf onder meer Curaçao, niet alleen naar aanleiding van de bedreigingen, maar ook na zijn hartproblemen een aantal jaar geleden en na zijn coronabesmetting van eerder dit jaar. Dat hij dit op prijs stelde, gaf hij na afloop van de prijsuitreiking aan in een interview met Jon Morosi voor MLB Network. Jansen richtte zich – met de Curaçaose vlag om zijn schouders – in Papiamento tot de camera: “Curaçao, gefeliciteerd! Ik ben trots op jullie. Bedankt voor jullie support en ik hou van jullie!”

Jansen voegt zich bij een mooi rijtje van spelers en coaches uit het Koninkrijk der Nederlanden met een World Series ring:

SpelerTeamJaar
Bert BlylevenPittsburgh Pirates en Minnesota Twins1979 en 1987
Robert EenhoornNew York Yankees1996
Ralph MilliardFlorida Marlins1997
Hensley MeulensSan Francisco Giants2010, 2012 en 2014
Xander BogaertsBoston Red Sox2013 en 2018
Carter KieboomWashington Nationals2019
Spencer KieboomWashington Nationals2019
Kenley JansenLos Angeles Dodgers2020

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal