Stanley Doney met Shareday Christina (links) en Virginie Anneveld (rechts) na de gewonnen landstitel in 2018.

Golden League

Stanley Doney terug bij Olympia Haarlem

Foto: © Fred Versluis

Stanley Doney terug bij Olympia Haarlem

Stanley Doney keert na twee seizoenen als hoofdcoach terug bij Olympia Haarlem. De succescoach uit Nieuw-Zeeland leidde de Haarlemse club naar landstitels in 2017 en 2018 en Europese clubtitels in 2016 en 2017. In Haarlem neemt Doney de taken over van de gestopte Gregory Grampon. De club heeft de komst van de de Nieuw-Zeelander gisteren bevestigd.

Stanley Doney nam in 2018 afscheid met de titelprolongatie van Olympia Haarlem. De hoofdcoach werd in Haarlem opgevolgd door zijn landgenoot Steven Manson, die op zijn beurt in augustus al bij de club vertrok. Met Gregory Grampon werd vorig jaar een nieuwe hoofdcoach geworden. Grampon maakte zijn debuut als hoofdcoach in de Golden League. Onder leiding van de nieuwe coach won Olympia Haarlem dertien van zijn 22 wedstrijden. Daarmee eindigde de tweevoudig kampioen dit coronaseizoen op een vijfde plaats met acht punten achterstand op koplopers Roef! en Sparks Haarlem.

Vanwege zijn drukke werkzaamheden heeft Grampon laten weten niet als hoofdcoach terug te keren bij de Haarlemse club. Hierop is Doney bereid gevonden om het roer in Haarlem weer over te nemen.

Coach of the Year

Doney coachte eerder in Nieuw-Zeeland, Denemarken en Groot-Brittannië. In het seizoen 2015 maakte hij voor Olympia Haarlem zijn debuut als hoofdcoach in de Nederlandse competitie. Hij leidde de Haarlemse club in 2017 naar de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. In de Holland Series werd Sparks Haarlem verslagen. Een jaar later prolongeerde de ploeg onder leiding van Doney de titel in de Holland Series tegen Terrasvogels. Met Doney aan het roer won Olympia Haarlem bovendien in 2016 en 2017 twee jaar op rij de European Cup Winners Cup.

Doney werd uitgeroepen tot Coach of the Year in 2017 en 2018. Hij was bovendien één van de managers tijdens de All Star Games in 2015 en 2016. Na afloop van het seizoen 2018 keerde hij terug naar Nieuw-Zeeland.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League