Eva Voortman gooide voor Neptunus als pitcher 32 1/2 inning.

Softbal

Nieuwe clubs voor Voortman en Clarijs

Foto: © Jan Kruijdenberg

Nieuwe clubs voor Voortman en Clarijs

In ieder geval twee internationals verhuizen voor het nieuwe seizoen naar een andere club. Lizzie Clarijs maakt de overstap van Terrasvogels naar Tex Town Tigers, terwijl Eva Voortman voor Quick Amersfoort terugkeert naar het hoogste niveau. Zondag 15 november om 23.59 uur verstrijkt de transferperiode, waarin spelers de mogelijkheid krijgen om over te stappen naar een andere club.

Voortman deed vorig jaar vrijwillig een stap terug toen zijn vertrok bij Olympia Haarlem om haar carrière in de Silver League te vervolgen bij Neptunus. De verrassende overstap van de international heeft de Rotterdamse club geen windeieren gelegd. Neptunus won dit seizoen in de Silver League 18 van de 21 wedstrijden en startte het seizoen met een winning-streak van dertien duels. In de uiteindelijke laatste wedstrijd werd medekoploper Onze Gezellen met 2-8 verslagen, waardoor Neptunus het kampioenschap in de Silver League kreeg toegewezen.

Niet alleen als pitcher had Voortman een belangrijke bijdrage. Aanvallend kwam zij tot zestien hits in elf wedstrijden (.640), goed voor zestien runs en zeven binnengeslagen punten. De helft van haar hits waren goed voor extra honken. Door de coronamaatregelen promoveert de kersverse kampioen uit de Silver League dit seizoen niet naar het hoogste niveau. Dit betekent dat Neptunus komend jaar opnieuw één klasse onder het hoogste niveau start.

Italiaanse Serie A2

Dat moet de Rotterdamse club wel doen zonder Voortman. De international verhuist naar Quick Amersfoort, die voor het afgelopen seizoen ook al international Laura Wissink inlijfde. Gisteren maakte de club uit Amersfoort de komst van Voortman bekend. Met de talentvolle pitcher Nienke Weis heeft Neptunus al een vervangster voor Voortman in huis gehaald. Weis komt over van Orioles. Deze zomer werd ze met Banco Sardegna Nuoro bovendien kampioen in de Italiaanse Serie A2. Bij deze Italiaanse club was Weiss (4.39) ploeggenoot van Neptunus-speelster Anouk van den Heuvel (.316).

Ook binnenvelder Lizzie Clarijs maakt de overstap naar een nieuwe club. Zij verlaat Terrasvogels, dat een samenwerking is aangegaan met Onze Gezellen. Hierdoor speelt Terrasvogels volgend jaar onder de naam van Onze Gezellen in de hoofdklasse. Clarijs zelf heeft gekozen voor een overstap naar Tex Town Tigers.

Debuut

Clarijs was afgelopen seizoen één van de aanvallende troeven van Terrasvogels. Ze kwam tot 21 honkslagen (.368) en zeventien gescoorde punten. Bovendien produceerde ze onder meer twee driehonkslagen en sloeg ze op 22 augustus voor het eerst in haar carrière de bal voor een homerun over de hekken.

De 24-jarige international maakte in 2012 haar debuut op het hoogste niveau. Behalve voor Terrasvogels speelde ze ook voor Amsterdam Pirates. Afgelopen zondag 12 juli maakte zij bovendien haar debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de twee interlands tegen Duitsland. Ook in de serie van twee wedstrijden tegen de Duitse softbalsters op 30 augustus en 20 september kwam Clarijs in actie voor Oranje.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal