De prijswinnaars van dit jaar (v.l.n.r.): Maxime van Dalen, Kirsten Scheele en Brenda Beers.

Golden League

Prijzen voor Van Dalen, Scheele en Beers

Prijzen voor Van Dalen, Scheele en Beers

(De prijswinnaars van dit jaar (v.l.n.r.): Maxime van Dalen, Kirsten Scheele en Brenda Beers.)

De 24-jarige Maxime van Dalen is in de Golden League de meest succesvolle speelster geworden van dit jaar. De softbalster van Sparks Haarlem is door de KNBSB uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster. Ze kreeg bovendien persoonlijke prijzen als beste slagvrouw en voor de meeste homeruns. Er waren ook prijzen voor Kirsten Scheele en Brenda Beers.

Van Dalen had een uitzonderlijk goed seizoen. In 22 wedstrijden kwam ze tot het onwaarschijnlijke slaggemiddelde van .593. Ze sloeg onder meer zes homeruns, de meeste dit jaar in de Golden League. Daarmee werd ze door de KNBSB gekroond tot Homerun Queen. Haar slaggemiddelde was bovendien goed voor de titel van beste slagvrouw.

Haar goede prestaties leverden Van Dalen niet alleen deze twee onderscheidingen op, maar ook die van de Meest Waardevolle Speelster. Voor deze prijs was ze een aantal seizoenen al genomineerd. Maar ze won hem nog niet. Tot dit jaar. De speelster van Sparks Haarlem leidde de Golden League in een groot aantal klassementen, waaronder ook die van de meeste binnengeslagen punten (37). Verder was ze de nummer twee met gescoorde punten (29) en tweehonkslagen (11).

Ellende

Van Dalen kreeg de onderscheidingen tijdens een bijzondere virtuele uitreiking. “Dit is wel heel speciaal”, liet ze weten. “Het overvalt me een beetje.” In het ingekorte coronaseizoen vond Van Dalen het plezier in het softbal weer terug. “Daarom is dit ook heel speciaal”, vertelt ze. “Omdat ik dit seizoen mij juist heel erg op het plezier en op het team heb gefocust.”

Ze vervolgt: “Ik ben er onwijs dankbaar voor dat we een mooi seizoen hebben mogen draaien en dat we hebben mogen trainen ondanks alle ellende in de wereld. Deze prijs is een extra kers op de taart.”

Het is voor het eerst sinds 2016 dat een speelster van Sparks Haarlem is uitgeroepen tot MVP. Sindsdien ging die prijs elk jaar naar een speelster van Olympia Haarlem, waaronder drie keer op rij Dinet Oosting. Karin Tuk was in 2016 de laatste MVP voor Sparks Haarlem.

Beste pitcher

De beste pitcher van de Golden League dit seizoen werd Kirsten Scheele. Eerder won ze deze onderscheiding ook al in 2011. Afgelopen maanden stond de speelster van Sparks Haarlem slechts negen verdiende punten toe in 56 2/3 inning. Dat was goed voor een verdiende puntengemiddelde van 1.36. In de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers was ze zaterdag 15 augustus bovendien slechts drie uit verwijderd van een perfect game.

Scheele gooide 69 keer drie slag en won acht wedstrijden. Daarmee werd ze voor de tweede maal in haar carrière uitgeroepen tot beste pitcher. “Dat had ik niet verwacht”, reageerde ze na de bekendmaking. “Het is mooi om na zoveel jaar deze prijs nog een keer te winnen.” Met Van Dalen en Scheele had Sparks Haarlem dit seizoen twee van de beste speelsters uit de Golden League binnen de gelederen. Scheele: “Het ging gewoon lekker. En als alles in een team lekker loopt, dan voelt dat ook fijn. Dan kan je met iedereen dat gevoel delen.”

Meeste gestolen honken

De prijs voor de meeste gestolen honken ging naar Brenda Beers. De speelster van Olympia Haarlem wist twintig honken te stelen in 22 wedstrijden. Slechts tweemaal mislukte een steelpoging. Ze liet daarmee concurrenten Machteld Rector, Lisa Hop en Britt Vonk, die elk tien gestolen honken hadden, ver achter zich.

Bekijk hieronder de virtuele bekendmakingen van de winnaars terug.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League