John Polonius aan slag voor het Nederlands Koninkrijksteam in de wedstrijd tegen Italië.

ECC 2021

Data bekend voor Europese toernooien

Foto: © WBSC

Data bekend voor Europese toernooien

De Europese honkbalbond CEB heeft de data bekendgemaakt voor de verschillende Europese toernooien die volgend jaar worden gehouden. Als de coronamaatregelen het toelaten, gaat het internationale seizoen eind mei van start met de European Champions Cup in Tsjechië.

In het Olympische jaar staan in ieder geval twee belangrijke toernooien op het programma voor het Nederlands Koninkrijksteam. Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juni staat vooralsnog het Olympisch kwalificatietoernooi op het programma. In september volgt het Europees kampioenschap. Dit EK werd afgelopen augustus al toegewezen aan de Italiaanse steden Turijn, Avigliana en Settimo Torinese. De wedstrijden worden gespeeld van zaterdag 11 tot en met zondag 19 september. Voor het eerst in de historie is het deelnemersveld voor dit toernooi uitgebreid tot zestien landen.

In vier leeftijdsgroepen worden ook Europese kampioenschappen gehouden. De eerste Europese titelstrijd vindt van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 juli plaats in het Belgische Mortsel. Italië verdedigt dan zijn titel tijdens het U12 Europees kampioenschap. De organisatoren van het U12 EK in Mortsel moesten dit jaar het toernooi door de coronamaatregelen noodgedwongen uitstellen.

Wereldkampioenschap

Van 5 tot en met 11 juli verdedigt Nederland zijn Europese titel tijdens het Europees kampioenschap voor spelers van achttien jaar en jonger. Dit toernooi wordt gespeeld in Macerata. Ook deze Italiaanse krijgt daarmee na uitstel van het EK door de coronapandemie de organisatie voor 2021 terug. Tijdens het EK zijn tickets te verdienen voor het U18 wereldkampioenschap. Dit toernooi wordt van vrijdag 10 tot en met 19 september gehouden.

Het U15 Europees kampioenschap wordt gespeeld van 20 tot en met 26 juli. Hiervoor is nog geen speellocatie toegewezen. Dat geldt ook voor het Europees kampioenschap honkbal voor vrouwen, dat op de kalender staat van 28 tot en met 31 juli. Het laatste Europese kampioenschap voor landenteams vindt plaats tussen 3 en 8 augustus. Dan krijgt het Nederlands Koninkrijksteam kans op revanche tijdens het U23 Europees kampioenschap. Vorig jaar eindigde Oranje na twee nederlagen in vijf wedstrijdeen ongelukkig op een vijfde plaats. Over de locatie voor dit EK is nog geen besluit genomen.

European Champions Cup

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus vertegenwoordigen Nederland in 2021 tijdens de European Champions Cup. Dit toernooi zou in juni worden gehouden in het Tsjechische Ostrava, maar werd als één van de eerste toernooien door de coronamaatregelen afgelast. In 2021 krijgt de Tsjechische organisator een nieuwe kans. Het Europese clubtoernooi wordt dan gehouden in de week van 25 tot en met 30 mei. In diezelfde week is het Franse Sénart gastheer voor de CEB Cup. Dit toernooi heeft geen Nederlandse deelnemer.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021