Felicitaties voor Gianison Boekhoudt na zijn solohomerun.

HB Hoofdklasse

Boekhoudt: “Als jij erin gelooft, dan komt het goed”

Foto: © Rob Jelsma

Boekhoudt: “Als jij erin gelooft, dan komt het goed”

Op zondag 14 februari staan de try-outs op het programma voor het nieuwe trainingsprogramma B-Nation. Met dit project wil Gianison Boekhoudt jonge honkballers en honkbalsters meer zelfvertrouwen geven zowel binnen als buiten de lijnen. Als honkballer bereikte hij de minors in Amerika en boekte hij vele successen met Team Kingdom of the Netherlands en Curaçao Neptunus. Met B-Nation wil hij zijn opgedane kennis en ervaringen overdragen. Zijn doel? “Ik wil zoveel mogelijk spelers en speelsters helpen hun droom te bereiken en ‘life lessons’ mee te geven.”

Pitcher

Op 5-jarige leeftijd raakte Boekhoudt op Aruba in de ban van de honkbalsport. Zijn broer honkbalde al en zo raakte hij ermee bekend. Een groot talent was hij toen nog niet, maar hij vond het leuk en een uitdaging om beter te zijn dan zijn broer. “En dat is mij ook gelukt” zegt hij met een knipoog.

“Ik ben begonnen bij Dowco in San Nicolas. Daar kijken ze niet naar niveau en leeftijd, iedereen komt in een team te zitten en je moet het maar doen met wat je krijgt. Zo leer je ook de beste manier. Wellicht klinkt het verrassend, maar eigenlijk ben ik altijd pitcher geweest. Hier en daar een beetje korte stop, maar tot en met mijn vijftiende heb ik sowieso gepitcht. Bij de Tridents was ik een closer”.

The American Dream

In 2006 verhuisde Boekhoudt naar Amerika om te studeren en te honkballen. Heimwee heeft hij nooit gevoeld. “Aanpassen is voor mij nooit een probleem geweest. Ik was daar wel heel zakelijk ingericht. Ik trainde dagelijks en na school was ik het op het honkbalveld bezig met trainen. Na de gezamenlijke trainingen zat ik in de gym. Dat was mijn enige focus: honkballen, trainen, school.”

“Op een gegeven moment werd aan mij gevraagd of ik een beetje kon slaan. Ik sloeg 3 ballen over het hek en toen wisten ze het zeker: ‘hij gaat slaan en hij gaat catchen’. Dat vond mijn coach de beste optie aangezien scouts dit heel aantrekkelijk vonden. Tot aan die bewuste dag had ik nog nooit een bal gevangen als catcher en ik moest dus alles leren. Uiteindelijk was het een goede beslissing, want als catcher heb ik mijn eerste contract getekend bij de Washington Nationals.”

Een hoger niveau

Boekhoudt begon in Amerika op high school niveau. Afhankelijk van de divisie waarin de high school speelt, kan het niveau zeer hoog zijn. “Er zijn veel jongens die vanuit high school gelijk naar een college gaan om te honkballen of zelfs direct professional worden.” Ook Boekhoudt werd al gescout op high school niveau en kon direct na zijn high school als profhonkballer aan de slag. “Deze overstap was best pittig. De jongens daar waren allemaal groter, sterker en sneller. Je bent dagelijks op het honkbalveld en je gaat in de ochtend naar het veld. Een hele dag slaan, gooien, fielden en catchen. Het is je werk dus daar ben je elke dag mee bezig.”

Dat de sportbeleving in Amerika anders is dan in Nederland heeft Boekhoudt aan den lijve ondervonden. “Ze trainen langer en spelen bijna het hele jaar door wedstrijden. Naast hun gebruikelijke teams trainen en spelen ze ook met travelteams en op toernooien. Spelers in Amerika zijn veel zakelijker ingesteld. De concurrentie is moordend, dus stilstand is achteruitgang. In de winterperiode doet iedereen het in Nederland wat rustiger aan. Daar blijven ze ook in de wintermaanden doorgaan.” Zijn overstap naar Amerika had uiteraard ook zijn stroeve momenten, “Maar ik heb geleerd dat dromen niet onmogelijk is. En als je voor iets wilt gaan dat je er volledig voor moet gaan. Ik bleef gefocust op wat ik wilde en uiteindelijk kom je er wel.”

In 2013 keerde Boekhoudt terug in Nederland en ging hij aan de slag bij Neptunus. Door zijn ervaringen in Amerika en de impact in de Hoofdklasse was hij snel ook een belangrijke waarde in de nationale selectie. Met Team Kingdom of the Netherlands reisde hij de hele wereld over: “Het spelen in het gigantische Tokyo Dome is toch wel mijn hoogtepunt. Wat een stadion is dat!”

Wees je eigen motivator

Volgens Boekhoudt zit er veel verschil tussen de mentaliteit in Nederland, Aruba en Amerika. “In Nederland spelen heel veel jongens en meisjes honkbal voor de lol. Voor de gezelligheid een balletje gooien en slaan. In Aruba is het een way of life. Jongens honkballen daar omdat het voor hen één van de weinige manieren zijn om het eiland te verlaten voor een beter leven. Ze honkballen omdat ze niks anders hebben. In Amerika is de sportwereld helemaal ingebed in hun doen en laten. Ze zijn continu met de sport bezig, dag en nacht, het hele jaar door.”

Net als in Amerika was ook voor de motivatie Boekhoudt op zichzelf aangewezen: “Ik had weinig mensen in mijn omgeving toen ik opgroeide. Ik moest mezelf pushen tot ongekende hoogten te komen. Deze zelfmotivatie heb ik helemaal eigen gemaakt en is uiteindelijk de motor achter mijn succes. Niemand kan mij motiveren op de manier zoals ik mezelf motiveer.” Voor de jonge honkballers en honkbalsters heeft hij dan ook een belangrijk advies: “Blijf hard werken en blijf geloven. Laat niemand je zeggen dat het niet mogelijk is. Als jij erin gelooft, dan komt het goed.”

Trainen en zelfvertrouwen

Met het trainingsprogramma B-Nation wil Boekhoudt jonge ambitieuze honkballers en honkbalsters een extra uitdaging aanbieden naast de reguliere activiteiten bij hun eigen vereniging. “B-Nation is een variant op de travelteams uit Amerika. Hier blijven ze lid van hun eigen vereniging en krijgen bij B-Nation extra training en ondersteuning.”

Het gaat Boekhoudt namelijk niet alleen om de ontwikkeling van de technische vaardigheden: “Mijn doel is om zoveel mogelijk spelers en speelsters te helpen hun droom te bereiken, maar ook ‘life lessons’ mee te geven. Zoals discipline, hard werken en de ‘you get what you work for’ mentaliteit. Trainen is alles voor mij. Je traint om jezelf te verbeteren. Alles geven op het veld is het beste gevoel dat er is. Dit trainingsprogramma is dan ook een reflectie van mijn eigen mentaliteit.”

Zelfvertrouwen loopt dan ook als een rode draad door het programma: “Als je geen zelfvertrouwen hebt kom je niet ver met wat je wilt bereiken. Je moet eerst in jezelf geloven voordat andere mensen in je geloven. Zelfvertrouwen geeft jou het gevoel dat je onoverwinnelijk bent. Het wordt je identiteit. En dit draag je mee in het leven. En als ze dan met zelfvertrouwen honkballen en ik zie dat het ook overloopt naar hun dagelijkse leven, dan is mijn doel bereikt.”

Gratis try-outs

Op zondag 14 februari organiseert Boekhoudt voor B-Nation gratis try-outs voor iedereen tussen de 6 en 16 jaar. “Iedereen is welkom. We selecteren niet enkel op talent, maar ook op enthousiasme en ambitie. We gaan trainen op twee locaties: Neptunus (Rotterdam) en HSCN (Nuenen). Bij elke locatie is ruimte voor maximaal 5 teams van 12 spelers. Om die reden werken met een try-out, omdat we maar een beperkt aantal plekken hebben.” Gedurende het gehele seizoen worden er elke week trainingen of oefenwedstrijden georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de try-outs vanaf 1 december tot en met 31 december via de website www.b-nation.nl.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse