Honkbal

Bernadina terug in profcompetitie van Nicaragua

Foto: © Jan Kruijdenberg

Bernadina terug in profcompetitie van Nicaragua

Na dertien seizoenen keert Roger Bernadina terug in de competitie van Nicargua. De 36-jarige voormalig Major Leaguer heeft een overeenkomst afgesloten met Leones de León, dat uitkomt in de Liga de Béisbol Profesional Nacional. De verwachting is dat de honkballer uit Den Haag in de komende dagen zijn debuut maakt voor zijn nieuwe club.

Bernadina speelde twee seizoenen eerder in de sterkste competitie van Nicaragua toen hij in de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 uitkwam voor Fieras del San Fernando. Hij kwam toen tot slaggemiddeldes van respectievelijk .283 en .274. Bernadina stond in die periode nog onder contract van Washington Nationals.

Na Nederland, de Verenigde Staten en Nicaragua speelde Bernadina in zijn negentien seizoenen durende profcarrière ook in Venezuela, Mexico, Zuid-Korea en Taiwan. Afgelopen juli keerde hij terug in de Nederlandse competitie toen hij zijn rentree in de hoofdklasse maakte voor Quick Amersfoort. Nu keert Bernadina ook terug in de LBPN. Hij wordt bij Leones de León de vervanger van de Dominicaanse buitenvelder Edgar Figueroa, die vanwege een knieblessure voorlopig niet meer inzetbaar is.

Herenigd

De verwachting is dat Bernadina vanavond in de thuiswedstrijd tegen Indios del Boer of anders morgenavond op bezoek bij Gigantes de Rivas zijn rentree maakt in de profcompetitie van Nicaragua. Bernadina gaat spelen met rugnummer 50. Leones de León speelt zijn thuiswedstrijden in het Estadio Héroes y Mártires de Septiembre, één van de grootste honkbalstadions in Nicaragua. Bernadina wordt daar herenigd met de 37-jarige Ofilio Castro, met wie hij samenspeelde in de Minor League-organisatie van Washington Nationals.

De Liga de Béisbol Profesional Nacional is op 13 november van start gegaan. Momenteel staat Leones de León met elf overwinningen in 23 wedstrijden op een derde plaats. De club won zes titels in de LBPN en was de sterkste in de afgelopen twee seizoenen. Alleen Indios del Bóer won meer kampioenschappen (8). De reguliere competitie eindigt volgende week, waarna de Play-Offs starten. De finaleserie wordt gespeeld in januari 2021.

Voormalig Major Leaguers

Voor Quick Amersfoort bleef het optreden van Bernadina dit seizoen beperkt tot zeven wedstrijden. Daarin kwam hij tot acht hits (.286), waaronder één homerun. Met Bernadina wist Quick Amersfoort zich niet te plaatsen voor de Play-Offs. Vorige maand vroeg Bernadina voor het seizoen 2021 overschrijving aan naar Curaçao Neptunus.

Bernadina is één van de vier voormalig Major Leaguers die deze week door de teams uit de LBPN aan hun selectie zijn toegevoegd. Gigantes de Rivas trok de Amerikaanse buitenvelder Chris Roberson aan. Gigantes de Rivas was vorige maand ook al dichtbij een overeenkomst met Bernadina. De Dominicaanse profs Rymer Liriano en Juan Jaime zijn de nieuwkomers bij Tigres de Chinandega.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal