Moment uit de wedstrijd van het EK U15 in 2019 tussen Nederland en Italië.

EK U15 2021

Organisatie EK U15 toegewezen aan twee landen

Foto: © Carlo Marcoaldi/FIBS

Organisatie EK U15 toegewezen aan twee landen

Het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger wordt aankomende zomer gehouden in twee verschillende landen. De wedstrijden worden verdeeld over Tsjechië en Slowakije. Eerder was al bekend geworden dat het toernooi wordt gehouden van dinsdag 20 tot en met zondag 25 juli 2021.

Voor het eerst sinds 2015 keert het U15 Europees kampioenschap terug naar het Tsjechische Brno. In het jaar waarin de nationale ploegen van Nederland en Italië ontbraken, won Duitsland de Europese titel. Duitsland maakte daarmee een einde aan de hegemonie van Nederland, dat in de eerste 25 edities twaalf keer Europees kampioen was geworden. In de andere dertien edities werd Italië elf keer winnaar.

In de laatste vier edities werd Duitsland driemaal winnaar (2015, 2017 en 2019). Tsjechië U15 werd Europees kampioen in 2016. Nederland moest tijdens de laatste twee edities genoegen nemen met een tweede en derde plaats. Komend jaar gaat het Nederlands Koninkrijksteam op jacht naar het eerste kampioenschap sinds 2014.

Kwalificatietoernooi

Het Tsjechische Brno deelt de organisatie van het U15 Europees kampioenschap volgend jaar met het Slowaakse Trnava. Deze stad ligt zo’n twee uur rijden ten zuiden van Brno. De wedstrijden worden gespeeld op de velden van BK Angels. Trnava zou afgelopen juli al gastheer zijn van het kwalificatietoernooi voor het U15 Europees kampioenschap. Dat toernooi kon door de coronapandemie niet doorgaan.

De Europese titelstrijd geldt aankomende juli als kwalificatietoernooi voor het U15 wereldkampioenschap, dat in 2022 wordt gehouden. Aan het toernooi doen acht landen mee. De beste twee landen op het EK verdienen een WK-ticket. Ook in 2021 wordt een WK U15 gehouden. Dat is het in 2020 door het coronavirus uitgestelde toernooi. Voor dit WK plaatsten de vorige EK-finalisten Duitsland en Italië zich. Het WK wordt in maart 2021 gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2021