Honkbal

Andruw Jones weer iets dichterbij Hall of Fame

Foto: © Seb Visser

Andruw Jones weer iets dichterbij Hall of Fame

Gisterenavond werd in Cooperstown, New York de uitslag van de stemming voor de Hall of Fame bekendgemaakt. Na jaren waarin achtereen telkens meerdere spelers de Hall of Fame ingestemd werden, haalde dit jaar niemand de benodigde 75% van de stemmen.

Deze zomer worden dus alleen Derek Jeter en Larry Walker toegelaten tot het mekka van het Amerikaanse honkbal. Zij werden vorig jaar verkozen, maar zagen de ceremonie afgelast worden vanwege corona.

Dit jaar kwamen de grote namen als Barry Bonds (61.8%), Roger Clemens (61.6%) en Curt Schilling (71.1%) steken op ongeveer hetzelfde aantal stemmen als vorig jaar. Alle drie verdienen zij op basis van hun statistieken om Hall of Famer te zijn, maar PEDs (Performance Enhancing Drugs) en uitlatingen en gedrag buiten het veld zijn voor veel journalisten een reden om niet om deze mannen te stemmen. Zij krijgen volgend jaar nog één kans (hun tiende jaar op het stemformulier) om door de schrijvers Cooperstown ingestemd te worden, maar Schilling heeft inmiddels laten weten dat hij zijn naam niet langer op het formulier wil hebben. Hij laat het stemmen liever over aan het Veterans Committee, dat bestaat uit oud-spelers en huidige Hall-of-Famers, dan aan de schrijvers met wie hij nooit een goede band gehad heeft.

Andruw Jones stond dit jaar voor de vierde keer op het ballot en zag zijn steun van 19.1% in 2020 flink groeien naar 33.9% in 2021. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar zou niet de eerste speler zijn die ieder jaar gestaag stijgt en het uiteindelijk haalt. Tot nu toe steeg hij ieder jaar: 5.3% in 2017, 7.3% in 2018, 7.5% in 2019, 19.1% in 2020 en 33.9% in 2021.

Volgend jaar krijgt Jones wel weer wat meer concurrentie, want hoewel mogelijk Schilling wegvalt, is er dus niemand van de top van de ballot verdwenen en onder de nieuwkomers zitten grote namen als Alex Rodriguez, David Ortiz, Mark Teixeira (vergelijkbare stats als Jones) en Jimmy Rollins.

Meer over Jones’ Hall of Fame case lees je hier.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal