Geschiedenis

De wedstrijd van toen: de ‘vergeten’ eerste Europa Cup 1

De wedstrijd van toen: de ‘vergeten’ eerste Europa Cup 1

Vraag de gemiddelde sportliefhebber welk team de eerste Europa Cup 1 van Nederland veroverde, dan hoor je standaard ‘Feyenoord’. Die winst tegen Celtic – in mei 1970 – was natuurlijk geweldig, maar Feyenoord was niet de eerste. Dat waren de Haarlem Nicols, zij versloegen in het weekend van 3 en 4 september 1966 de Italiaanse kampioen Europhon Milaan en veroverden als eerste club in de Nederlandse sportgeschiedenis een Europa Cup.

De beslissing viel op zaterdag na een overwinning met 10-4 in een uitverkocht Pim Mulier Sportpark in Haarlem.

Snelle actie opende de score

De wedstrijd was nog maar nauwelijks begonnen, of Simon Heemskerk wist de score in de eerste inning te openen: 1-0. Hij deed dat op een opofferingsstootslag van Boudewijn Maat en een tweehonkslag van Bob Estavillo.
In de tweede inning maakte Europhon gelijk: 1-1.

De Nicols – zowel aanvallend als verdedigend in topvorm – liepen in de derde inning uit naar 4-1. Dat kwam door een tweehonkslag van Ricky Placidus en de eerste homerun van de middag, van Robert Maat.

In de vijfde inning ging de score verder omhoog. Door een veldfout van de Amerikaanse korte stop van Europhon en de tweede homerun– dit keer van Herman Beidschat – liep de score op naar 6-1. Dat was het moment dat op de overvolle tribunes het besef doordrong dat er misschien wel geschiedenis zou worden geschreven.

Incident met de Italiaanse manager

In de zesde inning kon de Italiaanse manager Luigi Cameroni voortijdig vertrekken wegens ‘wangedag’. Zijn opmerkingen op de leiding waren hem al op een officiële waarschuwing komen te staan, maar in deze inning was voor de Amerikaanse hoofdscheidsrechter Wilson het moment om Cameroni weg te sturen.

Met homeruns van Boudewijn Maat en Ton ter Neuzen en scores van Dolf de Zwart en Leo Kops stelden de Nicols de overwinning veilig: 10-4. Daarmee was de eerste Europa Cup winst voor een Nederlandse sportploeg een feit. Met de meer dan voortreffelijke cijfers 8-6-3 was Ton ter Neuzen, die de hele wedstrijd op de heuvel stond, de winnende werper.

Revanchewedstrijd

De wedstrijd van zondag – een revanchewedstrijd zonder invloed op de titel – was ook echt een revanchewedstrijd. Europhon won die partij ‘om des keizers baardt’ met 13-9.

De beste slagman over beide wedstrijden was Leo Kops met .429 (3 uit 7). De meest waardevolle speler was Robert Maat. Als meest spectaculaire spelmoment werd een geweldige vangbal van Bob Estavillo in de tweede inning uit de wedstrijd van zaterdag gekozen.

Ten slotte

Bij het winnen van een Europa Cup hoort een officiële prijsuitreiking. Daarvoor zou de voorzitter van de Europese Honkbalbond – prins Steno de Borghese – naar Haarlem komen, samen met de beker. Maar toen het erop aankwam schitterde de prins door afwezigheid. Het verhaal gaat dat hij de beker niet wilde afgeven. In hun arrogantie konden de Italianen zich niet voorstellen dat de Haarlem Nicols de titel zouden winnen. Dat de prins in die tijd ook voorzitter was van Nettuno (de winnaar van het jaar ervoor), is natuurlijk maar bijzaak…

Om de prijsuitreiking toch door te laten gaan, werd er in allerijl een ‘alternatieve’ Europa Cup georganiseerd die door de Nederlandse vicevoorzitter van de Europese Honkbalbond aan aanvoerder Leo Kops werd uitgereikt. De echte Europa Cup kwam pas jaren later boven water.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis