Marco Chessa, raadslid in Turijn, vericht de laatste ronde van de loting. Rechts staat presentator Matteo Gandini.

EK 2021

Loting verricht voor Europees kampioenschap

Loting verricht voor Europees kampioenschap

Zes maanden voor de start van het Europees kampioenschap heeft de Europese honkbalbond CEB de loting verricht voor de 36e editie van de Europese titelstrijd. Voor het eerst werd de loting rechtstreeks uitgezonden via internet. Het Nederlands Koninkrijksteam werd tijdens de loting ingedeeld in poule D. Daarin treft Oranje in ieder geval de nationale ploeg van Tsjechië, dat twee jaar geleden voor een sensatie zorgde door de Nederlandse titelverdediger te verslaan.

Vanuit het Società Canottieri Esperia Torino, de thuisbasis van de 135 jaar oude roeivereniging uit Turijn, gelegen aan de rivier Po presenteerde de Italiaanse honkbaljournalist Matteo Gandini vanmiddag de loting. Het Europees kampioenschap wordt van 11 tot en met 19 september gehouden in de regio Piemonte, waarvoor de gemeenten Turijn, Avigliana en Settimo Torinese gastheer zijn.

Via een videoverbinding kwamen vanmiddag verschillende gasten aan het woord. Waaronder CEB-voorzitter Didier Seminet en de Italiaanse bondsvoorzitter Andrea Marcon. Ook werd een moment van stilte gehouden ter nagedachtenis aan de recent onverwachts overleden Italiaanse softbalbondscoach Enrico Obletter. De loting zelf werd verricht door verschillende lokale politici, waaronder burgemeester van Avigliana Andrea Archinà.

Vier groepen

Voor de loting waren de zestien deelnemende teams verdeeld in vier groepen. De beste vier teams van het vorige EK zaten in de eerste groep. De nummers vijf tot en met acht in de derde groep en de nummers negen tot en met twaalf in de tweede groep. De vierde groep was toegewezen aan de winnaars van de kwalificatietoernooien, die eind juni van dit jaar van start gaan.

Andrea Tronzano, wethouder van de regio Piemonte, loot het Nederlands Koninkrijksteam.
Andrea Tronzano, wethouder van de regio Piemonte, loot het Nederlands Koninkrijksteam.

Voor elke poule werd uit iedere groep één land geloot, waarbij Italië als gastheer automatisch werd toegewezen aan poule A. Aan die poule werden ook de nationale teams van Oostenrijk en België toegevoegd. Poule B werd met de loting samengesteld tot Spanje, Kroatië en Duitsland, terwijl Israël, Groot-Brittannië en Frankrijk werden ingedeeld in poule C.

Einde

Het Nederlands Koninkrijksteam werd geloot in poule D. Die loting werd verricht door Andrea Tronzano, wethouder van de regio Piemonte. In poule D speelt Oranje in ieder geval tegen Zweden en Tsjechië, respectievelijk de nummers 12 en 5 van het vorige EK. Van Zweden verloor het Koninkrijksteam in 28 officiële interlands nog nooit. Tsjechië versloeg Oranje wel. Dat gebeurde zelfs tijdens het vorige Europees kampioenschap. Op de tweede speeldag ging het Koninkrijksteam met 6-8 onderuit.

Het was nog maar de tweede Nederlandse nederlaag in veertien officiële interlands tussen beide teams. En de eerste sinds 9 september 2012. Toen verloor het Koninkrijksteam met 2-3 van de Tsjechen. Het verlies op het vorige EK maakte een einde aan een serie van achttien overwinningen op rij. En was de eerste nederlaag op een EK voor het Nederlands team sinds de met 8-3 verloren finale tegen Italië op 16 september 2012. Het Koninkrijksteam herstelde zich van de nederlaag, voegde zeven overwinningen aan zijn totaal toe en werd voor de 23e keer in de historie Europees kampioen.

Kwalificatietoernooien

Elke poule wordt aangevuld met de winnaar van één van de kwalificatietoernooien. Die starten op 29 juni in Moskou (Rusland), Utenos (Litouwen), Bratislava (Slowakije) en Beograd (Servië). De winnaar van het kwalificatietoernooi in de Slowaakse hoofdstad wordt in september het vierde en laatste team in de poule van het Nederlands Koninkrijksteam. Deze strijd gaat tussen de nationale teams van Slowakije, Finland, Bulgarije en Hongarije.

De beste twee teams uit elke groep plaatsen zich voor de kwartfinales waarin de acht teams verder spelen voor de twee finaleplaatsen op zondag 19 september.

Poule A

 • Italië
 • Oostenrijk
 • België
 • Winnaar kwalificatietoernooi in Utenos
  (Deelnemers: Litouwen, Griekenland, Polen, Roemenië en Georgië)

Poule B

 • Spanje
 • Kroatië
 • Duitsland
 • Winnaar kwalificatietoernooi in Beograd
  (Deelnemers: Oekraïne, Servië, Ierland en Estland)

Poule C

 • Israël
 • Groot-Brittannië
 • Frankrijk
 • Winnaar kwalificatietoernooi in Moskou
  (Deelnemers: Rusland, Zwitserland, Wit-Rusland, Turkije en Slovenië)

Poule D

 • Nederlands Koninkrijk
 • Zweden
 • Tsjechië
 • Winnaar kwalificatietoernooi in Bratislava
  (Deelnemers: Slowakije, Finland, Bulgarije en Hongarije)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK 2021