Geschiedenis

WBC Klassieker: Voor de tweede keer naar de tweede ronde

Foto: © Henk Seppen

WBC Klassieker: Voor de tweede keer naar de tweede ronde

Het is maart 2021, de maand waarin de vijfde editie van de World Baseball Classic had moeten plaatsvinden. Het officieuze WK waaraan ook de profs uit Major League Baseball deel mogen nemen, dat ons in het verleden al zoveel gave herinneringen gaf. Vanwege corona gaat het dit jaar niet door en rest ons alleen de mooiste beelden van de voorgaande edities te delen.

Vandaag is het precies acht jaar geleden dat Team Kingdom of the Netherlands zich plaatste voor de tweede ronde van de WBC van 2013. Na de geweldige stunt van vier jaar eerder, trad het Koninkrijksteam in deze editie toe als een outsider voor de titel. Toch was de loting niet bepaald gunstig. In Taiwan werd de ploeg van bondscoach Hensley Meulens in groep B gekoppeld aan het sterke Zuid-Korea, gastland Taiwan en Australië.

In de openingswedstrijd was Zuid-Korea de tegenstander, de finalist van de editie van 2009. Een zware kluif, maar werpers Diegomar Markwell, Orlando Yntema, Leon Boyd en Mark Pawelek waren uitstekend in vorm en zorgden ervoor dat de sterke Koreanen niet tot scoren kwamen. Aanvallend profiteerde Oranje, mede dankzij hits van Curt Smith en Andruw Jones, van vier Koreaanse veldfouten. Oranje won uiteindelijk, verrassend, met 5-0:

In de volgende wedstrijd was in een kolkend stadion gastland Taiwan de tegenstander. De wedstrijd begon goed met een 3-0 voorsprong, maar de Taiwanezen waren uiteindelijk veel te sterk en wonnen met 8-3.

Het kwam dus aan op de laatste wedstrijd. Bij een overwinning op Australië kon het Koninkrijksteam zich opnieuw plaatsen voor de tweede ronde van de World Baseball Classic. Het werd een matchup tussen twee topwerpers uit de Hoofdklasse, met aan de ene kant Dushan Ruzic en aan de andere kant Rob Cordemans.

Startende pitcher voor het Koninkrijksteam tegen Australië. Rob Cordemans Foto: Henk Seppen

En niet voor het eerst was het Cordemans die het Koninkrijksteam met 5 shutout innings naar de overwinning leidde. Jonathan Schoop zorgde er met zijn homerun in de tweede inning voor dat Oranje op een comfortabele voorsprong kwam. Het Koninkrijksteam versloeg Australië met 4-1 en plaatste zich voor de tweede ronde in Japan.

Wat er in Japan gebeurde, weet je vast nog wel, maar we nemen je deze week toch nog even mee terug in de tijd!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis