Geschiedenis

WBC Klassieker: Eerste overwinning op Cuba in 2013; walkoff in 2017

Foto: © Henk Seppen

WBC Klassieker: Eerste overwinning op Cuba in 2013; walkoff in 2017

Het is maart 2021, de maand waarin de vijfde editie van de World Baseball Classic had moeten plaatsvinden. Het officieuze WK waaraan ook de profs uit Major League Baseball deel mogen nemen, dat ons in het verleden al zoveel gave herinneringen gaf. Vanwege corona gaat het dit jaar niet door en rest ons alleen de mooiste beelden van de voorgaande edities te delen.

Op 8 maart werden in de geschiedenis van de WBC twee wedstrijden gewonnen door Team Kingdom of the Netherlands. We beginnen in 2013: Team Kingdom of the Netherlands vloog na de overwinning op Australië van Taiwan naar Japan voor de tweede ronde.

De overwinning op Cuba werd natuurlijk goed gevierd. Foto: Henk Seppen

In de eerste wedstrijd was in het Tokyo Dome Cuba de tegenstander. De Cubanen werden door Oranje in 2000 voor het eerst verslagen op het hoogste niveau en bereikten in 2006 nog de finale van de World Baseball Classic. In 2013 waren ze misschien al niet meer de grootmacht zoals zij die in vorige eeuw waren, maar met mannen als José Abreu, Yulieski Gourriel en Frederich Cepeda was het nog altijd een hele goede ploeg.

In 2011 stonden deze twee ploegen natuurlijk nog tegenover elkaar in de WK Finale in Panama en trok Oranje aan het langste eind. Was het Koninkrijksteam nu dan ook favoriet? Niet per sé. Beide teams waren aan elkaar gewaagd, maar in deze wedstrijd was Diegomar Markwell op zijn best.

Voor ruim 38.000 fans in het Tokyo Dome, nam Oranje via onder meer een solo homerun van Curt Smith een vroege voorsprong. Markwell moest in de tweede inning een solo homerun aan Alfredo Despaigne toestaan, maar daar bleef het voor hem bij. Zes sterke innings voor de lefty, die zijn tweede win van het toernooi pakte. De Oranje defensie was sowieso ijzersterk deze wedstrijd, want van de 12 Cubaanse hits werd een groot deel onschadelijk gemaakt via vijf double plays.

Jonathan Schoop zou uitgroeien tot man van de wedstrijd met een 3-run homerun en een RBI-double sloeg hij het Koninkrijksteam naar een knappe 6-2 overwinning:

Op 8 maart 2017, vier jaar na deze mooie overwinning op Cuba, stond de wedstrijd tegen Taiwan op het programma. Zuid-Korea werd in Seoul in een vol Gocheok SkyDome in de openingswedstrijd van het toernooi al verslagen en bij winst op Taiwan wist het Koninkrijksteam zich – voor de derde keer op rij – geplaatst voor de tweede ronde.

De Taiwanezen vochten voor hun laatste kans en dat maakte dat dit een zeer spannende wedstrijd werd. Dashenko Ricardo zette het Koninkrijksteam op een 1-0 voorsprong in de tweede inning, maar op het werpen van Jair Jurrjens sloeg Taiwan een inning later hard terug met twee runs.

In de vierde inning sloegen Jonathan Schoop en Wladimir Balentien singles en wisten zij beiden te scoren op een tweehonkslag van uitblinker Didi Gregorius (3 doubles), die vervolgens zelf het vierde punt scoorde op een nieuwe RBI-single van Ricardo.

Geen vuiltje aan de lucht zou je denken, maar op het werpen van reliever Lars Huijer namen de Taiwanezen via onder meer een two-run homerun opnieuw de voorsprong.

Een knotsgekke eindfase van de wedstrijd brak aan. In de achtste inning was het de derde double van Gregorius die de gelijkmaker over de thuisplaat bracht. Een inning later leek Oranje na een honkslag van Andrelton Simmons al het winnende punt te scoren, maar Dashenko Ricardo werd op het laatste moment toch tegengehouden door derde honk coach Ben Thijssen.

Dat zorgde voor hilarische beelden van juichende spelers die het veld op gerend waren, maar pijlsnel rechtsomkeert moesten maken. Niet veel later kwam het toch nog goed, maar niet zonder drama. Met volle honken en 0 uit sloeg Jurickson Profar een popup naar het rechtsveld en leek hij uitgevangen te worden.

De derde honk scheidsrechter had echter time-out geroepen en de play werd teruggedraaid. Even later kreeg Profar vier wijd en kon er alsnog gevierd worden dat de tweede ronde bereikt was.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis