Honkbal

WBC Klassieker: ‘Cinderella story’ in 2009; no-hitter in 2006

WBC Klassieker: ‘Cinderella story’ in 2009; no-hitter in 2006

Het is maart 2021, de maand waarin de vijfde editie van de World Baseball Classic had moeten plaatsvinden. Het officieuze WK waaraan ook de profs uit Major League Baseball deel mogen nemen, dat ons in het verleden al zoveel gave herinneringen gaf. Vanwege corona gaat het dit jaar niet door en rest ons alleen de mooiste beelden van de voorgaande edities te delen.

Op 10 maart speelde Team Kingdom of the Netherlands twee van haar meest memorabele wedstrijden uit de recente historie. De tegenstanders waren Panama (2006) en de Dominicaanse Republiek (2009). We beginnen met die laatste wedstrijd.

Drie dagen na de legendarische eerste overwinning op de Dominicanen stond ditzelfde affiche op het programma. Het Koninkrijksteam miste ternauwernood directe plaatsing na een spannende wedstrijd tegen Puerto Rico en de Dominicanen versloegen in de herkansing Panama. In dit beslissingsduel zou duidelijk worden wie er naar de tweede ronde in Miami zou gaan.

De Dominicanen wisten het vooraf zeker: nog een keer verliezen van deze underdog? Dat ging echt niet gebeuren. Toch werd het weer een spannende wedstrijd. Ubaldo Jimenez domineerde op de heuvel voor de Dominicanen (4 IP, 10 Ks) en werd opgevolgd door Hall of Famer Pedro Martinez. Oranje kwam niet tot scoren, maar de Dominicanen hadden het net zo moeilijk op het werpen van jonge starter Tom Stuifbergen en relievers Alexander Smit, Rob Cordemans, Dennis Neuman en Diegomar Markwell.

Een aantal keer sloegen zij de bal hard en hoog naar het linksveld en dachten zij een homerun geslagen te hebben, maar telkens weer stond daar Bryan Engelhardt de bal op de warning track op te wachten. Pas in de elfde inning werd er voor het eerst gescoord. Daar hadden de Dominicanen een foutje van rechtsvelder Eugene Kingsale voor nodig. Hij gleed bij een poging tot een sliding catch net onder de bal door en daarop kon de rappe José Reyes scoren.

Het foutje maakte Kingsale even later overigens knap goed. Pinch-hitter Sidney de Jong opende de gelijkmakende slagbeurt voor Oranje met een booming double in de left centerfield gap op het werpen van toenmalig All-Star closer Carlos Marmol. Curt Smith leek de stand vervolgens al gelijk te trekken met een single door het midden, maar Jose Reyes voorkwam dat met een hele mooie defensieve actie.

Op een honkslag van Kingsalekon de Jong alsnog de gelijkmaker scoren en opeens stegen de kansen voor het Koninkrijksteam. Zeker toen Marmol een pickoff volledig langs het eerste honk gooide en Kingsale als winning run naar het derde honk snelde.

Waar veel fans in Nederland zaten te wachten op een mogelijke squeeze play, werd Sharlon Schoop de tweede nul met drie slag en kreeg Randall Simon met twee uit opzettelijk vier wijd. Het was aan Yurendell de Caster om de wedstrijd te beslissen. Zijn hard geslagen bal bleek niet te bespelen voor eerste honkman Willy Aybar en zo versloeg het Koninkrijksteam voor de tweede keer in een paar dagen tijd de topfavoriet en plaatste het zich voor het eerst in de geschiedenis voor de tweede ronde van de World Baseball Classic.

In onderstaande mini docu bekijk je de highlights van de prachtige dubbele overwinning, maar voor de echte kippenvel experience kun je natuurlijk ook daaronder nog de volledige wedstrijd nog eens terugkijken.

Volledige wedstrijd:

https://www.youtube.com/watch?v=v86pfNnmRmM

In 2006 reisde Team Kingdom of the Netherlands met een selectie bestaande uit voornamelijk Hoofdklassespelers af naar de eerste editie van de WBC. Andruw Jones was als Major Leaguer de grote uitzondering, maar er waren ook nog een paar jonge profs mee, waaronder pitcher Shairon Martis.

Martis kwam in die periode uit voor het Rookie League team van de San Francisco Giants en mocht na twee nederlagen tegen het toen nog grote Cuba en Puerto Rico – met sterren als Ivan Rodriguez, Carlos Beltran en Bernie Williams – de heuvel beklimmen als starter tegen Panama.

Het werd een makkelijke overwinning voor Oranje, dat in zeven innings al tien runs scoorde en dat was misschien wel een mazzeltje voor Martis, want in de eerste ronde van de World Baseball Classic werd gewerkt met een pitch limit van 65 pitches.

Een lineup met veel voor ons onbekende namen, maar toch ook Major League slugger Carlos Lee (Houston Astros, 358 career homeruns), kwam in 6.2 innings niet verder dan één keer vier wijd op het werpen van de jonge Martis.

Met zijn 65e en laatste pitch en met dank aan de mercy rule, dwong hij de laatste Panamese slagman tot een grondbal, die door zijn defense werd omgeturnd tot een game ending double play. Het was de laatste actie van de eerste overwinning van Team Kingdom of the Netherlands op de World Baseball Classic en de eerste en enige no-hitter tijdens een World Baseball Classic tot op heden. En dus ging Martis op de schouders bij zijn teamgenoten.

Shairon Martis (39) op de schouders bij zijn teamgenoten na zijn no-hitter tegen Panama.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal