Honkbal

MLB Update: Opening Day staat voor de deur!

Foto: © Freek Bouw

MLB Update: Opening Day staat voor de deur!

Aanstaande donderdag is het zover! De Major League Baseball zal dit seizoen, ondanks het feit dat het coronavirus ook in de Verenigde Staten nog altijd een issue is, het volledige programma van 162 wedstrijden afwerken en donderdag worden de eerste wedstrijden gespeeld! Hoog tijd om eens te kijken naar de prestaties van de “Kingdom Boyz” in Spring Training.

Vanwege de coronamaatregelen zien we dit jaar een stuk minder Minor Leaguers in MLB Spring Training wedstrijden verschijnen. De Minor Leaguers beginnen pas later aan hun Spring Training en dus ook hun seizoen. Onze blik wordt dan ook volledig gericht op de bekende namen van de Big Leaguers.

Ozzie Albies

De Atlanta Braves kwamen één overwinning tekort voor deelname aan de World Series in 2020. Ozzie Albies kende een stroeve start dankzij een polsblessure, maar keerde erg sterk terug. In korte tijd heeft de Curaçaoënaar zich al tussen de 10 beste tweede honkmannen in de MLB gespeeld (MLB Network) en nu hij weer fit is wordt er veel verwacht van Ozzie.

In Spring Training sloeg hij tot nu toe .250 met 2 homeruns, 2 RBI en een gestolen honk. Ozzie is klaar voor het seizoen, waarin hij met de Braves op jacht gaat naar de titel.

Xander Bogaerts

De Boston Red Sox werden in 2018 nog kampioen, maar een aantal sterkhouders is inmiddels vertrokken. Mookie Betts (Dodgers), Andrew Benintendi (Royals) en Jackie Bradley Jr. (Brewers) spelen in 2021 elders en Xander Bogaerts is nu misschien wel de grootste ster in Bean Town. De verwachtingen voor het team zijn dit jaar niet bijzonder hoog, maar de verwachtingen voor Bogaerts des te hoger!

In Spring Training sloeg hij, na een late start vanwege visaproblemen, tot nu toe .200. Maar deze week kwam zijn eerste homerun en ook ‘Bogey’ lijkt op tijd klaar voor de start van het seizoen.

Didi Gregorius

In Spring Training wordt vanwege corona dit jaar minder gereisd. Dat betekent in de Grapefruit League in Florida dat teams binnen bepaalde regio’s in Florida blijven en veel tegen dezelfde tegenstanders spelen. Zo kwam Didi Gregorius heel vaak de New York Yankees tegen, zijn oude team. En dat hebben ze geweten ook! Elke keer dat hij tegen de Yankees speelde, deed hij ze pijn: met de knuppel of met de handschoen.

Het was niet allemaal goed nieuws voor de korte stop, die een nieuw contract tekende bij de Phillies deze winter. In een van de wedstrijden werd hij door een pitcher op zijn helm geraakt. Gelukkig leek hij daar niet te veel hinder van te ondervinden, want sindsdien sloeg hij al weer 2 homeruns. Hij slaat tot nu toe .200 met 3 homeruns en 11 RBI.

Carter Kieboom

Kieboom kende een teleurstellend eerste seizoen als basisspeler bij de Nationals. Die basisplaats raakte hij zelfs al snel kwijt. Dit seizoen krijgt hij een nieuwe kans en die probeert hij uiteraard met twee handen aan te grijpen. Kieboom, wiens broer Spencer deze winter aankondigde met honkbalpensioen te gaan, onderging LASIK surgery aan zijn ogen en hoopt daarmee de pitches die op hem afgevuurd worden beter te zien.

Voor het voormalige toptalent wil het allemaal nog niet echt vlotten tot nu toe, getuige ook zijn .133 slaggemiddelde. Wel sloeg hij vorige week zijn eerste double, maar de twijfels over zijn toekomst worden steeds vaker uitgesproken.

Jurickson Profar tekende een nieuw contract bij de zwaar versterkte San Diego Padres (Foto: Phrake Photography)

Jurickson Profar

Profar tekende een nieuw contract bij de San Diego Padres, die vertrouwen in hem uitspraken met een driejarige deal. Vanwege coronamaatregelen bleek het lastig om direct een visum te krijgen om naar Arizona af te reizen en deze vertraging lijkt hem voorlopig parten te spelen.

Profar slaat momenteel .077 met 3 hits in 39 at bats. Zijn twee RBI pakte hij met een bases loaded hit by pitch en een bases loaded walk. Veel tijd om in vorm te raken is er niet meer, maar statistieken in Spring Training moet je altijd met een korreltje zout nemen. Als Profar zijn vorm van vorig jaar snel weer terugvindt, is hij zeer waarschijnlijk de startende linksvelder van de Padres.

Jonathan Schoop

Schoop kwam net als Bogaerts en Profar pas later aan in Amerika en ondervindt ook nog wat hinder van die vertraging. Voor ervaren rotten als Schoop is het echter zo dat je nooit te zwaar aan zijn Spring stats moet wegen. Zijn slaggemiddelde (.177) zal voor manager A.J. Hinch geen alarmbellen laten rinkelen.

De tweede honkman zal gewoon midden in de lineup weer een belangrijke knuppel worden voor de Tigers in 2021.

Andrelton Simmons

Voor Andrelton Simmons kun je bijna gewoon copy/paste doen van het bovenstaande verhaal over Schoop en Profar. Het grootste verschil? Simmons moet ook nog eens wennen aan een nieuwe omgeving bij zijn nieuwe team. De Minnesota Twins zijn in 2021 kanshebber voor winst in de AL Central, maar zullen het gevecht aan moeten gaan met de White Sox en de Indians.

Simmons kan daarin met zijn defense een belangrijke rol moeten spelen, maar moet het met de knuppel ook beter doen dan zijn huidige .174 slaggemiddelde. Gelukkig sloeg hij deze week zijn eerste homerun!

Chadwick Tromp begint het seizoen 2021 op de Alternate Site (Foto: Phrake Photography)

Chadwick Tromp

Tromp tekende deze winter een nieuw contract bij de San Francisco Giants en maakt nog altijd onderdeel uit van het 40-man roster, maar Buster Posey is terug en de Giants tekenden ook nog eens een nieuwe backup catcher. Dat betekent dat Tromp het seizoen zal beginnen op de Alternate site (waar 40-man roster players trainen totdat het Triple-A seizoen begint).

Bij een blessure is hij de eerste die opgeroepen wordt en zijn rentree mag maken. Overigens speelt Tromp uitstekend deze maand met een .292 slaggemiddelde en deze grand slam (op zijn verjaardag!):

Kenley Jansen

Jansen zal ook in 2021 fungeren als de closer van de Los Angeles Dodgers. Al een paar jaar op rij lijkt hij aan het eind van het seizoen die job kwijt te raken. Zo werd de laatste nul van de World Series gemaakt door Julio Urias en niet door Jansen. Toch heeft manager Dave Roberts vertrouwen in Jansen en dat vertrouwen betaalt hij vooralsnog terug in Spring Training.

In 6.2 innings gooide hij al twaalf keer drie slag en hij heeft een ERA van 1.35. Jansen is klaar voor een nieuw seizoen als closer van de titelverdediger.

Ook Sherten Apostel zal het seizoen beginnen in de Minor Leagues, maar maakt als speler op het 40-man roster zeker kans op een rentree in de MLB! (Foto: Phrake Photography)

Sherten Apostel

Net als Chadwick Tromp zal Sherten Apostel het seizoen niet starten in de Major League. De talentvolle infielder begint in de Minors en zal veel speeltijd in moeten halen van het verloren coronaseizoen. In Spring Training kwam hij nog niet al te veel aan spelen toe, maar in één van zijn zes slagbeurten sloeg hij deze homerun.

NPB update

De NPB is weer begonnen, maar nog zonder de buitenlandse spelers en dus ook zonder Coco Balentien en Rick van den Hurk. Zij mogen inmiddels wel weer afreizen naar Japan, maar zullen dan eerst in quarantaine moeten en vervolgens nog een soort mini Spring Training door moeten lopen. Het duurt dus nog even voordat wij hen weer in actie zullen zien.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal