HB Hoofdklasse

Smit: “We zijn ondanks alles klaar voor het seizoen!”

Smit: “We zijn ondanks alles klaar voor het seizoen!”

Vanavond gaat het nieuwe seizoen in de Hoofdklasse van start. Iets later dan gepland, vanwege de coronamaatregelen die een goede voorbereiding deze winter in de weg stonden. Deze week blikken wij met spelers, coaches en bestuursleden vooruit op het nieuwe seizoen. Vandaag spreken we met outfielder Mark Smit van Hoofddorp Pioniers.

Het seizoen gaat vanavond van start, maar jullie hebben door corona waarschijnlijk niet de ideale voorbereiding gehad. Hoe hebben de maatregelen jullie voorbereiding beïnvloed?

“De maatregelen hebben ook onze voorbereiding getroffen. Normaliter beginnen we in januari met de indoor zaaltrainingen om een beetje het roest kwijt te raken. We zijn in eerste instantie individueel met specifieke trainingsprogramma’s (algehele kracht en conditie en een speciaal “arm-care” programma) aan de gang gegaan.
Programma’s van onze topsport/fysio specialisten vanuit CURA, Bas Besselink en Quintijn van der Roest.

Toen er weer wat maatregelingen versoepeld werden, gingen we in tweetallen te werk. Langzamerhand ook weer in kleine groepjes en uiteindelijk ook weer “bijna” in normale situatie. Uiteraard wel met de ‘Corona sneltest’ voor training. Een duidelijk en strak plan opgezet door CURA in opdracht van de gemeente, regering en RIVM. Tijdens deze verkorte trainingsperiode kwamen er wel hier en daar wat pijntjes en klachten naar voren. Het vroegtijdig de open weide in gaan heeft onze schouders aardig op de proef gesteld.”

Verwacht je dat de ingekorte voorbereiding effect zal hebben op de prestaties?

“Lastig! Lichamelijk hebben we wel echt meer tijd nodig om uiteindelijk goed te kunnen presteren. Als je kijkt naar fitheid en klachtenvrij zijn! We hebben nog niet echt goed op elkaar kunnen inspelen door het verkorte oefenprogramma. In de afgelopen weken hebben we daarentegen wel echt heel efficiënt en hard getraind om ervoor te zorgen dat we zo goed als “ready” zijn voor de oefenduels en het seizoen. Live hitting op de pitchers, wedstrijdsituaties, social distancing teambuilding. Het teammoraal staat voor ons hoog op het lijstje. Iedereen knokt voor elkaar en zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan.’

Jullie zijn een aantal belangrijke spelers kwijt, maar hebben in onder meer Jair Bogaerts en Randolph Oduber mooie versterkingen bij. Wat zijn jullie doelstellingen voor het seizoen 2021?

“Wij zijn blij dat we Jair Bogaerts en Randolph Oduber bij onze selectie mogen toevoegen. Beide zijn echt hele relaxte jongens en brengen een hoop ervaring en kennis mee waar een hoop “jonge” en een enkele “oude” jongens uit onze selectie een hoop aan zullen hebben. Daarbij zijn het twee jongens met veel power, die natuurlijk heel goed in onze line-up gebruikt kunnen worden. We hebben een team met veel snelheid, dus daar gaan we ook veel gebruik van maken.

Onze doelstelling voor dit jaar, is het behalen van de play-offs. Het zal dit jaar wat lastiger worden dan afgelopen jaar. Vooral omdat onze concurrenten ook weer wat sterker zijn geworden. Haalbaar is het wel! Wij gaan voor de 3e/4e spot.”

Wat zijn jouw persoonlijke doelstellingen?

(Lachend)”Mijn persoonlijke doelstellingen voor dit jaar:

  • 20+ homeruns
  • 0.500 on base %
  • 0.750 batting %
  • 30+ stolen bases
  • 50 rbis
  • 0.750 slugging %
  • 30 assists
  • 4 cycles

Natuurlijk niet geheel onmogelijk deze doelen, echter hou ik het iets simpeler dit jaar. Iemand anders mag dit jaar in de spotlight staan!”

(Nu op een serieuze toon) “Komend seizoen wil ik constanter gaan worden in m’n “swing” en “at-bats”. Constanter de bal vol op de barrel raken en dus meer kans op succes. Dan komen de gewenste cijfers vanzelf wel! Focus ligt dus meer op het proces en de resultaten zullen volgen.”

Wat is jouw voorspelling voor de eindstand in de Hoofdklasse?

“Voorspellen blijft een vak apart. De bal blijft rond en elk team kan stunten! Realistisch gezien zullen Amsterdam en Neptunus de nummers 1 en 2 zijn. Pioniers, HCAW en Twins zullen om de 3e en 4e plek spelen. Quick en DSS/Kinheim gaan om plek 5 en 6 strijden en Storks zal daarin alles op alles zetten om niet op de laatste plek te eindigen. Nogmaals, ik heb geen glazen bol en alles kan gebeuren. Moge de beste winnen!”

Opening Day in de Hoofdklasse is donderdag 29 april. Om 19.30u worden dan de eerste wedstrijden gespeeld. Hoe Smit, Pioniers en alle anderen het er vanaf brengen zie je uiteraard ook dit seizoen weer live en in samenvatting op HonkbalTV via Eyecons.com!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse