SB Hoofdklasse

Volle winst Roef!, Olympia Haarlem, Sparks Haarlem op Opening Day

Foto: © Fred Versluis

Volle winst Roef!, Olympia Haarlem, Sparks Haarlem op Opening Day

De eerste wedstrijden in de hoogste softbal-afdeling staan in de boeken. De eerste punten zijn gescoord, de eerste honkslagen (en homeruns) zijn geslagen. Het was een frisse, ja, misschien wel koude 1 mei, maar het seizoen 2021 is van start gegaan. Een seizoen dat begon met een ‘nieuwe’ naam, of eigenlijk een ‘oude’ naam. Na zes seizoenen Golden League heet de hoogste softbal-afdeling dit jaar weer gewoon Hoofdklasse. Helaas moest het seizoen vorig jaar abrupt worden afgebroken vanwege strengere maatregelen tegen het coronavirus. Besloten werd geen kampioen uit te roepen, zodat Roef! ook dit jaar de titelverdediger is. In 2019 veroverde de ploeg voor het eerst de kampioenstitel na winst van de Holland Series tegen toen titelverdediger Olympia Haarlem. Gelukkig kon de competitie dit keer vroeger van start gaan dan vorig jaar, maar helaas moeten de wedstrijden nog zonder publiek worden gespeeld. De maatregelen en protocollen tegen het coronavirus zijn nog altijd van kracht en daar moeten we ons met zijn allen ook gewoon aan houden. Des te sneller kunnen we weer terug naar ‘normaal’ en kunnen ook de toeschouwers weer naar hun favoriete sporten komen kijken.

Opening Day 2021 was succesvol voor landskampioen Roef!, vice-kampioen Olympia Haarlem en Sparks Haarlem, want deze drie teams kwamen gelijk tweemaal tot winst. Roef! begon met een kleine 5-2 winst tegen Hoofddorp Pioniers, maar kwam daarna tot een overtuigende 15-0 shutout. Olympia Haarlem boekte twee ruime overwinningen tegen en bij Amsterdam Pirates (1-10, 0-11). Sparks Haarlem was tweemaal te sterk (10-1, 9-0) voor Onze Gezellen, dat dit seizoen de plaats inneemt van Terrasvogels. Helaas was het voor deze jarenlange succesvolle vereniging financiëel niet haalbaar om nog langer te spelen op het vertrouwde Sportpark ‘De Elta’ in Santpoort. Zodoende werden de thuiswedstijden vorig jaar al gespeeld op het complex van Onze Gezellen, met wie Terrasvogels al enige jaren een samenwerkingsovereenkomst had. Na afloop van het seizoen gingen de twee clubs samen. En zo komen we dit jaar de naam van Terrasvogels dus voor het eerst sinds de instelling van de hoofdklasse in 1966 niet tegen. En we kunnen toch wel stellen dat Terrasvogels de meest succesvolle Nederlandse softbalploeg is geweest. Vele spelers kwamen uit voor de nationale ploegen, vele titels werden behaald en de ploeg is recordhouder met deelnames aan de verschillende Europa Cup-toernooien.

Roef! vs. Hoofddorp Pioniers

In het openingsduel tegen Hoofddorp Pioniers keek de landskampioen in de eerste inning even kort tegen een 0-1 achterstand aan. Pioniers bleef het gehele vorige seizoen puntloos, er kwam een breuk met de coaches en een aantal speelsters vertrok. Dit jaar neemt Pioniers deel met een groep jonge, maar talentvolle speelsters, die onder leiding staan van de zeer ervaren coach Berend Mannessen. Twee weken geleden toonde de ploeg in een oefendubbel tegen Onze Gezellen aan dat het zeker tegenstand kan bieden. Beide keren nam Pioniers toen een vroege voorsprong door een aantal punten te scoren, maar trok uiteindelijk aan het kortste einde. Roef! kende een matige oefenperiode en moest viermaal genoegen nemen met een nederlaag. Ook vandaag had Pioniers even kort een voorsprong via een punt dat tot stand kwam na een opofferingsslag van Julia Kwakernaak. Roef! reageerde met drie punten in de eigen eerste slagbeurt. Een honkslag van de debuterende Ashley Razley zorgde voor de gelijkmaker, een wilde worp en doorgeschoten bal bezorgden de thuisploeg een 3-1 voorsprong.

Met een 4-1 voorsprong kwam Pioniers in de derde inning weer terug met een punt toen Julia Westhoek (die ook het eerste punt had gescoord) de thuisplaat passeerde na een driehonkslag van Amy-Lynn Felix. Daar bleef het bij. Roef! scoorde nog tweemaal in de vierde inning en sloot het duel af met een kleine 6-2 overwinning.

In de tweede ontmoeting had Roef! aan drie innings genoeg om tot een ruime 15-0 overwinning te komen. De beslissing viel gelijk in de eerste slagbeurt, want toen kwam Roef! tot een rally van tien punten. De score werd geopend met een 3-run homerun van Ashley Razley. Even later werd tweemaal gescoord op een honkslag van Lisa de Vries. De rally werd afgesloten met twee punten op een honkslag van Ashley Razley in haar tweede slagbeurt in de openings-inning. En daarmee werd de basis gelegd voor een mercy-rule winst. De ploeg kwam tot 14 honkslagen. Ashley Razley had met haar homerun en vijf binnengeslagen punten een goed debuut in de hoofdklasse. Hoofddorp Pioniers wist twee honkslagen te slaan en die kwamen op naam van Julia Kwakernaak en Babette van den Esker.

Amsterdam Pirates vs. Olympia Haarlem

De double-header in Amsterdam begon met een moment van stilte ter nagedachtenis aan club-icoon Loek Loevendie, die begin februari op 88-jarige leeftijd overleed. ‘Mr. Pirates’ was in 1959 één van de mede-oprichters van de vereniging die toen aanvankelijk onder de naam Rap aan de competitie deelnam.

In het openingsduel nam Olympia Haarlem een snelle 0-1 voorsprong in de eerste inning. De van Roef! overgekomen Cindy van der Zanden dreunde toen de bal weg voor een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Jessie van Aalst. Amsterdam Pirates kwam langszij in de tweede inning na een honkslag van Stacy Groot. Hierop werd gescoord door Sietske Drijvers, die als linksveldster in de tweede inning een schitterende diving catch maakte op een line drive van Lisa Hop. Voor Pirates bleef het daarbij, maar Olympia kwam vanaf de vierde inning goed op gang. Mariëlle Vleugels sloeg toen een homerun. Hierna werden twee punten toegevoegd op een 2-out single van Quilen Dirksz, die twee jaar geleden in de hoogste afdeling debuteerde als speelster van Hoofddorp Pioniers, maar vorig seizoen in de Silver League uitkwam voor Red Lions. Een honkslag van Jessie van Aalst (3-uit-4) leverde weer een punt op in de vijfde inning, waarna een 5-run rally volgde op twee stevige uithalen in de zevende slagbeurt. Met één uit sloeg Mariëlle Vleugels haar tweede homerun in de wedstrijd, wederom een dreun in diep linksveld. En even later sloeg ook Lisa Hop de bal over de omheining, waarmee ze haar eerste hoofdklasse-homerun op haar naam kreeg.

Zoals gezegd sloeg Mariëlle Vleugels twee homeruns. Vorig seizoen lukte dat alleen Richelle van Gennip (Quick Amersfoort) in één van de laatste wedstrijden die toen werd gespeeld. Maar Vleugels werd de eerste speelster die dit presteerde in een wedstrijd op Opening Day sinds Lindsey Meadows (Tex Town Tigers) twee homeruns sloeg op 15 april 2017.

In de tweede wedstrijd kwam Olympia Haarlem sneller op gang, hoewel ook toen aanvankelijk maar eenmaal werd gescoord in de eerste twee innings. Brenda Beers opende de wedstijd met een driehonkslag en scoorde op een hiernavolgende honkslag van Cindy van der Zanden. Na een puntloze tweede slagbeurt scoorde Olympia vijf punten in zowel de derde als de vierde inning. Hoogtepunt in de derde beurt was een 2-run single van Anna Prins, in de vierde inning leverde Quilen Dirksz met een 2-run double de belangrijkste klap af. Pirates kwam in deze wedstrijd tot maar twee honkslagen, die allebei van de knuppel kwamen van Stacy Groot. Zij sloeg ook één van de twee hits voor Pirates in het eerste duel. De andere kwam op naam van Jeske Meewisse (double).

Sparks Haarlem vs. Onze Gezellen

Sparks Haarlem kwam op Opening Day tot twee ‘mercy-rule victories’, want de twee wedstrijden in de double-header tegen Onze Gezellen konden al na 4 1/2 inning worden afgesloten met uitslagen van 10-1 en 9-0. In de eerste wedstrijd stond Sparks Haarlem op eigen veld met 2-1 voor na twee innings, maar scoorde vervolgens viermaal in zowel de derde als de vierde slagbeurt om tot een verschil van minimaal zeven punten te komen om het duel voortijdig te kunnen afsluiten.

Onze Gezellen moet het nog doen zonder de Duitse inbreng (reisbeperkingen vanwege corona) en kon aanvallend nog niet tot grote prestaties komen. Het honkslagen-aantal in de opener bleef steken op slechts drie, waaronder twee van de van Roef! overgekomen Noa Armirotto. Sparks Haarlem liet er elf noteren, waaronder drie van Suka Van Gurp, die ook driemaal scoorde. Lorraine Kieft homerde en sloeg daarmee drie punten binnen in de derde inning. Ook Sparks-nieuwkomster Bobbi Scheurkogel sloeg drie punten binnen tegen een groot deel van haar voormalige teamgenoten, want vorig seizoen kwam ze uit voor Terrasvogels. Opmerkelijk genoeg wisten Sparks-pitchers Kirsten Scheele en Caressa Schoor geen drie slag te gooien.

In de tweede ontmoeting nam Sparks Haarlem al wat meer afstand in de eerste slagbeurt door viermaal te scoren. Daar werden in de derde en vierde inning vijf punten aan toegevoegd om tot een mercy-rule totaal te komen. Sparks Haarlem kwam ook in dit duel tot elf honkslagen, met dit keer een driehonkslag en homerun van Riangela Flanegin (3-uit-3), die vorig seizoen het shirt van Hoofddorp Pioniers droeg. Onze Gezellen kwam in de derde, vierde en vijfde inning scoringspositie, maar wist dat niet om te zetten in punten.

Quick Amersfoort vs. Tex Town Tigers

Quick Amersfoort, dat vorig seizoen in de hoogste afdeling debuteerde en toen voor verrassende resultaten zorgde, is ook de editie 2021 goed begonnen. De ploeg kwam op eigen veld tot een puntendeling tegen Tex Town Tigers. Quick opende met een 4-3 winst, maar TTT was sterker in het volgende duel, 8-4.

Spanning was er genoeg in het openingsduel. Hoewel Eva Voortman in haar pitching-debuut voor Quick Amersfoort domineerde, zestien keer drie slag gooide en slechts vier hits toestond, moest de linkshander ook drie tegenpunten toestaan. Maar aanvallend was er voldoende hulp voor Voortman, die met dit optreden haar rentree maakte in de hoogste afdeling. Twee jaar geleden speelde ze voor Olympia Haarlem, waarna ze vorig seizoen in de Silver League uitkwam voor Neptunus. Quick nam in de eerste inning de leiding door tweemaal te scoren op een driehonkslag van Laura Wissink, die verschillende seizoenen voor TTT heeft gespeeld. In de derde inning kwam de Enschedese ploeg langszij en dat gebeurde op een honkslag van Lizzie Clarijs, één van de nieuwkomers in de ploeg, want vorig seizoen kwam ze uit voor Terrasvogels. Quick hernam de leiding in de vierde inning, dankzij een tweehonkslag van Puck van der Kolk en een grounder van Lizzy Uytendaal. Het waren de beslissende punten, want hoewel de ploeg in het restant van de wedstrijd puntloos werd gehouden, wist Tex Town Tigers nog slechts eenmaal tegen te scoren. Dat gebeurde in de zesde inning op een honkslag van Tess Remmers.

De zestien strikeouts behoren tot de hoogste aantallen in de hoogste afdeling in de voorbije seizoenen. Vorig seizoen was het hoogste aantal dertien, maar op 25 mei 2019 waren er vijftien strikeouts in één wedstrijd. De pitcher toen? Eva Voortman in actie voor Olympia Haarlem. Het hoogste aantal in één wedstrijd in de afgelopen drie seizoenen is zeventien strikeouts. Die kwamen op naam van Savannah Seigneur, die toen als pitcher van DSS 17 speelsters van Terrasvogels uitschakelde. Maar ze verloor dat duel wel met 1-0, omdat DSS zelf ook tegen veertien strikeouts aanliep van Terrasvogels-pitcher Jacquelyn Sertic.

In de tweede wedstrijd in Amersfoort ging de winst met 8-4 naar Tex Town Tigers. Ook dit keer was er spanning. TTT stond halverwege de derde inning met 0-5 voor, maar Quick kwam toen tot een 4-run rally. TTT opende de score in de eerste inning met twee punten die tot stand kwamen op een honkslag van Nadine Marinus. Een driehonkslag van Dinet Oosting, opofferingsslag van Lindsey Meadows en een grounder van Tess Remmers voerden de stand op in de derde inning. Quick antwoordde met vier runs die werden geproduceerd op een 2-run double van Nicky Uytendaal en een 2-run single van Kayleigh Adelina, die weer terugkeerde op het hoogste niveau. Tex Town Tigers nam meer afstand in de vijfde inning toen Aafje van Baal een daverende 2-run homerun sloeg, waarna een inside-the-park-homerun van Lizzie Clarijs voor een extra punt zorgde in de zevende slagbeurt.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse