Honkbal

China ziet af van deelname OKT

Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

China ziet af van deelname OKT

China stuurt geen nationaal team naar het Olympisch kwalificatietoernooi komende maand in Taiwan. Hierdoor start dit laatste OKT met vijf teams. Het Nederlands Koninkrijksteam is één van deze vijf teams.

De Chinese Baseball Association heeft vanwege de coronapandemie besloten om niet deel te nemen aan het toernooi in het nabijgelegen Taiwan. Eerder trok China ook al andere nationale teams terug voor grote evenementen, waaronder recent de de Volleyball Nations League in Rimini. De World Baseball Softball Confederation (WBSC) wijst geen vervanger aan voor China. Daarmee wordt het laatste Olympisch kwalificatietoernooi volgende maand gespeeld met maximaal vijf teams. Tijdens een bijeenkomst op 13 mei wordt het wedstrijdschema gepresenteerd.

Naast het Nederlands Koninkrijk nemen in ieder geval ook Taiwan, de nummer vier van de wereld en Australië, de nummer zes van de wereld deel aan het OKT. Op de wereldranglijst staat het Koninkrijksteam momenteel negende. De laatste twee deelnemers komen van het Amerikaanse kwalificatietoernooi, dat van 31 mei tot en met 5 juni in Florida wordt gespeeld. Op dit toernooi kwalificeert de winnaar zich direct voor de Zomer Spelen. De nummers twee en drie reizen door naar Taichung voor het laatste OKT.

Asian Baseball Championship

Tijdens het laatste Olympisch kwalificatietoernooi staat nog één ticket op het spel voor de Olympische Zomer Spelen, die deze zomer in Tokyo worden gehouden. De wedstrijden van dit OKT worden gespeeld van dinsdag 16 tot en met zondag 20 juni in het Taichung International Baseball Stadium in Taichung City en het Douliou Baseball Stadium in Yunlin County.

China verdiende een plek in het laatste OKT door zijn derde plaats tijdens de Asian Baseball Championships in oktober 2019. De beste twee teams op dit toernooi kwalificeerden zich voor de laatste Olympische herkansing. Aangezien verliezend finalist Japan als gastheer van de Zomer Spelen automatisch was gekwalificeerd, ging het tweede ticket naar China. China won de wedstrijd om de derde plaats met 8-6 van Zuid-Korea. In de finale was Taiwan in het Intercontinental Baseball Stadium in Taichung met 5-4 te sterk voor titelverdediger Japan.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal