SB Hoofdklasse

Puntendeling in regenachtig Enschede

Foto: © Fred Versluis

Puntendeling in regenachtig Enschede

Tex Town Tigers en Sparks Haarlem waren de enige twee ploegen die in actie konden komen in de tweede speelronde van de Hoofdklasse Softbal. Door de voortgaande regen in vooral het westen van het land werd de double-header tussen Hoofddorp Pioniers en Amsterdam Pirates in Hoofddorp op zaterdag als eerste geschrapt. In Haarlem werd het begin van de twee daar geplande dubbels (Olympia Haarlem vs. Quick Amersfoort en Onze Gezellen vs. Roef!) aanvankelijk nog even uitgesteld, maar uiteindelijk werden ook die wedstrijden geschrapt. De inhaaldata voor deze wedstrijden zijn nog niet bekend. In Enschede, waar het tegen het einde van het eerste duel ook begon te regenen, werden de punten gedeeld. Sparks Haarlem won het eerste duel met 1-6, waarna Tex Town Tigers de tweede ontmoeting met 9-2 in winst omzette en het duel via de mercy-regel in de zesde inning afsloot. Daarmee trok Sparks Haarlem voor het eerst dit seizoen aan het kortste einde.

Door de drie afgelastingen was er alleen voor aanvang van de dubbel in Enschede een minuut stilte ter nagedachtenis aan André van Overbeek en Wim Oosterhof, die beiden op 4 mei overleden. André van Overbeek (71 jaar) speelde in de afgelopen twee decennia een belangrijke rol in het Europese softbal. Hij was ondermeer acht jaar (2009-2017) voorzitter van de European Softball Federation (ESF), maar maakte ook deel uit van het KNBSB-bestuur (2004-2009), waarin hij de softbalzaken behartigde. Wim Oosterhof (93 jaar) vervulde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlandse softbal in de jaren zestig als voorzitter van de toenmalige Nederlandse Amateur Softbal Bond (NASB), die hij leidde tot en met de fusie met de Koninklijke Nederlandse Honkbal Bond (KNHB) in december 1970. In die jaren kwam er vaker internationaal contact tot stand voor ons nationale softbalteam. Begin jaren zeventig had de heer Oosterhof zitting in het bestuur van de voorloper van de ESF. Terecht werd er in de gehele hoofdklasse stilgestaan bij de enorme waarde die deze twee persoonlijkheden voor onze softbalsport hebben gehad.

Tex Town Tigers vs. Sparks Haarlem

In het openingsduel keek Sparks Haarlem snel tegen een 1-0 achterstand aan. Maar daar bleef het bij wat de thuisploeg betreft. De bezoekende Haarlemse formatie kwam in de vierde inning tot scoren en draaide het duel toen ook definitief om. Een inning later volgde een rally van drie punten.

Tex Town Tigers beleefde een goede start, want gelijk in de eerste helft van de eerste inning kwam de ploeg tot scoren. Met één uit sloeg Annemiek Jansen een tweehonkslag op werpster Kirsten Scheele. Jansen, die een week geleden haar interlanddebuut maakte tegen Duitsland, scoorde vervolgens op een honkslag van Dinet Oosting.

TTT werd in het restant van de wedstrijd puntloos gehouden door Kirsten Scheele, die het hele duel gooide voor Sparks Haarlem. TTT kreeg nog een paar scoringskansen, maar kon die niet verzilveren. Zo opende Britt Vonk de derde inning met een tweehonkslag, maar werd uitgeschakeld toen ze daar een triple van probeerde te maken. Vanaf de derde inning schakelde Scheele elf slagvrouwen op rij uit.

Sparks Haarlem nam de leiding in de vierde inning dankzij een tweehonkslag van Ismay Poot en een honkslag van Dervisa Mutic. De ploeg nam in de vijfde inning meer afstand dankzij een 3-run rally, waarin de punten tot stand kwamen op een tweehonkslag van Riangela Flanegin en honkslagen van Bobbi Scheurkogel en Ismay Poot. Een opofferingsslag van Flanegin leverde nog een extra punt op in de zesde slagbeurt.

In de tweede wedstrijd nam TTT opnieuw de leiding in de eerste inning. Dit keer hield de ploeg de minimale voorsprong niet alleen vast, maar breidde die ook uit, zodat er na de vierde inning een 6-0 stand was bereikt. TTT kwam tot dertien honkslagen, Sparks Haarlem wist er slechts vijf te laten noteren.

Een grounder van Dinet Oosting in de eerste inning en een vangfout op een klap van Tess Remmers zorgden voor punten in de eerste en tweede inning. Een 4-run rally in de vierde inning was daarna doorslaggevend. Met één uit sloeg Aafje van Baal de bal diep het rechts/midveld in voor een homerun, haar tweede in het nog jonge seizoen. Na vier wijd voor Tess Remmers en een tweehonkslag van Danielle ten Donkelaar nam Caressa Schoor de pitching over van de Amerikaanse Rachel Henks, maar ook zij kon de TTT-slagploeg niet tegenhouden. Remmers en pinch-runner Puk de Groot scoorden op een tweehonkslag van Britt Vonk, die even later zelf scoorde via een opofferingsslag van Lindsey Meadows.

Sparks Haarlem slaagde er in de vijfde inning in twee punten terug te pakken op back-to-back RBI-doubles van Dervisa Mutic en Kimberly Jones, maar daar bleef bij. Met een 6-2 voorsprong wist Tex Town Tigers de stand in de tweede helft van de zesde inning op een verschil van zeven punten te brengen om het duel via de mercy-regel af te kunnen sluiten. Een tweehonkslag van Annemiek Jansen en honkslag van Dinet Oosting maakten er een 8-2 stand van, waarna Nadine Marinus tekende voor een walk-off double, want daarop scoorde Oosting het negende punt.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse