Sem Robberse in actie in de wedstrijd tegen Tampa Tarpons.

Honkbal

Promotie voor Nederlandse profs

Foto: Dunedin Blue Jays

Promotie voor Nederlandse profs

Verschillende Nederlandse profhonkballers zijn het nieuwe seizoen in de Verenigde Staten gestart met een promotie. Darryl Collins speelt dit seizoen in de Low-A East, waar hij uitkomt voor Columbia Fireflies. Pitchers Sem Robberse en Jiorgeny Casimiri debuteerden gisteren in de Low-A Southeast voor Dunedin Blue Jays. Donny Breek volgde vandaag voor Low-A Fort Myers Mighty Mussels.

Het seizoen in de Amerikaanse Minor League is dinsdag 4 mei van start gegaan. Op die dag werden voor het eerst sinds 17 september 2019 weer wedstrijden gespeeld in de Minors. Het aantal teams in de Minor League is met ingang van dit seizoen verminderd van 160 naar 120. De teams zijn opgedeeld in elf nieuwe competities, verdeeld over vier niveaus: Low-A, High-A, Double-A en Triple-A.

Darryl Collins ging woensdag als één van de eerste spelers uit het Nederlands Koninkrijk van start. Collins maakte promotie van AZL Royals naar het Low A Columbia Fireflies. In zijn eerste vier wedstrijden sloeg Collins (.133) al twee honkslagen, scoorde hij twee runs en had hij één gestolen honk. Columbia Fireflies won twee van zijn eerste vijf wedstrijden.

Sem Robberse en Jiorgeny Casimiri

Jiorgeny Casimiri in actie in de wedstrijd tegen Tampa Tarpons.
Jiorgeny Casimiri in actie in de wedstrijd tegen Tampa Tarpons.
Foto: Dunedin Blue Jays

Pitchers Sem Robberse en Jiorgeny Casimiri speelden in 2019 respectievelijk vijf en negen profwedstrijden voor GCL Blue Jays in de Rookie Gulf Coast League. Voor het nieuwe seizoen hebben ze bij hun proforganisatie net als Collins promotie gemaakt naar Low-A. Het tweetal debuteerde gisteren voor het Low A Dunedin Blue Jays. Robberse kwam in de derde inning op de heuvel en werd twee innings later opgevolgd door Casimiri. Robberse gooide in 1 2/3 inning drie keer drie slag en drie keer vier wijd. Hij moest twee honkslagen en drie verdiende punten toestaan. Casimiri kwam in 1 2/3 inning tot twee keer drie slag. Hij kreeg drie hits en drie onverdiende punten tegen. Hun ploeg verloor tegen de ongeslagen koploper Tampa Tarpons met 12-11. Dunedin Blue Jays wacht na vijf wedstrijden nog op de eerste overwinning.

In dezelfde competitie als Robberse en Casimiri komt ook hun landgenoot Donny Breek in actie. De honkballer uit Almere maakte promotie van de het Rookie-team GCL Twins naar Fort Myers Mighty Mussels. Hij debuteerde vandaag voor zijn nieuwe team in de met 18-9 verloren wedstrijd tegen Bradenton Marauders. Hij kwam als derde pitcher op de heuvel bij een 10-0 achterstand en gooide één keer drie slag, twee keer vier wijd en kreeg twee honkslagen tegen. Breek slaagde er daarmee goed in om de aanval een halt toe te roepen. Hij kreeg in 2 1/3 inning drie runs tegen.

Sherten Apostel

Sherten Apostel maakte afgelopen dinsdag zijn debuut in Double A. In 2019 speelde de 22-jarige binnenvelder van Curaçao zijn laatste wedstrijd in de Minor League voor het Class A Advanced Down East Wood Ducks. Vorig jaar werd Apostel door de hoofdmacht van Texas Rangers opgeroepen en speelde hij zeven wedstrijden in de Major League. Voor Frisco RoughRiders sloeg Apostel deze week in vijf wedstrijden zes honkslagen (.286), waaronder drie tweehonkslagen. Hij sloeg bovendien zes punten binnen.

Ander spelers met promotie zijn onder meer Junior Martina (Low-A Fredericksburg Nationals), Aldrich de Jongh (Low-A Rancho Cucamonga Quakes) en Shervyen Newton (Low-A St. Lucie Mets). Ceddanne Rafaela (.429) had de beste seizoensstart. Hij debuteerde voor het Low A Salem Red Sox met zes honkslagen, vier gestolen honken en twee runs in zijn eerste vier wedstrijden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal